6 Şubat Uluslararası Kadın Sünnetine Karşı Sıfır Hoşgörü Günü. Anketlere göre Kürdistan Bölgesi’nde hala kız çocukları ve kadınlar sünnet ediliyor. Bir araştırmaya göre kadın sünnet oranı Hewlêr’de yüzde 11, Raperîn’de ise yüzde 4,9
Uluslararası alanda insan hakları ihlâli olarak kabul edilen kadın sünneti uygulaması Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’nun (UNFPA) yapmış olduğu açıklamaya göre dünya üzerinde en yoğun olarak Afrika, Orta Doğu’nun yanında bazı Asya ülkelerinde uygulanıyor. Dünya üzerinde sünnet edilmiş kadın sayısının yaklaşık olarak 200 milyon olduğu tahmin ediliyor. Kadın sünneti yoluyla işlenen insan hakları ihlâline dikkat çekmek amacıyla her sene 6 Şubat günü Uluslararası Kadın Sünnetine Karşı Sıfır Hoşgörü Günü olarak kabul ediliyor. Kadın sünneti uygulamasıyla mücadele etmek için organize edilmiş en geniş çaplı küresel program UNFPA ve UNICEF eliyle 17 Afrika ülkesinde yürütülüyor.
Yasak olmasına rağmen uygulama devam ediyor
Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 1989 yılında onaylanan Çocuk Hakları Sözleşme’nin 19. ve 24. maddeleri kız çocuklarının sünnet edilmesine izin vermemektedir. 21 Haziran 2011’de Kürdistan Bölgesi Meclisi, Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetle Mücadele Hakkında 8 Sayılı Kanunu onayladı. Bu kanunun hükümlerinden biri de kızların veya kadınların sünnetinin yasaklanmasıydı. Ancak Kürdistan Bölgesi’nde hala kız çocukları ve kadınlar sünnet ediliyor.
‘110 kız çocuğu sünnet edildi’
Alman Wadi Derneği de 1991 yılında Almanya’da kurulmuş ve 1993 yılında Irak’ta faaliyet göstermek üzere resmi olarak yetkilendirilmiştir. Kürdistan Bölgesi’nin çoğu il ve ilçesinde kadın sorunları üzerinde çalışmalar gerçekleştiriyor. Çalışmanın konularından biri de kadın sünneti. Alman Wadi Örgütü, 2021 yılında Hewlêr’de ve Süleymaniye’ye bağlı Raperîn’de 0 ile 20 yaş arasındaki kız çocuklarının sünnet edilmesiyle ilgili bir anket yaptı. Ankete Hewlêr’den 753, Raperin’den 507 toplam, bin 260 kişi katıldı. Hewlêr’de yüzde 11’i oluşturan 85, Raperin’de yüzde 4,9 oluşturan 25 vaka tespit edildi. Wadi Derneği Proje Yöneticisi Şox Mihemed, “Koronavirüs ve Silêmani’deki ekip eksikliği nedeniyle geçen yıl çok fazla ziyaret yapamadık. Ancak bizim gözlemlerimize göre 2021’de Raperîn ve Hewlêr bölgesinde 260 kız çocuğundan 110’u sünnet edildi” dedi.
Kaynak: Nujinha