Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus ‘tövbe haccı’ yaparak Kanada’da kilise okullarında Aborjinlere yönelik istismarlar, asimilasyon nedeniyle özür diledi
Papa Franciscus, Kanada’daki yatılı kilise okullarında yerli ailelerin çocuklarına yönelik istismarlar nedeniyle özür diledi.
Kanada’da Aborjinlere yönelik kültürel soykırım, fiziksel soykırım ve çocuklara yönelik istismar yüzyıllardır gündemdeydi. Papa Franciscus tartışmalar yeniden alevlenince Kanada ziyaretine karar verdi ve Kanada gezisine 25 Temmuz 2022 Pazartesi günü başladı.
Kanada ziyaretini “tövbe haccı” olarak tanımlayan euronews’in haberine göre Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus, Kanada’daki yatılı kilise okullarında yerli ailelerin (Kanada Aborijinleri) çocuklarına yönelik istismar, kötü muamele ve dönemin genel ‘sömürgeci zihniyetine’ Hristiyanların verdiği destekten ötürü özür diledi. Papa, “Bu içler acısı kötülük karşısında Kilise, Tanrı’nın önünde diz çökmekte ve çocuklarının günahları için af dilemektedir” ifadesini kullandı.
Papa, gezisinin ilk durağı olan Edmonton kentinde, yerli halkların liderleri, yatılı kilise okullarından sağ kurtulan mağdurlar ve siyasilerle halka açık bir etkinliğe katıldı.
Papa Franciscus, burada yaptığı konuşmada, “Yerli halklara karşı bu kadar çok Hristiyan tarafından işlenen kötülük için alçak gönüllülükle af diliyorum” dedi.
Papa zorla kültürel asimilasyonu “içler acısı bir kötülük” ve “feci bir hata” olarak nitelendirdi. Papa’nın sözleri, alanda bulunan yerlilerce uzun süre alkışlandı.
‘Tarihi bir af dileme’
Ruhani liderin özrü, “tarihi bir af dileme” olarak değerlendirildi.
Kanada’daki yatılı kilise okullarında, yerlilere yönelik “yıkıcı” politikada iş birlikçi Katolik Kilisesi üyeleri adına özür dileyen Papa, Hristiyan toplumuna, zorla asimilasyonların yerlilerin kültürlerini yok ettiğini, ailelerini parçaladığını ve hala hissedilen şekillerde marjinalleştirdiğini söyledi.
Bu bir tövbe haccı
Papa Franciscus, Kanada’nın en büyük yatılı kilise okullarından eski Ermineskin Yatılı Kilise Okulu’nu işaret ederek, “Burada, acı hatıralarla bağlantılı olarak, bir hac olarak düşündüğüm şeye başlamak istiyorum. Bu bir tövbe haccı” diye konuştu. Konuşmasında defalarca özür ve af dileyen Papa, kilisenin birçok üyesi tarafından desteklenen ve yatılı okulların “feci hatası” ile “acıklı kötülüğünü” yansıtan geçmişin eylemleri için de üzgün olduğunu ifade etti.
Acı, öfke ve utanç duygusu
Yatılı okullardan geri dönmeyen çocukların anılarının onda “acı, öfke ve utanç” duygusu bıraktığını söyleyen Papa Francis, misyonerlerin “acımasız” eylemleri için daha önceki özrünün ötesine geçerek af diledi: “Birçoğunuz ve temsilcileriniz, af dilemenin, meselenin sonu olmadığını dile getirdi. Tamamen katılıyorum, bu sadece ilk adım ve başlangıç noktası. Ayrıca geçmişe bakarak af dilemek ve zararı onarmak için hiçbir çaba gösterilmediğinin de farkındayım. Geleceğe bakarak bu tür durumların yaşanmasını önleyebilecek bir kültür yaratmak için hiçbir çabadan kaçınılmaması bu sürecin önemli bir parçasıdır.”
4 bin sayfalık rapor
Konuyu soruşturan Kanada Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu, 1881-1996 döneminde faaliyet gösteren Katolik Kilisesi’ne bağlı yatılı okullar hakkındaki çalışmasını 2015’te tamamlamış ve 4 bin sayfalık rapor yayımlanmıştı. Komisyon, yaşananları “kültürel soykırım” olarak tanımlamıştı. Raporda, en az 4 bin 200 yerli çocuğun bu okullarda istismar ya da ihmal sonucu can verdiği yer almıştı.
Kanada’da Katolik Kilisesi’nin kontrolündeki yatılı kilise okullarından bazılarının bahçesinde, resmi kayıtlarda olmayan çok sayıda çocuk mezarı bulunmuştu.
Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu raporundan sonra yerli halktan defalarca özür dileyen Kanada Başbakanı Justin Trudeau, 2017’de Vatikan’a yaptığı resmi ziyarette Papa’dan da özür talep etmişti.
EDMONTON-QUEBEC