Patnos Cezaevi’nde tutuklularla görüşen HDP ve ÖHD, cezaevinde içme suyu ve yemek sorununun olduğunu ve dezenfektanların 55 TL karşılığı satıldığını belirterek, ‘Tutuklular ölüme terk ediliyor’ dedi
Halkların Demokratik Partisi(HDP) Hukuk Komisyonu üyeleri ile Özgür Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar 2 saatlik bekleyiş sonrası Patnos L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutuklularla görüştü. Cezaevi yönetimi ile görüşmek için cezaevine önüne gelen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı ve Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk ise karantina nedeniyle cezaevine alınmadı. Cezaevi önünde basın açıklamasına izin verilmezken, çekilen fotoğraflar ise silindi.
Denzanfektan para ile satılıyor
Yapılan görüşmeler ardından cezaevinin bir kilometre uzağında HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede basın açıklaması yaptı. Türkiye’de salgının görüldüğü günden beri cezaevinde 2 kez dezenfekte işlemi yapıldığını ancak yaklaşık bir aydan uzun süredir herhangi bir dezenfekte işlemi yapılmadığını ifade eden Dede, tutukluların yapılan koğuş aramalarında gardiyanların maskesiz olduğunu ve verilen yemeklerin kaliteli olmadığını ifade ettiklerini söyledi. Dede, “Tutuklular Patnos Cezaevi’nin kuruluşundan beridir var olan su sorunun da devam ettiğini ifade ettiler. Ne yazık ki çeşmeden akan su koku barındırdığı için içme sularını kantinden ücret karşılığı temin etmek zorunda kaldıkları, yine sıcak su akıntısının da sıcaklık derecesinin düşük bir şekilde günde bir saat aktığını söylediler. Tutuklular gönderdikleri mektupların iletilmediğini yine gazete ve dergilerin kendilerine verilmediğini ifade etti. Radyolara el konulduğu ve ayda bir litre çamaşır suyu ve 55 TL karşılığı bir litre dezenfekte alabildiklerini söylediler. Virüs salgını nedeniyle mahkumların bağışıklık sistemlerinin güçlü olması için beslenmelerinin sağlıklı bir şekilde yapılması gerekiyor. Hijyen açısından sıcak suyun tüm gün boyunca akması gerekirken, Patnos Cezaevi’nde bu hususlara dikkat edilmediğini kendimiz bizzat gözlemlemiş olduk” dedi.
Yeterli koruma yok
Adalet Bakanlığı’nın 120 tutuklunun koronavirüse yakalandığı açıklamasına da değinen Dede, bu tutukluların virüsü ailelerinden veya avukatlarından kapma ihtimalinin olmadığını belirterek, sorumluluğun Adalet Bakanlığı ve Ceza ve Tevkifleri Genel Müdürlüğü’nde olduğunu belirtti. İlk günden itibaren HDP Hukuk Komisyonu olarak çağrılarda bulunduklarını ifade eden Dede, “Yine hem sağlık hem de hukuk alanında faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşları ve uluslararası örgütler cezaevlerinde hangi önlemlerin alınması gerektiği konusunda çağrılarını yaptılar. Fakat dün Adalet Bakanlığı’nın yaptığı açıklamadan ve bizim bugün Patnos L Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaptığımız görüşmelerden aldığımız izlenim mahpusların cezaevlerinde ölüme terk edildiği ve salgına karşı yeterli bir korunmanın yapılmadığını görmüş olduk” diye konuştu.
‘Siyası tutuklulara sahip çıkılsın’
DTK Eşbaşkanı ve Ağrı Milletvekili Berdan Öztürk ise barış sürecinden sonra AKP-MHP iktidarının özellikle cezaevlerine dönük özel bir konsept devreye koyduğunu belirterek, salgına rağmen tutuklulara dönük cezaevi şartlarının gittikçe zorlaştırıldığını ifade etti. Yapılan infaz yasası ile toplumun ahlakını ve huzurunu bozan çetelerin serbest bırakıldığına dikkat çeken Öztürk, “Türkiye halkları için özgürlük ve demokrasi mücadelesi gerçekleştirenler bugün cezaevlerinde hukuksuzca tutulmaya devam ediliyor. Devletin nasıl ki dışarda toplum sağlığı için bir önlemi yoksa cezaevlerinde durum maalesef aynı. En insani ihtiyaç olan su eğer ki içilecek durumda değilse bunun tek tarifi faşizm olur. Bütün insan hakları savunucularına, STK’lara, hukukçulara ve halka çağrımız siyasi tutuklara sahip çıkılmasıdır” dedi.
HABER MERKEZİ