Qamişlo kentinde çocuk haklarının korunmasına ilişkin bir çalıştay düzenlendi. Çalıştayda bölgeye yönelik saldırılar, zorunlu göç ve çocukların durumunu tehlikeye sokan bölgedeki güvenliği boşa çıkarma girişimleri tartışıldı
Cizîr Kantonu Kadın Meclisi, İnsanlık İçin Mücadele Örgütü işbirliğiyle Qamişlo kentindeki Maliye Kurulu salonunda `Kuzey ve Doğu Suriye’deki çocukları korumak için bölgesel ve uluslararası sevgiye ihtiyaç vardır’ şiarıyla bir çalıştay düzenledi.
Çalıştaya Cizîr Kantonu Özerk Yönetimi ve sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
‘Çocukların desteğe ihtiyacı var’
Çalıştayın ‘Çocukların ihtiyaçları ve bölgedeki zayıf noktalar’ başlıklı ilk konusunu değerlendiren Cizîr Kantonu İnsan Hakları Örgütü üyesi Evîn Cuma, çocuk hukukunun dünyanın her yerindeki insanların hukuklarının iki katı olduğunu, çocukların her durumda yani hem normal hem de savaş durumlarında desteğe ihtiyaç duyduğunu belirtti.
Genel olarak çocukların ihtiyaçlarının karşılanmasını engelleyen sıkıntıların ebeveynlerin ayrılığı, zorunlu göç, güvenlik ve istikrar eksikliğinden kaynaklandığını hatırlatan Evîn Cuma, bu hususların çocuklar üzerinde psikolojik baskı oluşturduğunu ve durumlarını tehlikeye attığını belirtti.
Daha sonra üç gruba ayrılan katılımcılara `Çocukların ihtiyaçları nelerdir? Bu ihtiyaçların bölgedeki duruma etkisi nedir? Bölgede çocuklara yönelik eylemler nasıl yapılıyor?’ soruları soruldu.
Her üç gruptan da çocukların sevgiye, aileye ve toplumsal istikrara ihtiyaçları olduğu değerlendirildi. Çocukların doğal bir yaşam sürdürebilmeleri için kendilerini topluma ait, güvende ve çatışmadan uzak bir ortamda hissetmeleri gerekir. Bölgeye yönelik saldırılar ve aile içi şiddet, çocuklarda psikolojik sorunlar yaratarak kişiliklerini yanlış yollarla kanıtlamalarına neden oluyor.
İkinci konuda ise Özerk Yönetim’in 2022’de çıkardığı Çocuk Kanunu okundu. Ardından mevcut çocuk kanunu ile çocuk haklarının korunabileceği değerlendirildi. Her kantonda çocukların korunmasına yönelik Meclisler bulunuyor. Suçluların hesap verme şekli ve şikayet mekanizması da kanunda belirtilmiştir.
Daha sonra, ‘Özerk Yönetim ve ilgili taraflar çocukları korumak için neler yapıyor?” Önlerindeki engeller neler? Çocukların korunması konusunda ilgili taraflar arasındaki irtibat ne boyuttadır?’ sorularına cevap arandı.
Katılımcılar, okullarda ana dilde eğitim verilmesi kararının, çocuk bahçelerinin açılmasının, çocukların askeri alana katılımının engellenmesine yönelik anlaşmanın ve yetim çocuklara yönelik merkezlerin açılmasının insan haklarının korunmasında önemli rol oynadığını vurguladı. Ekonomik nedenlerden dolayı çocukların gelişimine yönelik projelerin hayata geçirilmesi ve onların kişiliğini zayıflatan hususlardan uzak tutulmasında sıkıntılar yaşanıyor. Bu nedenle toplumsal anlayışın güçlendirilmesi ve yaygınlaştırılmasına ihtiyaç vardır ve acil durumlarda da çocuklara yönelik gerekli çalışmalara devam edilmelidir.
Kadın Kurulları, çocukların korunmasına engel olan sorunları çözmek için 10 Eylül 2024’ten itibaren çalıştaylar düzenlemeye başladı. Kuruldan alınan bilgiye göre Kuzey ve Doğu Suriye düzeyindeki son çalıştay 14 Kasım’da Reqa’da gerçekleştirilecek.
Kaynak: ANHA