TMMOB, bilimden, hukuktan, akıldan uzak olan ‘Kanal İstanbul’ projesinden vazgeçilmesini istedi. Kanal İstanbul projesinde keşfe katılan 21 kişilik heyette bilirkişi eksikliğine dikkat çekti
TMMOB İstanbul İl Koordinasyon Kurulu, “Plansız ve hukuksuz Kanal İstanbul projesine geçit vermeyeceğiz” konulu basın toplantısı düzenledi. Kanal İstanbul projesiyle ilgili keşfe katılan 21 kişilik heyette şehir plancısı, gemi mühendisi gibi bazı disiplinlerden uzmanın bulunmamasına tepki gösteren TMMOB, “Plansız ve hukuksuz Kanal İstanbul projesine ve onun boşa düşen ÇED olumlu kararına 5 yıl sonra bir kez daha ‘hayır’ diyoruz” dedi. İnşaat Mühendisleri Odası’nda yapılan toplantıda ortak açıklamayı Pelin Pınar Giritlioğlu okudu.
Gayrimenkul ve rant projesi
Giritlioğlu, “Kanal İstanbul projesi, afet risklerine karşı çareymiş gibi sunulmaktadır. Oysa büyük bir gayrimenkul ve rant projesidir. Özel proje alanları, yat limanları, eko-turizme yönelik fonksiyonları, özel eğitim ve sağlık alanları ile rezerv alanın amacına tümüyle aykırı bir niteliğe sahiptir. Bu durum, projenin kamu yararına aykırılığını, özel yarara hizmet ettiğini açıkça ortaya koymaktadır. ÇED olumlu kararına itirazımızın temel nedenlerinin başında, rezerv alan olarak planlanan alanın İstanbul’un 1/100 bin ölçekli plan kararlarına taban tabana zıt plan kararları gelmektedir” dedi.
Bilirkişi eksikliği
Rezerv alanın plandan üstün olamayacağı belirtilen açıklamada, “Tüm bu sebeplerle TMMOB’a bağlı odalar olarak plansız ve hukuksuz Kanal İstanbul projesine ve onun boşa düşen ÇED olumlu kararına 5 yıl sonra bir kez daha hayır diyoruz. Rasyonellikten, bilimden, hukuktan, akıldan uzak bu projeye ısrarınızdan bir an önce vazgeçin. Kanal İstanbul Projesi’nin ÇED olumlu kararına karşı açılan davalarda, ilk keşif ve bilirkişi incelemesi 24 Mart 2022 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Farklı uzmanlık alanlarından oluşturulan 15 kişilik bilirkişi heyetinde yalnızca bir şehir plancısının bulunmasının yanı sıra, birçok disiplinde bilirkişi eksikliği de dikkat çekmiştir” denildi.
Sessiz sedasız ihaleler
Hazırlanan bilirkişi raporu 2023 Mart ayında yeniden dosya numarası alarak Danıştay’da görülmeye devam edildiği hatırlatılan açıklamada, “Bir kısım uzmanlıklar bakımından itirazlarımız bulunmakla birlikte bilirkişi raporu esas itibariyle yoruma ve şüpheye yer bırakmayacak biçimde planlanan kanal ve yeni şehir projesinin yaratacağı/yarattığı tahribatı ispatlamaktaydı. Aradan geçen süreç içerisinde Kanal İstanbul Yenişehir Projesine ilişkin 1, 2. 3. Etap planları hazırlanıp yürürlüğe girdiğini belirten Giritlioğlu, “Bu süreçte Toplu Konut İdaresi tarafından ise sessiz sedası ihaleler yapıldı. Tarım ve mera alanları üzerinde yüksek yoğunluklu konut inşaatları başladı. Fakat bu süreçte İBB’nin imar planlarına açtığı davada plan iptaline karar verildi” diye belirtildi.
EKOLOJİ SERVİSİ