Kuzey ve Doğu Suriye’de yaşayan ressam ve hattat Hisên Elî, Abdullah Öcalan’ın doğum günü için yaşını temsilen 75 ayrı resmini ahşaplara çizdi. Öte yandan Öcalan’ın hayatını anlatan ‘Özgürlük Kazanacak-Çizgilerle Abdullah Öcalan’ın Hayatı’ adlı ilk çizgi roman da dağıtıldı
Kürtler ve dostları PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın doğum gününü başta Kurdistan olmak üzere dünyanın birçok yerinde çeşitli etkinliklerle kutluyor. 25 yıldır İmralı Cezaevi’nde tutulan ve 3 yıldır mutlak tecride tabi tutulan Abdullah Öcalan 75 yaşına girdi. Doğduğu köy olan Amara’da yoğun katılımlarla kutlanan doğum günü aynı zamanda dünyanın birçok yerinde de kutlanıyor.
Kuzey ve Doğu Suriye’nin Qamişlo kentinden yaşayan ressam ve hattat Hisên Elî, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın resimlerini ahşaplara çizerek, Öcalan’a olan özlemini dile getirmek istiyor. Hisên Elî, bugüne kadar Abdullah Öcalan’ın 75 resmini ahşaba çizmeyi başardı.
1965’te Qamişlo’nun Til Zîwan köyünde doğan Hisên Elî, sanat çalışmalarına 14 yaşında başladı. Ressamları takip ederek, ilgili kitapları okuyarak ve bu sanatla ilgili programları izleyerek yeteneklerini geliştiren Hisên Elî, kendi alanında uzmanlaştı.
İlk başta pastel boya ile çizimlere başladığını belirten Hisên Elî, sanat hayatını ve Abdullah Öcalan’a olan hayranlığını ANHA’ya anlattı. Birçok zorluğa ve baskıya rağmen çizimlerle başlayan sanatında ahşap sanatına yönelen Hisên Elî’ye göre bu sanat daha ilgi çekicidir. Hisên Elî, “Çalışmalarımı gören herkes beni teşvik ediyor ve bu da bana daha çok motivasyon veriyor” dedi.
Birçok yerde sergi açtı
Renkli resim çizmek ile ahşap maddelerin üzerini yakmak arasındaki farka da değinen Hisên Elî, “Resimleri renklerle süsleyebilir, güzelleştirebiliriz. Ancak yakmada sadece iki süreç vardır, biri yakma, ikincisi renklendirme. O yüzden bu sanat biraz zordur. Ustalık bu renklerin seçiminde, kullanımında ve ahşabın kalitesinde gizlidir” diye konuştu.
35 yıl Federe Kurdistan’da kalan Hisên Elî, 19 Temmuz Devrimi’nden 10 yıl önce bölgeye dönerek Dêrik’ten Kobanê’ye kadar birçok sergi açtı. Hisên Elî, ayrıca Lübnan’ın başkenti Beyrut, Federe Kurdistan’ın Silêmanî kenti ve Türkiye’nin Antakya kentinde sergilere katıldı.
‘4 Nisan beni aydınlığa çıkardı’
Hisên Elî, yaptığı 75 tabloyla ilgili olarak da, “4 Nisan beni karanlıktan aydınlığa çıkardı. O gün sayesinde Kürt halkı katliamlardan kurtuldu. Bugün hepimiz için kutsal bir gün. Bugünün büyük bir önemi var. Ben gücümü bu günden alıyorum. 75 Önder Abdullah Öcalan’ın yaşını temsil ediyor. Onun için ben de 75 tablo hazırladım. Birçok zorlukla karşılaştım. İşimi bıraktım. Eserlerim ve açtığım sergiler için arabamı sattım. Sanki bana hediye sunulmuş gibiydi. Bütün bunları elimdeki işi bitirmek için yaptım. Bu resimlerin hazır hale gelmesi bir yılımı aldı” dedi.
‘Hayalim gerçekleşti’
Hisên Elî son olarak şöyle konuştu:
“Herkesin umutları ve dilekleri var ama benim hayalim de bu tabloları 4 Nisan’a yetiştirmekti. Bu hayalim de gerçekleşti. İnsan ne kadar zorlukla karşılaşırsa karşılaşsın, onlarla mücadele etmeli ve amacına güç ve inançla ulaşmalıdır.”
Herkese kutlu olsun
Cizire Kantonu Aydınlar Birliği, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın doğum günü (4 Nisan) vesilesiyle Qamişlo’nun Okuma Parkı’nda etkinlik düzenledi.
Aydınların yanı sıra TEV-DEM Eşbaşkanları ve çok sayıda kişinin katıldığı etkinlik, saygı duruşu ile başladı.
Etkinlikte konuşan TEV-DEM Eşbaşkanı Xerîb Hiso, Abdullah Öcalan’ın doğum gününü kutlayarak, “Önder Apo yaşamıyla, duruşuyla ve direnişiyle bütün yaşamı ve insanlığı etkilemiştir. Önder Apo’nun doğum günü Kürt halkı, bütün insanlığa, şehit ailelerine, özgürlük savaşçılarına ve eylemde olan herkese kutlu olsun.”
Şiirler okundu
Konuşmanın ardından şair Beşir Neweh Abdullah Öcalan için 24 yıl önce kaleme aldığı Marmara adlı şiirini okudu. Şair Ebud Mexso da 24 yıl önce İmralı davası esnasındaki duygularını içeren ‘İmralı’ adlı şiiri okudu.
Ardından Koma Botan Müzik Grubu Üyesi dengbêj Yasin Botan, Abdullah Öcalan’ın İmralı’daki direnişini konu alan “Nexşe Azadi” adlı eserini seslendirdi. Etkinlik kapsamında ayrıca parkta ağaç diken katılımcılar, Abdullah Öcalan’ın fotoğrafı önünde mum yaktı.
Sanatçı Lawin Seîd Yusuf’un şarkıları eşliğinde halayların çekildiği etkinlikte sık sık “Bijî Serok Apo”, “Bê Serok Jiyan Nabe” sloganları atıldı.
Çizgi roman dağıtıldı
Etkinliğin sonunda İmralı Adası’nda 25 yıldır ağır tecrit koşullarında tutulan Abdullah Öcalan’ın hayatı anlatan “Özgürlük Kazanacak – Çizgilerle Abdullah Öcalan’ın Hayatı” adlı ilk çizgi roman dağıtıldı.
Japonya’da yaşayan İskoç çizgi roman yazarı Sean Michael Wilson tarafından yazılmış, çizimleri ise İspanya’da yaşayan karikatürist Kürt Keko tarafından yapılan kitabın Kürtçesi Kuzey ve Doğu Suriye’de Şiler Yayınevi tarafından yayına hazırlandı, Avrupa’da ise Meyman Yayınları tarafından basıldı.
Etkinlikte ayrıca, Abdullah Öcalan Sosyal Bilimler Akademisi tarafından hazırlanan ve Abdullah Öcalan kısa yaşam öyküsünü anlatan Kürtçe ve Arapça broşürler dağıtıldı.
KÜLTÜR SERVİSİ