Arıların vız vız kanat çırptığı, binbir renk çiçeğin açıp, rekabetsiz güzelliklerini yarıştırdığı göz temaşasından daha fazlasıdır meralar. Gözleriyle süzenlere, kulak kabartanlara doğanın ziyadesidir meralar.
Meralar, yeryüzünün en önemli bileşeni, dünya varlığının bütünleyicisi, fonksiyonel ana parçasıdır. Yokluğu, eksilmesi telafisi mümkün olmayandır. Meraların tahribi oranında dünya eksilir.
Meralar biyoçeşitliliktir
Meralar, zengin flora ve faunaya sahiptir. Biyoçeşitliliğin membasıdır. Yani türlü böcekler, sürüngenler, kemirgenler, kanatlı kuşlar ve memelilere barınak görevi görür. Küçük ve büyükbaş hayvanlar için zengin ve sağlıklı yem kaynağıdır. Bedelsiz yem yatağıdır.
Envai çeşit bitkiye ev sahipliği yapar. Karbon yutağı görevi görerek küresel iklim krizine olumlu katkı sağlar. Elbette meraların yararları anlattıklarımla sınırlı değil, daha pek çok yararı var. Gel gör ki meralar, hükümet destekli politikalarla bir avuç şirketin pençeleri arasında, canlı canlı parçalanıyor.
Dünya, Türkiye, Aydın ili
Dünya orman ekosisteminden sonra ikinci en büyük habitat alanıdır meralar. Dünya toplam mera alanı yaklaşık 3,4 milyar hektar. TUİK verilerine göre, Türkiye mera alanı ise 2001 yılında 14 milyon 616 bin 687 hektardı. Bu rakam, 2019 yılında 11 milyon 696 bin 494 hektara geriledi. Tarım ve Orman Bakanlığı Aydın İl Müdürlüğü verilerine göre, mera arazisi 2014 yılında 47 bin 78 hektar iken 2018 yılına geldiğimizde yaklaşık yarı yarıya azalmış, 23 bin 872 hektara düşmüş. Aydın ilimiz en verimli tarım topraklarına sahip olmasına karşın en çok jeotermal santralinin yapıldığı, tarımı tahrip edilen bölgelerin başında gelmektedir. Yani hoyratlık diz boyu.
Paylaşım değil parçalama
Meralar, tüm canlılara aittir. Aynı zamanda köylülere de. Fakat köylülerin mülkleri değildi, kullanma hakkına sahip oldukları ortak varlıkları idi. Artık o da değil. Şimdi meralar, enerji ve maden şirketleri ve turizmciler arasında pay ediliyor. Bunca canlıya ev sahipliği yapan, dünyaya olumlu katkı koyan meraları şirketler arasında pay etmek, dünyandan koparmaktır. Gezegenin önemli ana parçasından birini şirketlere vermekle dünyanın “dirlik düzenini” bozmaktır.