Pakdemirli,Türkiye’de hayvancılık biterken, Sırbistan’da hayvancılığın gelişmesine katkı sunmaya devam edeceklerini açıkladı. Diğer taraftan inşaat şirketlerinin Sırbistan’da atağa geçmesi dikkat çekiyor
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Sırbistan’ın başkenti Belgrad’daki temasları kapsamında Sırbistan Tarım, Orman ve Su İşleri Bakanı Branislav Nedimovic ile görüştü. Görüşmede hayvancılık alanında Sırbistan’ın gelişmesi konusunda gerekli katkıları sunmaya devam edeceklerini ifade etti. Pakdemirli, iki ülke arasındaki Serbest Ticaret Anlaşması’nın yeni yürürlüğe girdiğini anımsatarak, “Biz Sırbistan’dan bir alıyoruz ama iki satıyoruz. Bunu hem Sırbistan’ın hem de Türkiye’nin lehinde artırmak, geliştirmek anlamında karşılıklı hangi ürünleri alıp satabiliriz konularını konuştuk, bu konularda geleceğe yönelik nasıl projeler geliştirebiliriz diye istişarede bulunduk” ifadesini kullandı.
Cengiz İnşaat için mi?
Kırsal kalkınmanın Sırbistan’da da çok önemli olduğunu ifade eden Pakdemirli, hayvan ithalatı ve et ithalatı ile Sırbistan’ı desteklediklerini gösterdi. Pakdemirli, “Hem bizim yaptığımız projeler hem de Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) burada yapmış olduğu hayvancılık projeleri var. Bakanlık olarak bunu yakından takip ediyoruz” şeklinde konuştu. Ziyaretin hem Türkiye hem de Sırbistan açısından çok faydalı olduğuna inandığını söyleyen Pakdemirli, “Cumhurbaşkanlarından önce bakanların bir araya gelmesi, karşılıklı dilek ve taleplerin iletilmesi ve bunların çözülmesi yolunda atılmış önemli adımlar oluyor” dedi. Bu sözler Pakdemirli’nin Cumhurbaşkanı Erdoğan gelmeden önce yeni bir anlaşmanın işaretini verirken, bu anlaşmanın Cengiz İnşaat’ın almaya çalıştığı eski Yugoslavya’dan kalan RTB Bor’la ilgili yapılan görüşmelerin nihai kararı mı alınacak sorusunu gündeme getiriyor.
Gümrüksüz tarım ithalatı!
Son yıllarda birçok ülkede hayvansal üretimin toplam tarımsal üretim içindeki payı giderek artarken Türkiye’de ise her geçen gün azalıyor. Türkiye’de yerli büyük baş hayvan varlığı 2005 yılında 3 milyon 633 bin 485 iken 2017’de bu sayı 1 milyon 602 bin 925 adede indi. Buna karşın sadece 2017 yılında 895 bin 810 baş hayvan ithalatı yapıldı. 2010 yılından bu yana ise Sırbistan’dan et ithalatı gümrüksüz olarak sürerken 2019 yılı başında TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen uluslararası anlaşma ile Sırbistan’dan sıfır gümrükle et ve tarım ithalatının önü açılmıştı. Sırbistan’dan sıfır gümrükle 5 bin ton büyükbaş hayvan etinin yanı sıra 10 bin ton buğday, 15 bin ton ayçiçeği tohumu, 5 bin ton mısır, 5 bin ton soya fasulyesi, 35 bin ton ayçiçeği tohumu yağı ithal edileceği belirtildi.
İnşaat, maden ve enerji
Pakdemirli’nin Cumhurbaşkanlarından önce bakanlar bir araya gelir sözü birçok anlam taşıyor. Ziraat mühendis odaları, ziraat odaları ve üreticilerin tamamı bu ithalatların neden yapıldığına bir anlam vermezken yapılan ithalatlarla Türkiye’de hayvancılığın ve tarım üretimlerinin adeta yok edilmek istendiğini belirtiyorlar. Bu yapılan tarımsal anlaşmaların karşılığı olarak Türkiye’den ağırlıklı olarak inşaat şirketlerinin Sırbistan’da iş tutmaya başlaması, Türkiye’de tarım üretimi yapan ve özellikle küçük çiftçileri açlığa mahkum edilişinin en önemli nedeni olduğu anlaşılabiliyor. Sırbistan’dan hayvan ve diğer tarımsal ürünleri gümrüksüz ithalatına niçin izin veriliyor sorusunun cevabı Sırbistan’a doluşan inşaat, maden ve enerji şirketlerinin çıkarı için mi sorusunun içinde gizli!
Sırbistan’daki Türkiyeli şirketler
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla tanınan Taşyapı İnşaat Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Turanlı, Sırbistan hükümeti ile TAŞYAPI inşaat şirketi arasında, geçtiğimiz yıl otoyol inşaatı projesi imzalandı. Türkiyeli İnşaat şirketi TACA ile Sırbistan’ın Gemax Şirketi Stratejik İşbirliği Anlaşması imzaladı ve ortaklık kurarak inşaat işlerine başladı. Setup İnşaat 754 konut 31 ticari alan inşa ediyor. 800 milyon tutarına otoyol projesini alan Enka İnşaat. Cengiz Holding patronu Mehmet Cengiz tam 1 yıl önce, Yugoslavya döneminin en önemli madencilik şirketi RTB Bor’u almak için Belgrad’a gitti ve Sırbistan yönetimiyle ilk görüşmeyi yapmıştı ve görüşmeler halen sürüyor. Türkiyeli inşaat şirketleri Sırbistan’da 20 adet elektrik santrali inşa ediyor ve inşaların ardından bu santralleri işletecek. Bu şirketlerden biri ise Limak İnşaat. Sırbistan’da bulunan enerji ticareti şirketi, LC Electricity Trading & Supply ile birlikte Kosova’dan Türkiye’ye kadar tüm Güneydoğu Avrupa bölgesinde faaliyet yürütmeye hazırlanıyor.
EKOLOJİ SERVİSİ