Birliğin kuruluş amacı dışına çıkıp, ‘Enerji üretiminde büyüyeceğiz’ dediğini unutan Pankobirik Başkanı Konuk, şeker fabrikalarının kapatılmasıyla ilgili olarak şimdi de ‘İtirazlarımızı yüksek sesle de söyledik. Yapmayın dedik ancak yapıldı’ diyor
Pancar Ekicileri Kooperatifleri Birliği (Pankobirlik) Genel Başkanı Recep Konuk, hükümetin şeker fabrikalarını özelleştirilmesi konusunda “İtirazlarımızı yüksek sesle de söyledik. Yapmayın dedik ancak yapıldı” dedi. Konya Şeker Fabrikası’nda Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi’nin 66. Olağan Mali Genel Kurulu’nda, Türkiye’nin maruz kaldığı ekonomik saldırıdan hasarsız çıkabilmesi için gıdada kendi kendine yetebilirliğine dikkat çeken Konuk, “Hepimizin verdiği mücadele üreten ve ürettiği ile kendine yeten bir Türkiye mücadelesidir. Bugün bu kooperatifin yaptıkları Türkiye için yol göstericidir” dedi. Bir ülkenin siyasi ve ekonomik bağımsızlığı açısından gıda güvenliğinin önemine dikkat çeken Konuk, “Gıdada kendi kendine yeterlilik bir ülke için hayati önem taşır. Hele ki ekonomik dalgalanmaların olduğu dönemlerde gıda güvenliği milli güvenlikle eş anlamlıdır. Bizim gibi tarihe damga vurmuş ve bize karşı rövanş bekleyenlerin pusuda fırsat kolladığı milletler için gıda güvenliği çok daha önemlidir. O nedenle biz üstümüze düşeni zaten yapıyoruz. Sektörü yönetenlerden de bizim bu mücadelemize daha çok destek vermesini bekliyoruz. Bunu kendimiz için değil ülkemizin istiklali ve istikbali için istiyoruz” ifadesini kullandı. Konuk konuşmasının devamında, “Önerilerimizi ilgililerle paylaştık. İtirazlarımızı yüksek sesle de söyledik. Yapmayın dedik ancak yapıldı. En başta şunu söyleyeyim, su akar yatağını bulur. Bu özelleştirmede eninde sonunda gerçek mecrasını bulacak ve Türkiye şeker sektöründe üreticinin de içinde olduğu bir modele geçecek. Benim bundan zerre kadar şüphem yok” dedi. Üreticilerin pancar yerine mısır üretmeye başlamasıyla “suyun yatağını bulması” zor görünüyor.
NBŞ’den niçin söz etmedi?
Konuk, “Tarım ve Orman Bakanımızın dikkatini çekmek istiyorum. Sektörde özelleştirilen fabrikaların ham şeker getirip rafine şeker üretmek için çalışma yaptıkları, nabız yokladıkları söylentisi ayyuka çıktı. Bu akıllar akıl değil. Hiç kimse kamış şekerini getirip rafine etme kolaycılığına heveslenmesin” sözleri ise bazı gerçeklere dikkat çekerken Cargill’in ürettiği nişasta bazlı (NBŞ) şekerden söz etmemesi gözlerden kaçmadı. Şeker Kurulu’nun devre dışı bırakılmış olmasına da değinmeyen Konuk’un, Bakan’a yaptığı uyarıların yerini bulacağı şüpheli. Özelleştirilen fabrikaların şeker kamışından değil Cargill’in ürettiği mısır şurubunda kristal şeker üretme çalışması yaptıkları biliniyor. Türkiye’de NBŞ kotalarının her yıl arttırılmasını şeker kurulunda bulundukları dönem içinde sağladıkları bilinmektedir. Artık şeker kuruluna da gerek duymadan bakanın iki dudağı arasında kotaların tamamen kaldırılacağı günlerin eşiğinde olduğumuzu biliyoruz. ABD ile yaşanan gerginlikte Cargill’le ilgili tek kelimenin edilmemesi dikkat çekerken, Cargill ile grift ilişkiler içinde olduklarını göstermektedir.
Pankobirlik üreticiye ihanet mi etti?
Pankobirlik yaptığı açıklamalarda artan NBŞ kotalarına karşı olduğunu ifade ediyordu. Peki durum gerçekten böyle mi? Şeker kurulunda kendi temsilcileri de yer almaktayken Cargill’in bu başarısında Pankobirlik’in katkısı gizlenemez. Üretici, Pankobirlik’in kendilerine ihanet ettiğini düşünmektedir. Pancar üreticilerini her koşulda savunmayı ve varlık nedenlerinin bu üreticiler olduğunu unuttular. Pankobirlik, kurduğu enerji dairesi ile gerçekleştirdiği termik santral alımı ve “Enerji üretiminde büyüyeceğiz” söylemleri kuruluş amacının dışına çıktıklarının açık belgeleridir. Konya, pancar üretiminin en çok yapıldığı bölgedir. Konya’daki gelişmeler tarım yerine enerji üretiminin ikame edildiğini bizlere gösteriyor. Enerji üretimi amaçlı organize sanayi bölgesinin ve güneş tarlaları projelerinin varlığı gelecekte neler yaşanacağının açık göstergeleridir. Yeraltı suları ve bölgedeki göl ve göletler enerji şirketlerine ve su şirketlerine tahsis edilme süreci yaşanırken pancar üreticisinin temel ihtiyacı olan suların el değiştirmesine seyirci kalan Pankobirlik ve Başkanı Konuk’un, “Biz şeker fabrikalarının satışına karşıydık” sözleri inandırıcı olmaktan çok uzaktır.
EKOLOJİ SERVİSİ