İnsan hakları verilerine göre Türkiye özgürlük, barış, hukuk, adalet, basın ve yoksulluk konusunda tarihinin en kötü dönemlerinden birini yaşıyor. Erdoğan ise, ‘Özgürlükler konusunda sessiz devrime imza attık’ dedi
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, seçim çalışmaları kapsamında Çukurova’daydı. Mersin’de halka hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, 16 yıldır kimseyi ötekileştirmeden, dışlamadan çalıştıklarını iddia ederek, “Özgürlükler konusunda sessiz devrime imza attık” dedi. Erdoğan ekonomi konusunda da büyük ilerleme sağladıklarını söyledi.
Ekonomi çok iyi!
Mersin’de konuşan Erdoğan, “Türkiye’ye her alanda çağ atlattık, özgürlükler konusunda ‘sessiz bir devrim’e imza attık” dedi. Türkiye’yi ekonomik olarak 3.5 kat büyüttüklerini ifade eden Erdoğan, CHP’nin gelmesi halinde yapılanları yıkacaklarını öne sürdü. Birinci köprü konusuna da değinen Erdoğan, yine yanlış tarih ve yanlış bilgi verdi. Erdoğan, “CHP onları yıkacak, öyle diyor. Biz gelince onları yıkacağız diyor. Öbürü ne diyor? Biz satacağız. Birinci köprüyü rahmetli Demirel yapmıştı, o zaman ki komünistler biz bunları satacağız diyordu. Özal’da satamazsınız diyordu, ikinci köprü için de öyle söyledi. Neyi satıyorsun ya, neyi yıkıyorsun ya? Bu millet sizi mezara gömer” dedi.
Komünistler sattırmamış!
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözünü ettiği köprüyü Özal satmak istemiş, komünistler karşı çıkmıştı. 1983 seçimleri sırasında, televizyondaki bir tartışmada Özal’ın, Boğaz Köprüsü’nü satma vaadine karşı, Halkçı Parti Lideri Necdet Calp, “Satamazsınız beyefendi, sattırmayız!” çıkışıyla yüzde 30 oy almıştı. Özal’ın satmak isteyip satamadığı köprüyü Erdoğan satmış, ancak daha sona “Ucuza gitti” diyerek ihaleyi de kendisi iptal etmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Muş, İzmir, Adıyaman, İstanbul Atatürk havalimanları, Isparta üniversitesi ve Kobane olayları konusunda yanlış bilgi ve tarih vermişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İnce’nin Demirtaş’ı ziyaretine ilişkin, “Bunun adı demokrasi değil Bay İnce, bunun adı teröre destek vermek, bunun adı teröristlere destek vermektir” dedi.
İşte özgürlük verileri
Küresel Barış Endeksi’nin 2018 yılı raporunda Türkiye, 163 ülke arasında 149. sırada, Kuzey Kore’nin hemen üzerinde yer aldı. Endeks sıralamasında giderek Suriye’ye yaklaşan Türkiye geçen yıla göre endekste üç sıra geriledi. Sınır Tanımayan Gazeteciler’in 2017 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre Türkiye 180 ülke arasında 155. sırada yer aldı. Türkiye, gazetecilik yapmanın ‘en ürkütücü ülkelerinden biri’ olarak tanımlanıyor. Cezaevlerinde 200’e yakın gazeteci bulunuyor. Türkiye, “2017 Hukukun Üstünlüğü Endeksi”nde (Rule of Law) ise yine gerileyerek 113 ülke arasında 101’inci sırada yer aldı. Türkiye aynı endekste 2014’te 59, 2015’te 80, 2016’da 99. sırada bulunuyordu. Türkiye gelir dağılımı endekslerinde de alt sıralarda yer almaya ve gerilemeye devam ediyor. Türkiye aynı zamanda cezaevlerinde en çok siyasi tutuklu bulunduran ülke.
HABER MERKEZİ