Pinochet diktatörlüğünde 1980 yılında neoliberal bir temele dayalı olarak hazırlanan ve derin eşitsizliklere neden olan anayasa, yapılan oylamayla tarihe gömüldü
Şili’de dün düzenlenen referandumda sandığa giden seçmenlerin dörtte üçünden fazlası yürürlükteki anayasanın değiştirilmesi yönünde oy kullandı. Seçim komisyonu katılım oranının yüzde 50 olduğu referandumda seçmenlerin yüzde 78’inden fazlasının anayasa reformunu desteklediğini duyurdu.
Euronews Türkçe’nin haberine göre Şili halkı anayasanın kimin tarafından yazılacağı konusunda da oy kullandı. Referandum sonucuna göre, yeni anayasa vatandaşlardan oluşan bir kurul tarafından hazırlanacak.
Böylece halk, milletvekili ve vatandaşlardan oluşan karışık bir kurulun anayasayı hazırlamasına da karşı çıkmış oldu. Üyeleri 2021’de seçilecek kurulun hazırladığı anayasa taslağı 2022’de referanduma sunulacak. 155 kişi olması öngörülen kurulun yarısını kadın üyeler oluşturacak.
Pinochet anayasası
Şili’de insan hakları ihlallerinden, sayısız siyasi cinayetten ve işkenceden sorumlu Pinochet’nin askeri diktatörlüğünde, 1980 yılında, neoliberal bir temele dayalı olarak hazırlanan anayasa, halk tarafından ülkenin derin ekonomik sorunlarının sorumlusu olarak görülüyordu.
Eski anayasa, devletin asgari müdahalesini savunuyor ve özel sektörün eğitim ile sağlık dahil, kamu hizmetlerinin hemen hepsini ele geçirmesinin önünü açıyordu. Ülkede geçen sene metro biletlerine zam yapılmasına tepki olarak başlayıp ulusal bir isyana dönüşen protestolar sonrasında, hükümet anayasa değişikliğini referanduma götürmek zorunda kalmıştı.
SANTİAGO