Rus lider Putin, Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri tanımalarının anayasal sınırlar dahilinde bir adım olduğunu belirtti. Putin, Minsk Protokolü için ise “Bu anlaşma aslında Rusya, DHC ve LHC’yi tanımadan çok önce Kiev tarafından öldürüldü” dedi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donetsk Halk Cumhuriyeti (DHC) ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’ni (LHC) anayasaları dahil temel belgelerinde belirtilen sınırlar içinde tanıdıklarını belirtti. Putin “Ancak bu sorunun Ukrayna yönetimi ve DHC ve LHC yöneticileri arasında barışçıl şekilde çözüme kavuşturulmasını umuyoruz” dedi.
2014’te imzalanan Minsk Antlaşması’nın Ukrayna’nın anlaşmaya bağlı kalmaması ve sebebiyle geçersiz hale geldiğine işaret eden Rus lider, Batılı ülkelerin de bu süreçte etkin rol oynayamadığı vurgusu yaptı.
‘Minsk Anlaşması, Rusya, DHC ve LHC’yi tanımadan çok önce Kiev tarafından öldürüldü’
Putin “Ukrayna yönetimi alenen Minsk Anlaşması’nı uygulamayacaklarını açıkladı. Rusya, Donbass halkına yönelik soykırıma daha fazla müsamaha gösteremezdi. Minsk Anlaşması aslında Rusya, DHC ve LHC’yi tanımadan çok önce Kiev tarafından öldürüldü” dedi.
Putin “Avrupa, Kiev’i Minsk Anlaşmasını uygulamaya zorlamakta başarısız oldu. Bu yüzden DHC ve LHC’yi tanımaktan başka çaremiz kalmadı. Evet, Minsk Anlaşması artık yok. DHC ve LHC’yi tanıdık” diye konuştu.
Putin “Dün DHC ve LHC ile işbirliği ve karşılıklı yardımlaşma anlaşmalarını imzaladık. Bu anlaşmalarda, söz konusu cumhuriyetlere askeri dahil yardım sağlayacağımızı öngören maddeler var. Orada çatışma devam ettiği için bu kararla, gerekirse taahhütlerimizi yerine getirmeye hazır olduğumuzu net biçimde ortaya koyuyoruz” diye devam etti.
Ordumuzun hemen şimdi oraya gideceğini söylemiyorum. İkincisi, olası eylemlere ilişkin tahminlerde bulunmak mümkün değil. Her şey, yerde gelişen somut duruma bağlı.
‘Ukrayna’nın taktiksel nükleer silah elde etmesi Rusya için tehdit’
Ukrayna’nın taktiksel nükleer silahlar elde etmesinin Rusya açısından güvenlik sorunu teşkil ettiğine de işaret eden Putin “Ukrayna’nın taktiksel nükleer silahlar elde etmesi Rusya için stratejik tehdit” dedi. Rus lider, bölge açısından en iyi çözümün Kiev’in NATO’ya katılmaması ve tarafsızlığa bağlı kalması olduğuna işaret etti:
“Ukrayna’nın NATO üyeliğine gelince. Batı ülkelerdeki mevkidaşlarımızın yüzlerini kaybetmemesi için bu sorunun en iyi çözümü, mevcut Kiev yönetiminin NATO’ya katılmaktan kendileri vazgeçmesi, tarafsızlığa uyması olur.”
‘Ukrayna, normalleştirme için Kırım ve Sivastopol’de yaşayan insanların Rusya’ya katılma kararını tanımalı’
Konuşmasında 2014 yılında Rusya’ya yeniden bağlanan Kırım’a da değinen Putin “Kırım’da kimse silah zoruyla Rusya’yla birleşmekten yana oy kullanmadı. Batı bu karara saygı duymalı” ifadelerini kullandı.
Putin açıklamasında “Ukrayna, ilişkileri normalleştirmek için Kırım ve Sivastopol’de yaşayan insanların Rusya’ya katılma kararını tanımalı” vurgusu yaptı.
Batılı ortaklarla da yaptıkları görüşmede her defasında Minsk Anlaşmalarının uygulanması gerektiğini söylediklerini hatırlatan Putin, “Ama onlar bunu ortaklarına, bugünkü Kiev yönetimine yaptırmaya zorlayamadılar. Bu nedenle bu kararı vermek zorunda kaldık. Bu anlamda elbette şimdi Minsk Anlaşmaları yok. Bu oluşumların bağımsızlığını tanıdıysak neden bunları yerine getirelim” diye konuştu.
