Pınar Selek’in ağırlaştırılmış müebbetle yargılandığı Mısır Çarşısı Davası gelecek yıla ertelendi. Savcı Selek hakkında çıkarılan kırmızı bülten ile ilgili kararın beklenmesini istedi
İstanbul Eminönü’nde bulunan Mısır Çarşısı’nda 1998 yılında meydana gelen ve 7 kişinin hayatını kaybettiği patlamaya dair Pınar Selek hakkında açılan davanın yargılamasına devam edildi.
Birçok ülkeden temsilci takip etti
Hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen davanın 2’nci duruşması İstanbul 15’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davayı çok sayıda avukatın yanı sıra Almanya, Avusturya ve İsviçre’den çok sayıda kişi de takip etti.
Haksız bir dava
Mahkeme başkanı, Selek hakkında kırmızı bülten çıkarıldığına işaret ederek, Adalet Bakanlığı ile Fransa Adalet Bakanlığı arasında yazışmaların sürdüğünü söyledi. Ardından söz alan Selek’in babası avukat Alp Selek, davanın haksız olduğunu söyleyerek, kırmızı bültenle ilgili karar çıkana kadar savunma yapmayacaklarını kaydetti.
Mahkeme başkanı, davayı takip eden Fransız avukatlara söz vermeden önce, Fransa ve Belçika Ceza Usul Kanunu’nu incelediğini ve orada da Yargıtay Ceza Genel Kurulu kararına direnilmediğini ifade etti. Bunun üzerine söz alan Paris Barosu avukatlarından François Terrier, “Pınar Selek bizim için sembol oldu” dedi.
Mahkeme başkanı, Terrier’in bazı Fransızca kelimelerini anlayabildiğini söyledi. Bu sırada söz alan çevirmen, “Dava 25 yıldır sürdüğü için onların Türkçe, sizin Fransızca öğrenmeniz normal” yanıtını verdi. Mahkeme başkanı bu sözlere gülerek karşılık verdi.
Duruşma ertelendi
Avukatların ardından söz alan savcı, kırmızı bülten kararının uygulanması ve diğer eksiklerin tamamlanmasının beklenilmesini talep etti. Mütalaanın ardından ara kararını açıklayan mahkeme başkanı, Selek hakkındaki kırmızı bülten kararının uygulanmasının beklenmesine karar vererek, duruşmayı 28 Haziran 2024’e erteledi.
Ne olmuştu?
Mısır Çarşısı’ndaki patlamanın hemen ardından soruşturma başlatılmış ve olaydan 2 gün sonra Pınar Selek gözaltına alınmıştı. Kriminal Laboratuvar raporunun bomba bulgusu olmadığını belirtmesine karşın, Pınar Selek “örgüt üyeliği” suçlamasıyla Devlet Güvenlik Mahkemesi (DGM) askeri hakimliğince tutuklanmıştı.
Emniyet bomba uzmanlarının olay yeri inceleme raporu da patlamaya bombanın yol açmadığı sonucuna varmıştı. Bilirkişi heyetinin de patlamaya tüp gaz kaçağının yol açtığı yönündeki raporunun ardından Selek Aralık 2000’de tahliye edilmişti. İstanbul 12’nci Ağır Ceza Mahkemesi, 2006’da “patlamaya bombanın mı yoksa LPG’nin mi neden olduğunun kesin tespitinin yapılamadığı” gerekçesiyle Selek hakkında beraat kararı vermişti.
Aynı davadan toplamda 4 kez beraat eden Selek hakkındaki kararlar, 4 kez çeşitli nedenlerle bozuldu. En son Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Haziran 2022’de, 19 Aralık 2014’te verilen beraat kararını bozdu. Kararın bozulmasının ardından, Selek’in ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yeniden yargılanmasına karar verildi. Böylece Selek yeniden yargılanmaya başlandı.
Mahkeme, yurt dışında yaşayan Pınar Selek’in geçen Ocak ayında tutuklanmasına ve kırmızı bültenle arama kararı çıkarılmasına karar verdi.
İSTANBUL