İnşaat İşçileri Sendikası “Dayanışma yaşatır” diyerek inşaat işçileri için dayanışma kampanyası başlattı. Salgın süreci ile birlikte yaklaşık 15 bin inşaat işçisi İstanbul’da işsiz kalırken, birçok işçi de virüs riskine rağmen çalışmaya devam ediyor
Virüs riski açısından en riskli alanların başında gelen inşaatlarda ortak alanların çok olması ve bir malzemeyi birçok işçinin kullanması ile risk oranı her geçen gün artarken, özellikle işsiz kalan ve memleketlerine dönen kayıt dışı birçok işçi ise şimdiden evine ekmek götüremediği için zor günler yaşıyor. İnşaat İşçileri Sendikası ise bu durum üzerine başta inşat işçileri olmak üzere durumu kötü olan ailelere ulaşmak için dayanışma kampanyası başlattı. Kampanyalarını gazetemize anlatan sendika örgütlenme sekreteri Anıl Deniz Gider, amaçlarının bütün işçilere ulaşmak olduğunu belirtti.
‘Köprü kurmak istiyoruz’
Kampanya başlatma amaçlarını anlatan Gider, “Bu süreçte işçi arkadaşlarımızın şantiyelerde yaşadıkları sorunlardan kaynaklı işten ayrılmaları ya da işten çıkarılmalarından dolayı başlattık. Kimi Kürt kentlerinde çalışan işçi arkadaşlarımız ve kimisi de Karadeniz bölgesinden gelenler vardı. Çoğunun da durumu olmamasından kaynaklı maddi ve manevi olarak böyle bir kampanya ayarlamaya çalıştık. Bunun yanında durumu iyi olan inşaat işçileri de var, yok değil. Bunlar arasında bir köprü oluşturup bir şekilde bir dayanışma ağı örmeyi amaçladık. Mesela bildiğimiz ya da bize iletilen durumu kötü olan işçi arkadaşlarımızın bu süreçte yanında olabilmek adına bunu düşündük” dedi.
İstanbul’dan Kars’a kadar…
Amaçlarının ulaşabildikleri bütün inşaat işçilerine ulaşmak olduğunu belirten Gider şunları söyledi: “İstanbul’da da olsa Hakkari’de de olsa, Kars’ta da olsa hakikaten ihtiyacı varsa biz onlara ulaşacağız. Amacımız sadece inşaat işçilerinin bize bu anlamı ile gelmesi değil. Örneğin durumu iyi olan insanların bu anlamda bize ulaşması ve bizim de başta inşaat işçileri olmak üzere, çünkü yoksul aileler de var biliyorsunuz. Yine İstanbul’da amacımıza ulaşırsak kimi yerlere yardım kolisi düşünüyoruz. Gıda üzerine vs. Gurbetçi işçi arkadaşlar için ise özellikle maddi olarak onlara ulaşacağız.”
‘Turkuaz’a ulaşamıyoruz’
Şantiyelere ilişkin son durumu da veren Gider, birçok şantiyenin şu an itibariyle boşaltıldığını, işten çıkarmaların yaşandığı bazı yerlerde ise çalışmak zorunda olan işçiler ile üretimin devam ettiğini söyledi. Ulaştıkları bilgileri de paylaşan Gider, “Turkuaz medya var. Haberi paylaştık ama hala bir açıklama da bulamadık onunla ilgili. Ama mesela, burda çalışan arkadaşlarımızın 5’inde virüs tespit ediliyor ve 30 işçi arkadaş karantinaya alınıyor. Karantinada olan arkadaşlarımızı apar topar şantiyede başka bir bölgede karantina altına alıyorlar. Şimdi oraya ulaşmaya çalışıyoruz durum nedir diye. Daha bize ulaşamayan birçok işçi arkadaş var biliyoruz. Şunu diyebiliriz şantiyelerde çalışma koşulları rezalet” diye konuştu.
‘Virüs kapmamak mucize!’
Önlemlere değinen Gider son olaran şunları söyledi: “İstediğiniz kadar maske dağıtın özellikle şantiyelerde, örneğin bin kişinin, 300 kişinin, 500 kişinin çalıştığı bir yerde istediğiniz kadar önlem alın, virüs burdaki işçi arkadaşlara bulaşabilme potansiyeline kesinlikle sahip. Bunun başka bir açıklaması yok. Maske ister paralı olsun ister parasız hiç önemli değil. Hatta işçi her dakika ellerini yıkasın. Ortak alanlar kaldırılmadığı sürece, işçi arkadaşlarımız için binde kaç yüz hijyen oranı olacak ki bu arkadaşlar hem çalışma ortamında hem de kullandıkları ortak alanlarda virüse yakalanmasın. Mucize olur yani. Ama şu an böylesi bir şey mümkün değil. Şunu diyebilirim. Evde kal çağrıları patronlara, patronların evde kalmasını sağlayan işçiler ise şantiyelerde, üretim alanlarında.”
‘Dayanışma Yaşatır’
İnşaat İş Sendikası’nın “Dayanışma yaşatır” diyerek başlattıkları kampanyaya destek için şu numaralardan ulaşılabilir: İnşaat İşçileri Sendikası Örgütlenme Sekreteri Yunus Özgür: 0534 636 84 13 İnşaat İşçileri Sendikası Örgütlenme Sekreteri Anıl Deniz Gider: 0539 457 44 57 ‘
EKONOMİ SERVİSİ