Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 1 Ocak itibariyle başlatmış olduğu ücretli poşet uygulamasını rant olarak gören tüketiciler, “Poşet paralı olunca çevre kirlenmeyecek mi? Paramızı poşete verince çevremizi temiz mi tutmuş olacağız” diye tepkisini gösterdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, her geçen gün artan plastik alışveriş poşetlerinin kullanımını azaltmak amacıyla uygulamaya geçirdiği “paralı poşet” kararı tüketicinin tepkisini topluyor. 1 Ocak itibariyle başlayan uygulanmayı çevrecilikten çok rant olarak gören tüketiciler, bir poşetin 25 kuruşa satılmasına karşı.
Vatandaş uygulamaya tepkili
Diyarbakır Bağlar ilçesi Medine Bulvarı’nda bulunan bir markete alışveriş için gelen yurttaşlar, şikayetlerini ilettiği mağaza müdürü Şeyhmuz Bat, tüketici lehine çözümler üretmeye çalıştıklarını söyledi. İnsanların plastik poşete ödeyecekleri 25 kuruştan rahatsız olduğunu belirten Bat, uygulamanın olumlu etkilerinin de olduğuna dikkat çekti. Daha önce ekmek almaya gelen veya farklı bir ürün almak için gelen bir müşterinin 3-4 tane poşet aldığını vurgulayan Bat, “Plastik poşetler ücretli olunca artık böyle bir durumla karşılaşmaz olduk” dedi.
‘Suçlusu bizlermişiz gibi davranıyorlar’
Yurttaşlardan ciddi oranda tepki aldıklarını belirten Bat, bu tepkilerin de özellikle orta ve üstü yaş gruplarından geldiğini söyledi. Poşetin ücretli olduğunu ve bunun bir yasayla geldiğini vatandaşa anlatmakta zorlandıklarını ifade eden Bat, “İnsanlar 300- 500 TL‘lik alışveriş yaparken gözlerine gelmiyor ama plastik poşete 25 kuruş vermeyi fazla buluyorlar. Bunun suçlusu bizlermişiz gibi davranıyorlar. Bunu bizlerin yaptığını düşünüyorlar. Alınan 25 kuruşun 15 kuruşu devlete vergi olarak verildiğini ve geriye kalan 10 kuruşun iş yerine kaldığını her seferinde her müşteriye açıklamak zorunda kalıyoruz” diye belirtti.
‘Poşet paralı olunca çevre kirlenmeyecek mi?’
“Poşet paralı olunca çevre kirlenmeyecek mi? Paramızı poşete verince çevremizi temiz mi tutmuş olacağız?” gibi tepkilerle sıkça karşılaştıklarını belirten Bat, “Bu uygulamanın bu şekilde uzun bir süre uygulanacağına inancımız yok. Çünkü insanlar ürünleri ya evden getirdikleri poşetlere koyuyor ya da ellerinde alıp gidiyorlar” dedi.
‘Ürünleri iade eden bile var’
Aynı markette kasiyer olarak çalışan Mercan Tursun, müşteriden ilk tepki toplayanların kendileri olduğuna dikkat çekerek, “Bir müşterimiz 55 TL’lik alışveriş yaptı. 25 kuruş poşet fiyatından dolayı aldığı ürünleri bıraktı ve gitti. Bazı müşteriler ürünleri poşete dolduruyor, poşetler paralı dediğimiz zaman ürünleri poşetten çıkartıp iade ediyorlar” diye konuştu.
Kaynak: MA