Rusya’da yapılan yeni bir yasal düzenlemeye göre özsavunma yapan kadınlar ceza almayacak. Yapılan düzenleme, kadına yönelik şiddetin arttığı günümüzde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor
Kadına yönelik şiddet, taciz, tecavüz ve saldırıların giderek arttığı bir dönemde Rusya’da önemli bir yasal düzenleme yapıldı. Rusya, kadınlara yönelik giderek artan şiddet ve cinsel saldırılara ilişkin yeni yasal düzenlemelere gitti. Rusya Parlamentosu’nda onaylanan yasaya göre cinsel saldırıya ya da girişimine maruz bırakılan kadınların, özsavunma kullanması yasal olarak da hak kapsamına alınacak. Buna göre cinsel saldırıya maruz bırakılan kadınlar, saldırıyı gerçekleştiren kişiye karşı güç kullanarak yaralarsa veya öldürürse hiçbir ceza almayacak. Jinnews’te yer alan habere göre ülkedeki kadın hakları savunucuları, onaylanan yasayı desteklerini belirterek, kadınları bu yasa doğrultusunda bilinçlendireceklerini ve tüm kadınları kendilerini savunmaya teşvik edeceklerini açıkladı.
Türkiye’de durum
Neredeyse her gün bir kadın cinayetinin işlendiği Türkiye’de şiddete, taciz ya da tecavüze uğrayan kadınların kendilerini korumak için gerçekleştirdikleri özsavunmaya ağır cezalar veriliyor. Kadın örgütlerinin mücadelesine rağmen, saldırganlar ise “iyi hal” ya da “haksız tahrik” gerekçeleri ile ya az ceza alıyor ya da beraat ediyor. Özsavunma yapan kadınların yargılandıkları kimi davalarda verilen cezalar kadın örgütlerinin “yargının erkeği koruduğu” eleştirilerini doğrular nitelikte.
Ceza az bulundu
İstanbul Esenyurt’ta eşini öldüren İlknur Aktaş’a yargılandığı davada 15 yıl ceza verildi. Davanın bozulmasının ardından Aktaş’a verilen ceza az bulunarak 20 yıla çıkarıldı.
Namme Öztürk davası
İstanbul Tuzla’da kendisine sistematik olarak şiddet uygulayan, en son da öldürme teşebbüsünde bulunan boşandığı eşi Kazım Aydemir’i öldüren Namme Öztürk “insan öldürmek” suçundan cezalandırıldı. Öztürk’e 12 yıl hapis cezası verildi. Öztürk eşini bıçakla öldürmüştü.
Yıldırım’a müebbet ceza
Özsavunma yaptığı için kamuoyunun da gündemine gelen Nevin Yıldırım davası da bir başka örnek. İsparta’da 2012 yılında kendisine tecavüz eden Nurettin Gider isimli erkeği öldüren Yıldırım’a 2015 yılında, “tasarlayarak öldürme” suçundan ömür boyu hapis cezası verildi. Ancak savcı cezayı az, Yıldırım’ın avukatları da çok bularak dosyayı Yargıtay’a taşıdı. Yargıtay, yerel mahkemenin Yıldırım’ın bu fiili işlerken “başkalarının da yardım ettiği” yönünde kanaat oluşturduğu görüşünü dikkate alarak usul yönünden kararı bozdu. Yeniden yargılanan Yıldırım, suçu kendisinin işlediğini söylemesi üzerine müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Yargıtay savcılığı, Yıldırım’ın cezasının onanması talebiyle dosyayı Yargıtay 1. Ceza Dairesi’ne gönderdi. Ceza Dairesi, Yargıtay’ın kararını onarsa Yıldırım’ın müebbet hapis cezası kesinleşmiş olacak.
İstisna emsal karar
Kadınların kendilerini korumak için saldırganları öldürdükleri için yargılandıkları davalarda istisna kimi örnekler de mevcut. Eskişehir’in Alpu ilçesine bağlı Karakamış Köyü’nde 24 Nisan 2011’de kendisine şiddet uygulayan eşi Yaşar Demircan’ı öldüren Zarife Demircan yargılandığı davada beraat etti. Yargıtay beraat kararını bozdu. Yeniden yapılan yargılamada Demircan’a 15 yıl ceza verildi. Ancak mahkeme heyeti, “kazanılmış hak dolayısıyla ceza verilmesine yer olmadığına” karar verdi.
KADIN SERVİSİ