Donbass’daki cumhuriyetleri hangi sınırlar içinde tanıyacaklarına açıklık getiren Putin, onların anayasa dahil tüm belgelerini de tanıdıklarını anımsattı. Putin, “Anayasada, Ukrayna’nın parçası oldukları sırada Donetsk ve Lugansk bölgeleri sınırları yazılı. Ancak tüm bu tartışmalı konuların mevcut Kiev yetkilileri ve bu cumhuriyetlerin yöneticileri arasında müzakereler esnasında çözüleceğini umuyorum” dedi.
Dört şart sıraladı
Kiev yönetimiyle sorunların çözümü için Ukrayna’nın NATO’ya girmek yerine tarafsız statüyü benimsemesi ve Kırım’ın ilhakını tanımasını isteyen Putin, şunları dile getirdi:
“Birincisi, herkesin yapması gereken şey, Sivastopol ve Kırım’da yaşayan insanların iradesini tanımaktır. İkincisi, Ukrayna’nın NATO’ya alınmasına kesinlikle itiraz ediyoruz, çünkü bu bizim için bir tehdit oluşturuyor. Bu soruna en iyi çözüm Kiev yetkililerinin NATO’ya katılmayı reddetmeleri ve tarafsızlık fikrini hayata geçirmeleridir. Üçüncüsü ki güncelliğini artık kaybetti, Donbass sorununun barışçıl müzakerelerle çözülmesi ve Minsk Anlaşmalarının uygulanması gerekliliği. En önemlisi ise dördüncüsü, sözde ortaklarımız mevcut Kiev makamlarına modern silahlar sevk ederse, yukarıda söylenen her şey bir saniyede tersine çevrilebilir. Bu nedenle en önemli nokta Ukrayna’nın askerden arındırılmasıdır.”
Sınır ötesi için tezkereye onay
Sputnik haberine göre Rusya Parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi, Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, ordunun Rusya toprakları dışında görev yapmasına ilişkin başvurusunu onayladı.
Federasyon Konseyi’nde, Putin’in Rus askerinin yurt dışında görev yapmasına izin veren başvurusu görüşüldü.
Görüşme sonrasında yapılan oylamada başvuru, 153 senatörün oyu ile kabul edildi.
Kararda, “Federasyon Konseyi, Rusya Federasyonu Silahlı Kuvvetlerinin Rusya Federasyonu toprakları dışında kullanılması için uluslararası hukukun genel kabul görmüş ilke ve kuralları temelinde, Rusya Devlet Başkanı’na onay vermeye karar verir” ifadelerine yer verildi.
Ayrıca kararda, Rusya Silahlı Kuvvetleri’nin oluşumları, toplam asker sayısı, faaliyet alanları, görevleri, Rusya Federasyonu toprakları dışında kalma sürelerinin anayasaya göre Devlet Başkanı tarafından belirleneceği kaydedildi.
Donetsk ve Lugansk, Rusya’yla anlaşmalara onay verdi
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, dün Ukrayna’nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerinin tanınmasına dair kararnameyi imzalamış, Rusya Silahlı Kuvvetlerine sözde Donetsk ve Luhansk halk cumhuriyetlerinde barışın korunması talimatını vermişti.
Lavrov’dan Kuzey Kıbrıs benzetmesi
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov da, NATO üyeleri arasında çelişkeleri belirginleştirmek, Türkiye’yi yaptırımlardan uzak tutmak için Kuzey kIbrıs kartını öne çıkardı.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 22 Şubat’ta Rossiya 1 televizyonuna konuşurken Donetsk ve Lugansk’ı Kuzey Kıbrıs’a benzetti. Rusya Lavrov’un Kuzey Kıbrıs’ı tanımazken, bu kez “sözde” ifadesi kullanmadı. Lavrov şunları söyledi:
“Birleşmiş Milletler’in şu veya bu şekilde ele aldığı diğer herhangi bir ihtilafta (Minsk anlaşmaları BM Güvenlik Konseyi tarafından onaylanmıştır ve ilgili kararda Kiev, Donetsk ve Lugansk’ın ihtilafın tarafları olduğu açıkça belirtilmektedir), Batı, doğrudan diyaloga giren ülkelerin ilkesini reddetmez. Kıbrıs’a bakın. Kuzeyde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti tek taraflı olarak ilan edildi. BM Güvenlik Konseyi kararlarına uymayı reddediyor, ancak kimse Kuzey Kıbrıs temsilcilerinin diyaloğun bir parçası olma hakkını inkâr etmiyor.”
Kıbrıs Cumhuriyeti Hükümet Sözcüsü Marios Pelekanos, Lavrov’un açıklamasına tepki gösterip “talihsiz bir açıklama” dedi.
MOSKOVA