Papa Francis, korona virüsü salgınının piyasa kapitalizminin başarısız olduğunu kanıtladığını söyledi. Papa, serbest piyasanın savunulduğu gibi toplumsal fayda sağlamadığını, özel mülkiyetin her koşulda mutlak bir hak olmadığını kaydetti
Reuters’in haberine göre, kardeşlik temalı “Fratelli Tutti” genelgesinde Francis, bazılarının müsrif bir şekilde yaşadığı, diğerlerinin ise ellerinde hiçbir şeyin olmadığı her durumda özel mülkiyetin mutlak bir hak olmadığını ifade etti.
Yayınlanan genelgede kardeşlik, göç, zengin-fakir arasındaki uçurum, ekonomik ve toplumsal adaletsizlikler, sağlık sistemlerindeki dengesizlikler ve pek çok ülkede gelişen politik kutuplaşma gibi konulara yer veriliyor.
‘PİYASA ÖZGÜRLÜĞÜNE İNANDIRMAYA ÇALIŞANLAR VAR’
Francis, pandeminin, mevcut siyasi ve ekonomik kurumlarda korona virüsünden en çok zarar gören insanların meşru ihtiyaçlarını karşılamak için reform yapılması gerektiğine olan inancını doğruladığını kaydetti.
Papa bu genelgesiyle, zenginlerin desteklenmesi suretiyle ekonominin canlanacağı ve zenginlerin toplumun geri kalanına fayda sağlayacağı fikrine dayanan “trickle-down” (damlama) teorisine de eleştiri getirdi. “Neoliberal inanç dogması” ifadesini kullanan Papa, “Piyasa özgürlüğünün her şeyi güvence altına almaya yeteceğine bizi inandırmaya çalışanlar var” diye yazdı.
2007-2008 finansal krizinin değişim için kaçırılan bir fırsat olduğunu vurgulayan Papa Francis, bunun yerine bu krizin güçlülere daha fazla özgürlük getirdiğini, zayıf olanların ise “paranın imparatorluğunun yıkıcı etkileriyle” karşı karşıya kaldığını sözlerine ekledi.
MUTLAK MÜLKİYETİ REDDETTİ
Francis genelgede, bireyler için mutlak mülkiyet hakkı kavramını reddederek, bunun yerine ‘sosyal amaç’ ve dünyanın kaynaklarını paylaşmaktan gelmesi gereken ortak menfaatin önemini vurguladı.
Papa Francis, doğal kaynaklara daha adil bir şekilde erişmek ve en güçsüzlere yardım etmek için refahın yeniden dağıtılması için daha önce yaptığı çağrıları yineledi.
Papa, dünyada yeniden yükselişe geçen ve “Siyah Hayatlar Önemlidir” eylemleriyle kamuoyunun gündemine gelen ırkçılık hakkında ise, “Irkçılık hızla mutasyona uğrayan bir virüstür, kaybolmak yerine, gizlenir ve bekleme konumuna geçer” diye konuştu.