Pandemi nedeniyle müzisyenler geçinemiyor, müzik aletlerini satıyor ya da yaşamına son veriyor. 10 aydır işsiz olan müzisyen Duran Ay yaşadığı geçim sıkıntısı nedeniyle yaşamına son verdi
Pandemi nedeniyle kültür-sanat alanında faaliyet gösteren müzisyenler zor zamanlar geçiriyor. Her platformda yaşadıkları sıkıntıları dile getirmeye çalışan müzisyenler geçinebilmek için enstrümanlarını satıyor, başka iş kollarına yöneliyor ya da yaşamına son veriyor. İktidar ise tüm taleplere kulaklarını tıkayarak 1000 TL’lik yardım ile müzisyenlerin tüm sorunlarının çözüleceğine inanıyor. Aylardır işsiz kalan Duran Ay da iktidarın her talepte kulaklarını tıkadığı müzisyenlerden biriydi. Ay, 10 aydır yaşadığı işsizlik ve ekonomik sıkıntılar nedeniyle yaşamına son verdi.
Duydunuz mu?
Ay’ın ölümüyle birlikte sosyal medyadan tepkiler yükseldi. Sanatçı Erdal Erzincan sosyal medyadan yaptığı açıklamayla, “Bu utancı duyacak bir sorunlu arıyoruz” dedi. Sanatçı Volkan Yılmazer, “Bugün bir müzisyen daha geçinemediği için intihar etti. Duydunuz mu? Hiçbir yerde, hiçbir televizyonda, hiçbir gazetede bu haberi okudunuz mu? Ne yazık ki hayır…” ifadelerini kullandı
Müzisyenler unutuldu
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili ve Parti Meclisi (PM) üyesi Gamze Taşcıer de açıklama yaparak, müzisyenlerin iktidar tarafından görmezden gelindiğini ve yüz binlerce insanın açlığa ve ölüme terk edildiğini söyledi. Taşcıer, “Zaten zengin olan, iktidara yakın sanatçılara konserler verdirildi. Müzisyenler, sahne sanatçıları, emekçiler unutuldu. Bu süreçte bile ayrımcılık yapıldı ve yandaş sanatçılar zengin edildi. Gerçek müzik emekçileri, gerçek sanatçılar unutuldu” dedi.
‘Dilenmelerini istediler’
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un açıkladığı, ‘bin lira yardım projesi’ için Taşcıer, “Bu bin lira trajikomik… Çünkü, aylardır açlıkla boğuşan müzisyenlere bin lira için, ‘Video çek gönder’ dediler. Bir anlamda dilenmelerini istediler. Toplamda 3 bin lira verecekler, pandemi süreci ile ortaladığınızda aylık 200-300 liraya denk geliyor” dedi.
‘Enstrümanlarını sattılar’
Taşcıer şunları söyledi: “Bu süreçte müzisyenler yıllardır gözleri gibi baktıkları enstrümanlarını sattı. Bir müzisyen için enstrümanını satmak demek, çocuğundan, evladından vazgeçmek gibi bir şey. Bir müzisyen için o kadar değerli ki… İşin içinden çıkamayan, ekonomik koşulları kaldıramayanlar hayatlarına son vermek zorunda kaldı. Maalesef ne sosyal devlet ilkesi yerine getirilebildi ne de müzisyenlere sahip çıkıldı.”
‘Devlet sözünü tutmadı’
Tiyatro sanatçılarının mağduriyetlerini de dile getiren Taşcıer, “Tiyatrolara da yardım edeceklerdi. Tiyatrolardan “Borcu yoktur” yazısı istediler. Bu yardımı alabilmek için kıt kanaat geçinen insanlar etraftan borç alarak devlete olan vergi borçlarını kapattılar. Hâlâ bir ödeme yok. Devlet resmen topladı vergi borçlarını sözünü tutmadı. Bu insanlar zaten borçlarını ödeyebilecek durumda olsalar böyle bir paraya ihtiyaç duymazlar. Endişe verici, üzüntü verici bir süreç yaşadık. İktidarın da sanatçıya ne kadar değer verdiğini bir kez daha görmüş olduk” ifadelerini kullandı.
100’ü aşkın müzisyen…
Müzik-Sen’in aylar öncesinde paylaştığı verilerde mart ayından beri 100’ü aşkın müzisyenin yaşamına son verdiği paylaşılmıştır. O günden bugüne talepler karşılanmazken, yaşamına son veren müzisyenlerin sayısı ise artıyor.
KÜLTÜR SERVİSİ