PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın günümüz Marksizm’i olarak tanımlayan İtalyan Eski Bakan Paolo Ferrero, Mussolini’nin Antonio Gramsci’ye dönük yaptığı uygulamalarla Öcalan’a yapılanların eş değer olduğunu söyledi
Abdullah Öcalan’ın İmralı esareti 25. yılını doldururken, kendisinden 3 yıldan beridir hiçbir haber alınamıyor. Mutlak bir iletişimsizlik hali devam ederken tüm bu hukuksuzluklara karşı, 10 Ekim’de startı verilen “Abdullah Öcalan’a özgürlük Kürt sorununa siyasi çözüm” hamlesine de gün geçtikçe küresel çapta katılımlar devam ediyor.
İtalyan siyasetçi ve Sosyal Dayanışma Eski Bakanı Paolo Ferrero, İmralı tecridine ve “Abdullah Öcalan’a özgürlük Kürt sorununa siyasi çözüm” hamlesine dönük ANF’den Serkan Demirel’e değerlendirmelerde bulundu.
‘Öcalan filozof ve devrimcidir’
İmralı tecridini tamamen bir hukuksuzluk olarak nitelendiren Eski Bakan Paolo Ferrero, Türkiye’nin tecrit ile Abdullah Öcalan’ın fikirlerini öldürmeye çalıştığını ifade etti. Ferrero, “Bence tecridin nedeni çok açık. Abdullah Öcalan önde gelen bir Kürt düşünür, entelektüel, filozof ve devrimcidir. Türk devleti tecritle Öcalan’ın fikirlerini öldürmek istiyor” dedi.
‘Gramsci ve Öcalan’a yapılanlar aynı’
Türkiye’nin Abdullah Öcalan’a dönük uyguladığı tecridin, dönemin İtalyan faşist lideri Mussolini iktidarının İtalyan yazar, teorisyen ve devrimci lider Antonio Gramsci’ye dönük yaptığı uygulamalarla eş değer olduğunu söylenen Bakan Ferrero, “Türkiye, tıpkı İtalya’da Mussolini hükümetinin Antonio Gramsci’ye karşı yaptığı gibi, Öcalan’ın fikirlerinin yayılmasını engellemeye çalışıyor. Öcalan’ın reel durumlarda hareket edememesi ya da düşünememesi için koşullar dayatıyor. Türk hükümetinin amacı açıkça Öcalan’ın fikirlerini öldürmeye dönüktür” diye kaydetti.
‘Öcalan temel aktördür’
Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünün Kürt sorunun çözümünde kilit bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Paolo Ferrero, “Öcalan’ın özgür kalması Kürt sorununa siyasi bir çözümün kapısını açacaktır. Bu çok net bir durum; çünkü Öcalan Kürt sorunun çözümünde temel bir aktör. Öcalan Kürt sorununa siyasi ve barışçıl bir çözüm öneriyor. Öcalan’ın özgür kalması böylesi bir sorunun çözümünde atılmış ilk adım olacaktır. Bu temelde, Öcalan’ın özgürlüğü sadece bireysel değil, toplumsal bir meseledir” dedi.
‘Öcalan günümüz Marksizm’idir’
Gün geçtikçe dünya entelektüelleri arasında daha da büyük bir öneme sahip Abdullah Öcalan demokratik cinsiyet özgürlükçü ekolojik bir topluma dayanan paradigmalarının önemine de değinen Paolo Ferrero, “Öcalan’ın paradigmaları çok önemlidir çünkü günümüz kapitalizminin nasıl aşılabileceğinin yolunu göstermektedir. Öcalan Demokratik Konfederalizm öneriyor. Bu da gerçek demokrasi ve halkın, özellikle de kadınların öznelliği anlamına geliyor. Öcalan paradigmalarıyla günümüzün temel sorunlarına çözüm sunuyor. Abdullah Öcalan’ın fikirleri bence bugünün Marksizm’idir” diye ekledi.
Antonio Gramsci kimdir?
1891 yılında İtalya’nın Sardunya bölgesinde dünyaya gelen Antonio Gramsci, 1911-1914 yılları arasında Torrino Üniversitesi’nde filoloji okudu. 1920’de İtalyan Sosyalist Partisi’nden ayrılan Gramsci, 1921 başlarında İtalyan Komünist Partisi’ni kurdu. Mussoli’nin iktidara gelmesinin ardından Moskova’ya giden Gramsci, burada Lenin ile de yakın çalışmalar yürüttü. 1924 yılında İtalya’ya geri dönen Gramsci, 18 arkadaşıyla birlikte parlamentoya girdi ve İtalyan Komünist Parti Genel Sekreterliğine getirildi. Faşist İtalyan iktidarına karşı verdiği güçlü muhalefet nedeniyle, doğrudan Mussolini’nin talimatıyla 1928 yılında tutuklandı.
20 yıl hapse mahkûm edilen Antonio Gramsci, konduğu tek kişilik hücrede özel olarak görevlendirilmiş gardiyanlar tarafından sürekli gözetimde tutuldu ve rahatsız edildi. Uluslararası alanda kendisi için başlatılan kampanyalar sayesinde cezaevinde katledilmesi engellenen Antonio Gramsci, yıllarca kaldığı tek kişilik hücreyi adeta bir eğitim merkezine cevirdi. Sayısızca kitap okudu ve dışarıya gönderdiği notlar kitaplaştırıldı. Ortaya koyduğu tezlerle önemli bir komünist filozof ve teorisyen olarak anılmaya başlandı. Ağır hastalığı nedeniyle şartlı serbest bırakılan Antonio Gramsci, 27 Nisan 1937’de Roma’daki bir hastane de tedavi görürken 46 yaşındayken hayatını kaybetti.
HABER MERKEZİ