Rojnews’te yer alan dosyada, Kerkük Valisinin belirlenme süreci derlendi
Irak İl Meclisi için seçim tarihinin 18 Aralık 2023 olarak belirlenmesinin ardından Kerkük’teki seçimler sadece bileşenlerin değil Kerkük’te etkili olmak isteyen Türkiye ve bölge güçlerinin temel gündemi haline geldi. Ancak gerçekleşen seçimlerin ardından KDP ve Türkiye’nin planları boşa çıktı.
8 ayın sonunda Bağdat’ta gerçekleştirilen Kerkük İl Meclisi toplantısının ardından Kerkük Valisi, İl Meclis Başkanı ve diğer pozisyonlar belirlendi. Rojnews’te yer alan dosyada toplantının arka planı ve Kerkük’e yönelik geliştirilen komplo ve planları işlendi.
17 yılın ardından gelen seçim
17 yıldan sonra 18 Aralık 2023’te Kerkük de dahil, Irak kentlerinde İl Meclisi seçimleri yapıldı. Seçimlerde ‘Kerkük Gücümüz ve İrademizdir’ ittifakı 5, KDP 2, Türkmen Cephesi 2, Keldani Hareketi 1 ve Arap bileşenler de 5 sandalye kazandı. Çıkan sonuçlara göre hiçbir parti veya ittifak tek başına yerel hükümeti kuramıyor ya da Kerkük valisini belirleyemiyordu.
Kerkük’te Kürtlere yönelik geliştirilmek istenen planlar
Irak İl Meclisi seçim tarihinin netleştirilmesi ile birlikte Kürt halkı Kerkük’teki seçimlere tek liste ve birliğini sağlayarak girme çağrısı yaptı. Ancak KDP, Yeni Nesil Hareketi ve Kurdistan İslami Partisi halkın talebini görmezden geldi.
Öte yandan YNK ve Kurdistan Komünist Partisi gibi siyasi partiler ‘Kerkük Gücümüz ve İrademizdir’ İttifakı çerçevesinde seçime katılma kararı aldı. Tevgera Azadî gibi Kerkük’ün diğer siyasi partileri de ittifaka desteklerini yineledi ve Kürtleri sandık başına giderek Kerkük’ün Kurdistani kimliğine sahip çıkmaya çağırdı.
Seçimlerin sonucunda Kerkük’teki Kürt partileri olan YNK ve KDP 7 sandalye kazanırken, Keldanilerin YNK’ye yakınlığı nedeniyle Kürtlerin sandalye sayısı 8’e çıktı. Ancak valinin seçilmesi için 8+1 sandalyeye ihtiyaç vardı. Dolayısıyla Kerkük yerel yönetiminin belirlenmesi için kentteki üç bileşenin bir araya gelmesi gerekiyordu.
KDP bir kez daha Kürtlere sırt çevirdi
Kerkük seçimleri ile birlikte KDP bir kez daha Kürt halkının taleplerine sırt çevirdi. Seçim sonuçlarının açıklanması ile birlikte KDP Kürtlerin karşısındaki cephede yer aldı. YNK ile görüşmeler yapmasına rağmen Kürt ittifakına katılmadı. KDP bir yandan da diğer gruplarla toplantılar yaptı, Kerkük yönetiminin Kürtlere geçmemesi için kirli pazarlıklar peşinde koştu.
Gözü daima Kerkük’te olan ve Misak-ı Milli’yi güncelleme hayalleri kuran Türkiye; KDP, Araplar ve Türkmenleri bir araya getirmek için tüm gücünü sarf etti. Bu ittifakın gerçekleşmesi için Tayyip Erdoğan, Hakan Fidan ve Yaşar Güler gibi yetkililer Irak’a yaptıkları ziyaretlerde KDP ve Kerkük’teki diğer partilerle görüşmeler gerçekleştirdi.
Osmanlı rüyasını canlandırmak isteği
Türkiye’nin amacı, Kerkük’e bir Türkmen valisi atamak ve onun yetkisini tüm bölgeye dayatarak Osmanlı rüyası olan Misak-ı Mili sınırlarına ulaşmaktı.
Bir yandan YNK Kerkük Valiliği’ni almak için çabalarken öte yandan Türkiye – KDP – Türkmenler ve Araplar, Kürtlere karşı cephe oluşturmaya çalışıyordu. Bu amaçla Türkiye’nin talebi üzerine, Xemis Xenceri aracılığıyla Türkmen ve Araplardan oluşan Kerkük İl Meclisi üyeleri Türkiye’yi ziyaret etti.
En son 4 Ağustos’ta Pirmam beldesinde Türkmen ve Arap üyelerini ağırlayan KDP, Kerkük Valisi’nin konumunu belirlemek ve YNK’yi etkisiz hale getirmek için bir toplantı yaptı ancak toplantı amacına ulaşmadı.
Tüm bunlar yaşanırken Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, Kerkük İl Meclisi’ndeki partilere, Kerkük meclisinin valisini ve başkanını belirlemeleri için 11 Ağustos’a kadar süre verdi. Aksi takdirde Sudani’nin kendisi birini atayacaktı. Bu durum tarafların kısa sürede anlaşmaya varmasına neden oldu.
Kürt karşıtı cephenin planları başarısızlıkla sonuçlandı
Bunun üzerine ‘Kerkük Gücümüz ve İrademizdir’ ittifakı 10 Ağustos’ta Bağdat’ta Kerkük İl Meclisi toplantısını yapma çağrısında bulundu.
Kerkük İl Meclisi, 10 Ağustos’ta Bağdat’ta bulunan Reşid otelinde meclisin 9 üyesinin katılımıyla toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya katılım sayısı salt çoğunluğu oluşturmaya yettiği için karar alınabiliyordu. Gerçekleşen toplantıda YNK’li Rêbwar Taha, toplantıya katılan 3 Arap, bir Hıristiyan ve 5 YNK’li üyenin oyunu alarak Kerkük’ün yeni Kürt valisi oldu. Yine Arap bileşenlerden Muhammed İbrahim Hafız Kerkük İl Meclis Başkanı olarak seçildi.
KDP ve Türkmen Cephesi ve bazı Arap bileşenler toplantıyı protesto ederek katılmadı.
Toplantı sonuçlarının açıklanması ile birlikte Türkmenler ve vekaleten Kerkük Valiliği görevini yerine getiren Rekan Ciburi karara itiraz etti ve kararın bozulması için Irak Yüksek Federal Mahkemesine başvurdu.
Kerkük’te YNK’li bir Kürt’ün seçilmesi KDP, Türkmen ve Arapların Kerkük’e ilişkin planlarını bozdu ve Kerkük’ün bir Kürt kenti olduğunu bir kez daha tüm dünyaya gösterdi.
HABER MERKEZİ