Adıyaman’da yok edilen palamut ormanını canlandırmak için harekete geçen ekolojistler, bölgedeki doğa tahribatının görmezden gelindiğini söyledi. Palamut tohumu eken ekolojistlerden Ali Polat, yaşam savunucularını bölgeye çağırdı
Doğa talanı bölge kentlerinde de rant uğruna sürüyor. Çok sayıda maden, mermer ve taş ocağı ile doğası kirletilen Adıyaman’ın Besni ilçesine bağlı Zormağara köyünde yaşayan ekolojistler, 50 yıl önce yok edilen palamut ormanını yeniden canlandırmak için dağlık alanlara palamut tohumu ekiyor. Şimdiye kadar 200 palamut tohumu eken ekolojistler, ekime devam ederek önümüzdeki dönemde bu sayıyı katlamayı hedefliyorlar. Palamut ormanının yok olmasında insanların etkisi olduğunu belirten ve buna sessiz kalan ilçe halkını eleştiren ekolojistlerden Ali Polat, Adıyaman bölgesinin doğa harikası bir yer olduğunu, ancak bu harikaların ya devlet eliyle ya da bölgede yaşayan insanlar tarafından büyük oranda yok edildiğinin altını çizdi. Tohum ekme fikrinin çok uzun süredir akıllarında olduğunu ancak bu yıl pratiğe geçirebildiklerini dile getiren Polat, tohumları ektikten sonra zarar görmesin diye etrafını korumaya aldıklarını kaydetti. Palamut tohumunun fide verdikten sonra keçi, koyun gibi hayvanların yememesi için tohumları ektikleri yerin etrafını taşlarla kapattıklarını belirten Polat, bu şekilde tohumları korumaya çalıştıklarını söyledi.
Tahribat görmezden geliniyor
Ekim işini şimdilik Besni’de yaptıklarını, ancak kısa sürede Adıyaman geneline yayacaklarını kaydeden ekolojist Polat, insanların gölgesine sığınacak bir ağacın kalmadığına dikkat çekti. Bölgede yaşanan doğa tahribatının batıda yeterince görülmediğini söyleyen Polat, “Karadeniz’de, Ege’de Marmara’da tek bir ağaç kesildiğinde çevre dernekleri ve ekoloji örgütleri anında duyarlılık gösterebiliyorlar. Bölgede yaşanan doğa karşıtı projelerden haberleri bile yok” dedi.
Yaşam savunucularına çağrı
Ekoloji hareketlerinin ve yaşam savunucularının bölgeyi ziyaret etmesi gerektiğini ifade eden Polat, “Doğa denilince bir bütün olarak ele alınmalı. Adıyaman, Malatya, Dersim doğası ile İzmir, Aydın, Karadeniz’de olan doğa bir birinden farklı değil. Burada bir ağaç zarar görüyorsa, Karadeniz’de bir orman yok oluyor. Her tarafa aynı duyarlılık gösterilmeli. Yaz aylarında Antalya’da yaşanan bir orman yangınında tüm ülke seferber olabiliyorken, aynı ormanlar bölgede yanınca kimse ne müdahale ediyor, ne de müdahale etmek isteyenlere izin veriliyor. Birçok alan devlet eliyle yok ediliyor. Batıda bu tahribat rant için yapılırken, doğuda ise askeri operasyonlardan kaynaklı yapılıyor” diye konuştu.
Herkes için yaşam
Devlet ve sermaye çevrelerinin doğayı yok ettiğini, kendilerinin ise bu yok oluşa karşı durduğunu söyleyen Polat, “Kendi çapımda toprağa tohum atıyorum. Benim gibi duyarlı insanlar ektiğimiz tohumlara sahip çıkabilirse önümüzdeki 50 yılda bu tohumların hepsi birer ağaç ve ormana dönecek. Bu yüzden herkes elini vicdanına koyarak geleceğe yeşil bir ağaç dalı bile olsa bırakabilmeli” dedi.
ADIYAMAN