Market ve mağazalarda plastik poşetlerin paralı hale getirilmesinin ardından benzer bir uygulama pet şişeler için de hayata geçirilecek. Pet şişelerde satılan ürünlerin fiyatına depozito ücreti de eklenecek, pet geri dönüşüm kutusuna atıldığında depozito iade edilecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) NOVA Teknoloji Transfer Ofisi iş birliğince ‘Türkiye Depozito İade Sistemi Projesi (TÜDİS) Açılış Toplantısı’ yapıldı.
Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Birpınar, burada yaptığı konuşmada, halen ücretsiz olan manav reyonlarındaki plastik poşet kullanımında ciddi artış görüldüğünü ancak kese kağıdı uygulamasına geçilmesinin hedeflendiğini söyledi. Birpınar, 20 yıl içerisinde oluşan atık miktarının 32 milyon tona çıktığını, ancak 2000’li yılların başında yüzde bir olan geri dönüşüm oranının yüzde 13’e ulaştığını ifade etti.
TÜDİS projesinin depozito iade sistemi kapsamında dünyada ve Türkiye’de ne tür çalışmaların yapıldığının görülmesi için başlatıldığını anlatan Birpınar, “Sonuçları iyi olacak. Belki pilot bölge ve şehir uygulamasıyla bunu yapacağız çünkü biz bunu başarabiliriz. Türkiye’de eğer pet şişeye 10 kuruş depozito koyarsanız, vatandaş onu öder, sonra da alır makineye atar ve parasını geri alır. Onu mobiliteye döndürmek lazım. Onun karşılığında ulaşım imkanı verilebilir” dedi.
Atık miktarını azaltarak, geri dönüşüm oranlarını yüzde 10 ila yüzde 50 arasına çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayan Birpınar, şu bilgileri verdi: “Şu anda her 10 cam şişeden biri, her 10 pet şişeden 3’ü ve 10 alüminyum içecek kutusundan ancak 5’i geri dönüşebiliyor. Gerisi de maalesef gelişi güzel doğaya atılıyor.”
İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Lütfihak Alpkan ise kaynakların israfının çok büyük zararlara yol açmasının ardından sıfır atık, sıfır karbon emisyonu ve çevreye duyarlı sürdürülebilir projelerin, kamu ve özel sektörde önemli hale gelmeye başladığını söyledi.