Az tehlikeli sınıfta yer alan ve 50’den az çalışanı olan iş yerleri ile kamuya ait iş yerlerinde iş güvenliği uzmanı görevlendirilmesi düzenlemesi 3. kez erteleniyor.
2012 yılında yürürlüğe giren 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre iş yerleri az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli olmak üzere 3 gruba ayrılıyor. Buna göre 50’den az çalışanı olan otel, pansiyon, yurt gibi az tehlikeli iş yerlerinde 1 Temmuz 2014’ten itibaren iş güvenliği uzmanı görevlendirmek zorunlu olacaktı. Ancak uygulama birden fazla kez ertelendi ve ilgili madde 8 yıldır yürürlüğe girmedi. Son erteleme içinse geçtiğimiz hafta harekete geçildi. AKP İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar ve AKP Düzce Milletvekili Ayşe Keşir tarafından verilen kanun teklifi Komisyon’dan geçti. Teklif, Meclis Genel Kurulu’nda görüşülüyor.
Teklifin gerekçesi “Pandemide yüzyüze eğitim verilemediği ve ilgili sınavlar yapılamadığı için oluşacak uzman açığını önlemek” olarak açıklanıyor. Ancak uzmanlar, uygulamanın işverene maddi yük getirmemek için ertelendiğini belirtiyor.
Gazete DUVAR’dan Aynur Tekin’in haberine göre, Afet uzmanı Dr. Kubilay Kaptan, bakanlıklar tarafından verilen işçi güvenliği eğitimi, mesleki eğitim ve hayat boyu eğitimlerin pandemi sebebiyle durdurulduğunu ve şu anda sahada çalışan işçilerin pek çoğunun bu eğitimleri almadan çalışmaya devam ettiğini belirtiyor. Kaptan, “İş güvenliği eğitiminin Covid-19 salgınını fırsat bilerek ister yüksek ister hafif risk altındaki iş yerlerinde verilmemesinin hiçbir dayanağı yok. Bugün nasıl o iş yerleri çalıştırılmaya devam ediyorsa güvenlik eğitimleri de aynı şekilde aksatılmadan verilmeli. Çünkü iş güvenliği konusu hiçbir zaman bir tarafından yontulacak bir mesele değildir” diyor.
HABER MERKEZİ