Silopi’de evlerine giren panzer altında can veren Yıldırım kardeşlerin ölümüne ilişkin açılan davanın 7’nci duruşması yarın görülecek. Duruşma öncesi konuşan baba Mesut Yıldırım, “Vicdani bir karar verilsin” çağrısında bulundu.
Şırnak’ın Silopi ilçesine bağlı Karşıyaka Mahallesi’nde, 3 Mayıs 2017 tarihinde evlerine giren panzerin altında hayatını kaybeden Muhammed (7) ve Furkan Yıldırım (6) kardeşlerin ölümüne ilişkin zırhlı araç sürücüsü polis Ömer Yeğit ve onu görevlendiren amiri Murat Maden hakkında açılan davanın 7’nci duruşması yarın Cizre 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Söz konusu davada, daha ilk duruşmada tahliye edilen polis Yeğit ve amiri Maden hakkında, “taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan 2 yıldan 15’er yıla kadar hapis cezası isteniyor.
Taşdemir sanık olarak dosyaya eklenmedi
Davanın bugüne kadar görülen duruşmalarında, tanık olarak dinlenen birçok polis olayın sorumluları olarak, disiplin soruşturması neticesinde ceza aldıkları ortaya çıkan polis Tuncay Taşdemir ile dönemin İlçe Emniyet Müdürü Selçuk Erdoğan’a işaret etti. Yıldırım kardeşlerin avukatlarının tüm taleplerine rağmen sanık olarak dosyaya eklenmeyen polis Taşdemir ise, bir duruşmada tanık olarak verdiği ifadede sorumluluğu İlçe Emniyet Müdürü Erdoğan’a attı.
Öte yandan, birçok kez ertelendikten sonra dosyaya eklenen “olay yeri keşif” raporunda ise, panzerde el freninin bulunmadığı ortaya çıktı. Bilirkişilerden birinin, “Aracın stop etmesi halinde ani bir fren ile durabileceği ve araç stop ettiğinde ayağını frenden çekmemesi halinde aracın hızlı bir şekilde ivmelenmeyeceği kanaatindeyim” dediği raporda, panzer aracı “asli”, sanık polislerin ise, “tali kusurlu” olduğu iddia edildi.
Rapor gönderilmedi
Tepkilere neden olan raporun ardından mahkeme heyeti, İstanbul Teknik Üniversitesi’nden seçilecek iş sağlığı ve güvenliği konusunda uzman makine, elektrik ve karayolları konusunda uzmanlıkları bulunan 3 kişilik bilirkişi heyetinin, sorumluların kusur durumlarının tespiti konusunda rapor tazmini istedi. Ancak, istenilen rapor davanın 25 Aralık 2018 tarihinde görülen ve 2 dakika süren duruşmasına gönderilmedi. Söz konusu raporun bu duruşmaya ulaştırılıp ulaştırılmayacağı ise bilinmiyor.
‘İnşallah cesur hukukçuların olduğuna şahit olurum’
Bugüne kadar görülen tüm duruşmalara katılarak, sorumluların cezalandırılmasını talep eden Yıldırım kardeşlerin babası Mesut Yıldırım, duruşma öncesi “Tek isteğim vicdani bir karar verilmesidir” çağrısında bulundu. Baba Yıldırım, “Ama soruşturmanın bu kadar uzamasına bakılırsa, bu isteğim şimdilik mümkün gözükmüyor” diye ekledi. Ömrü boyunca ne kendi ülkesinde, ne de dünyada adaletli bir karar verildiğine şahit olmadığına dikkat çeken baba Yıldırım, “İnşallah yanılırım, adil ve cesur hukukçuların olduğuna şahit olurum” diye konuştu.
Kaynak: MA