Şirnex’te süren petrol sondaj ve üretimlerine Colemêrg de eklendi. Rûbarok’ta 2 adet petrol sondaj sahası açılarak sondajlara başlanacağı duyurulurken, belediyeye kayyum atanması dikkat çekici bir duruma işaret etmekte
Şirnex’te (Şırnak) yapılan yerel seçimlerde taşıma seçmenle halkın iradesi gasp edilip belediye seçimlerini zorla alan iktidarın bölgeye dair birçok planı içinde petrol ve madencilik faaliyetlerini de kapsayan amaçla belediyeye kolaylaştırıcı rol verilerek Şirnex’te sömürgecilik uygulamaları büyütülerek genişletiliyor. Benzer bir uygulama ise bu kez Colemêrg’e (Hakkari) ‘kayyum’ atanması ile halkın iradesi gasp edilirken, bölgede madenlerin ardından petrol sondajları başlatılıyor. Kayyum uygulaması siyasî bir darbe olarak öne çıkarken, kayyumların belediyeleri borç batağına gömmesi ve bir avuç kişinin veya şirketin cepleri dolduruluyor olması dikkat çekiyor.
Bêruh köyü ve Îsyan mezrası!
Colemêrg’in Irak sınırında bulunan ilçesi Rûbarok’ta (Derecik), ‘Derecik-1’ ve ‘Anadağ-1’ adında 2 petrol arama sahası kuruldu. Irak sınırına 13 kilometre mesafede bulunan 2 alanda altyapı çalışmalarının 3 ay önce başladığı bölgeye iş makineleri girmiş durumda. İlçe merkezine 10 kilometre uzaklıkta bulunan ‘Derecik-1’ petrol sahası ile Bêruh (Anadağ) köyü sınıra 1,5 kilometre uzaklıktaki Îsyan (Yeşilova) mezrasında bulunan ‘Anadağ-1’ petrol sahasında, yakın zamanda sondaj çalışmalarının da başlayacağı belirtildi.
Kayyum neden atandı
Colemêrg yerel seçimlerinde halkın yüzde 50 oyunu alan Mehmet Sıddık Akış taşıma seçmene rağmen Hakkâri Belediye Başkanı olmuştu. Gerçek dışı iddialar yüklenen ve hukuki hiçbir içeriği olmayan Hakkâri KCK davasından yargılanması gerekçe gösterilirken, kayyum atanmasının farklı nedenleri olduğu bilinmekte. Sınır ötesi harekâta hazırlanan Türkiye’nin sınır illerinde belediyeye yüklenecek özel işler nedeniyle kayyum atandığı iddiaları yapılırken, Colemêrg’den Şinex’e kadar tüm bölgeyi maden ve petrol sahası olarak belirlenmiş olması ve bu bağlamada hızlı adımlar atılması kayyum atanmasının başlıca nedenlerinin başında gelmekte.
Bölge yağmalanmak isteniyor
Kolonyalist anlayışla doğal yapısı yerle bir edilerek insansızlaştırılmaya çalışan bölge sermaye iktidarı AKP’ye yetmiyor ve eli tüm Kürt coğrafyası üzerinde dolaşırken, uluslararası sermayeyi ortak ederek yağma sürecini genişletiyor. Kanada merkezli enerji devlerinden Trillion Energy petrol çıkarmak ve petrol alanlarını geliştirmek için Şirnex’te çalışmaya başlaması yağmanın boyutunu gösteriyor. Diğer yandan Irak Federe Kürdistan Bölgesi’de Türkiye ve diğer birçok yabancı şirket eli ve KDP ortaklığıyla sömürgeleştirilmiş olması dikkat çekiyor. Bölgeye dönük işgal hazırlığı içinde olduğu iddia edilen iktidarın taşımalı seçmen ve kayyum uygulamaları bu iddiaları destekliyor.
Maden kuşatması genişliyor
40 milyon ton ile dünyanın en büyük çinko yataklarından birinin burada bulunduğu iddia edilen Colemêrg coğrafyası madenlerle kuşatılmış durumda. Şirketlerin mesken tuttuğu Colemêrg’te yıllık 100 bin ton çinko madeni çıkarılmakta. Şu an Colemêrg coğrafyasında 100’ü aşan sayıda maden lisanslarına sahip şirketler cirit atarken, bunların birçoğu bölgede faaliyetine devam ediyor. Yurttaşların Colemêrg Marînus’ta 44 gündür nöbet eylemi yaptıkları maden de bu madenlerden biri olarak bölgede 2007 yılından bu yana faaliyet göstermekte.
Colemêrg’den Şirnex’e 110 km maden!
Colemêrg’den Şirnex’e kadar 110 kilometrelik dağlık alanların şirketlere pazarlanması amaçlanıyor. Colemêrg’de birçok çalıştay düzenleyen ‘Türkiye Kurşun, Çinko Çalışma Grubu’nun Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Öztürk Colemêrg bölgesinin Türkiye’de kurşun ve çinko üretiminde ayrı bir yeri olduğunu belirterek, “Burayı 15 yıldır araştırıyoruz. Çok özel bir bölge burası… Hakkari’den Şırnak’a kadar yaklaşık 110 kilometre atlaya atlaya devam eden yataklar görüyoruz” ifadesini kullanmıştı. Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından hazırlanan fizibilite raporunda ise, “Hakkari-Şırnak bölgesi, Türkiye’nin en büyük çinko-kurşun provensi (aynı türden birden fazla yatak) ve 100 milyon ton düzeyinde kurşun-çinko potansiyeli içermektedir. Bölgedeki yataklardan üretilecek cevher yılda 1 milyon tona kadar çıkabilecek ve bu en az 2 fabrikayı besleyebilecektir” vurguları bölgesel yağma planlarının uzun süredir yapıldığını gösteriyor.
EKOLOJİ SERVİSİ