Nobel Barış Ödülü alan Êzidî Nadia Murad ile Kongolu jinekolog Denis Mukwege ödül töreninde, savaşlarda kadın ve çocukların maruz bırakıldığı cinsel şiddete karşı dünyaya çağrı yaptı
Cinsel şiddetin savaş ve silahlı çatışmalarda bir silah olarak kullanılmasını sona erdirmek için gösterdikleri çaba ve çalışmalar nedeniyle Nobel Barış Ödülü’ne layık görülen Kongolu doktor Denis Mukwege ve Êzidî aktivist Nadia Murad, Oslo’da düzenlenen törenle ödüllerini aldı. Murad ile Mukwege, törende Nobel Barış Ödülü altın madalyasıyla, aralarında paylaşacakları yaklaşık 1 milyon dolar tutarındaki ödülün de sahibi oldu. Törende birer konuşma yapan Mukwege ve Murad, savaşlar sırasında cinsel şiddete maruz bırakılanların korunması için dünyaya çağrıda bulundu ve kadın ile çocukların zor durumdaki hallerine olan ilgisizliği eleştirdi.
‘Neden harekete geçilmiyor?’
Nadia Murad yaptığı konuşmada, IŞİD’in elinde rehin tutulan yüzlerce kadın ve çocuğun özgür bırakılması için uluslararası kamuoyuna yardım çağrısında bulundu. Dünyanın Êzidîler ile diğer ezilen halkları koruması gerektiğini belirten Murad, “Bana göre adalet yerini bulana kadar bütün mağdurlar güvenli bir sığınağı hak ediyor” dedi. 21. yüzyılda, küreselleşme ve insan haklarının olduğu bir çağda 6 bin 500 Êzidî kadın ile çocuğun kaçırıldığını, cinsel işkenceye maruz bırakıldığını ve satıldığını söyleyen Murad, halen 3 bin civarında kadın ile çocuğun ne durumda olduğunun bilinmediğini aktardı. “Hayatlarının en güzel döneminde genç kızlar satıldı, satın alınıldı, rehin tutuldu ve her gün tecavüze uğradı. 195 ülkenin liderlerinin vicdanlarının bu kızları kurtarmak için harekete geçmemesi anlaşılır gibi değil” diyen Murad, kadın ve çocukların ticari bir anlaşma veya bir petrol sahası olmaları halinde, bütün dünyanın onları kurtarmak için uğraşacağını dile getirdi. 2014 yılının Ağustos ayında Şengal yakınlarında kaçırılan Nadia Murad, uzunca bir süre IŞİD tarafından rehin tutulmuş ve cinsel işkenceye maruz bırakılmıştı. IŞİD’in elinden kurtulduktan sonra aktivist olan Murad, 2016 yılında Birleşmiş Milletler İyi Niyet Elçisi seçilmişti.
KADIN SERVİSİ