Dünya Sağlık Örgütü’nün pandeminin sıradaki merkezi olarak gösterdiği Afrika kıtasında, her 100 bin kişiye 1 yoğun bakım yatağı, 80 bin kişiye de bir doktor düşüyor
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Avrupa ve ABD’nin ardından koronavirüs salgınının sıradaki merkezinin Afrika Kıtası olabileceğini söyledi. Kıtada her 100 bin kişiye yalnızca bir yoğun bakım yatağı düşüyor.
Dünya genelinde koronavirüse (Covid-19) yakalanan kişi sayısı 4 milyonu aşarken, Afrika’daki vaka sayısı 70 bin civarında. Kıtadaki vaka sayıları hızla artarken, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonu 1.3 milyar nüfuslu Afrika’da salgının yaklaşık 123 milyon kişiye bulaşabileceğini açıklarken, 300 bin kişinin hayatını kaybedebileceği konusunda uyardı.
Düşük test tespiti imkansız kılıyor
Bir milyon kişiye yaklaşık 685 testin düştüğü Afrika’da düşük test sayıları gerçek vaka ve ölüm sayısının tespit edilmesini imkansız kılıyor. Afrika’daki test sayısının aksine Avrupa’da 17 milyon test yapılırken, bu da 1 milyon kişi için 23 bin test demek.
54 ülkenin bulunduğu Afrika kıtasında zayıf sağlık sistemi herkesce biliniyor.
Reuters’ta yer alan bir habere göre, Afrika’daki çoğu ülkede medikal personel, özellikle yoğun bakım ünitesinde çalışabilecek hemşire ve anestezi uzmanı eksikliği yaşanıyor. Kıta genelinde 100 bin kişiye bir yoğun bakım yatağı ve solunum cihazı bile düşmüyor. 2012 yılındaki bir ankete göre, ABD ise 100 bin kişiye 20-31 yoğun bakım yatağı düşüyor.
110 binden fazla yoğun bakım yatağına ihtiyaç var
Salgının tüm dünyayı etkisi altına almasıyla birlikte Afrika’daki hükümetler pandemiye karşı hızlıca önlem almaya çalışarak, ülkelerindeki fabrikaları koruyucu ekipman üretmek üzere yeniden yapılandırdılar. Ayrıca bir çok ülke belli sınırlandırmalar getirdi. Fakat yapılan yardımlara rağmen, en iyi senaryo için bile Afrika’da hala 110 binden fazla yoğun bakım yatağına ve solunum cihazına ihtiyaç duyuluyor. Bu rakamda kıtadakinin yaklaşık 10 katı.
Çad ve Burundi’de ülke genelinde 500 ‘den az test yapılırken, 480 vakanın bulunduğu Tanzanya’da sadece 652 test yapıldı.
Elektrik sıkıntısı
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Covid-19’a yakalanan hastaların yaklaşık yüzde 14’ünün hastaneye yatırılması gerektiğini ve bu hastaların oksijen desteğine ihtiyaç duyduğunu açıklamıştı. WHO’ya göre, virüslü hastaların yüzde 5’i ise solunum cihazına ihtiyaç duyuyor.
Birçok ülke salgınla birlikte mevcut kaynaklar yetersiz kalırken, geçici hastaneler açıldı, bazı stadyumlar hastaneye dönüştürüldü.
Afrika’da da mevcut ekipmanların yetersiz kalacağı biliniyor. Bir örnek olarak 15 milyon nüfusa sahip petrol zengini Çad’da yalnızca 10 yoğun bakım yatağı bulunuyor.
Kıtanın üç büyük ülkesi olan Nijerya, Etiyopya ve Mısır’da nufüsün toplamı 400 milyondan fazla olmasına rağmen sadece bin 920 yoğun bakım yatağı bulunuyor.
Uganda ise ülke genelinde 268 yoğun bakım yatağına sahip olduğunu açıklarken, sadece 70 ytanesinin yeterli malzeme ve ekipmana sahip olduğu açıklandı. Ayrıca Kenya’da bulunan 518 yoğun bakım yatağının da yüzde 94’ünün şimdiden dolu olduğu belirtildi.
Solunum cihazı eksikliği
Kıtadaki bir diğer ciddi sorun da solunum cihazı eksikliği. Yaklaşık 1.9 milyon nüfusa sahip Gine-Bissau’da solunum cihazı bulunmazken, 4 buçuk milyon nüfuslu Moritanya’da yalnızca bir, 4.9 milyon nüfuslu Liberya’da 6, 15 milyon kişinin yaşadığı Somali’de ise 19 tane solunum cihazı bulunuyor.
Ayrıca kıtadaki Nijerya, Güney Sudan ve Zimbabve gibi birçok ülkede ciddi elektrik problemi yaşanıyor. Afrika’da çoğu hastane jeneratörlere bağlı şekilde çalışıyor.
Dünya Bankası’nın verilerine göre Afrika Kıtası’nda ortalama 80 bin kişiye bir doktor düşüyor. Kıtanın genelinde doktor, hemşire ve anestezi uzmanı sıkıntısı yaşanıyor.
HABER MERKEZİ