2014’ten bu yana seçimlerde müşahitlik çalışması yapan Oy ve Ötesi Derneği, bu seçimlerde 58 ilde ve 279 ilçede müşahit bulunduracak.
Yerel seçimlere sayılı günler kala sandık güvenliğinin de önemi artıyor. “Yerel seçimlere kayıtsız kalmayın” çağrısı yapan Oy ve Ötesi, ilk olarak 30 Mart 2014 yerel seçimleri için bir araya gelerek, Türkiye’de gönüllü müşahitlik organizasyonu için bir platform olarak kuruldu. Aynı yıl içinde dernekleşen Oy ve Ötesi, kurulduğu yıldan bu yana Türkiye’de yapılan 8 seçimi izledi. Seçimlerin yasalara uygun şekilde gerçekleşmesi amacıyla faaliyet gösteren Oy ve Ötesi, gönüllülerine kapsamlı yüz yüze eğitimler düzenliyor. Dileyen gönüllülere, egitim.oyveotesi.org adresindeki çevrimiçi eğitim materyallerinden faydalanarak da seçim gününe dair eğitim veriyor. Önceki seçimlerde olduğu gibi, herkese açık olan ücretsiz mobil uygulama “T3 Tutanak Gönder” sayesinde tüm vatandaşlar sandık sonuç tutanağı fotoğraflarını seçim günü Oy ve Ötesi’ne iletebilecek. Oy ve Ötesi, kendisine ulaşan tutanaklardaki sayısal verilerle açıklanan sonuçları “Türkiye Tutanak Teyit (T3)” sistemi aracılığıyla karşılaştırarak kontrol edecek.
‘Çok sayıda sorun yaşanıyor’
Geçtiğimiz seçimlerde gözlemledikleri seçim hak ihlallerine değinen Oy ve Ötesi Yönetim Kurulu üyesi Sevcan Çamlıdağ, “Aslında her seçimde sandık başında uygulanması gereken usul ve esaslara dair bilgisizliğin olduğunu gözlemledik. Bu sebeple pek çok sorun ortaya çıkabiliyor. Örneğin gönüllerimizden aldığımız geri bildirimlerde en çok tespit ettiğimiz sorunlardan bir tanesi engelli seçmenlerin oy kullanımıyla ilgili olandır. Yine çoğunlukla bilgisizlikten kaynaklanan yanlış uygulamalar. Örneğin kabine bedensel engelli bulunmamasına rağmen kişilerle refakatçıların girmeye teşebbüs etmesi. Onun dışında okuma yazma bilmeyenlerin oy kullanımıyla ilgili sorunlar karşımıza çıkabiliyor. Geçerli geçersiz oyların tespiti aşamasında, oy sayımı işlemleri sırasında yine bilgisizlik sebebiyle çok sayıda sorun yaşayabiliyor. Bunların tamamını çözmek için eğitimlerimizde detaylı olarak seçim mevzuatında neyin nasıl yapılması gerektiğine dair pek çok ayrıntılı kural var. Bu kuralları anlatmaya ve mümkün oldukça da bu konuda seçmenlere, sandık başında bulunan insanları bilinçlendirmeye elimizden geldiğince gayret ediyoruz” dedi.
Gönüllü bir organizasyon
Seçim günü odaklı çalışma yürüttüklerini sözlerine ekleyen Çamlıdağ, seçimden aylar öncesinde çalışmalarına başladıklarını söyledi. Faaliyetlerini kısaca aktaran Çamlıdağ, “Seçim günü sandıkların gözlemlenmesi ardından sonuç tutanakları fotoğraflarını bize ulaştırması ve açıklanan sonuçlarla bu elimize ulaşan tutanakların karşılaştırılmasını yapıyoruz. Dolayısıyla seçim günü önce yaşananlarla ilgili veri toplama ve raporlamak gibi bir çalışmamız bulunmuyor. Gönül ister ki seçim sürecinin tamamına dair bir çalışma yapalım ve bütün seçim sürecini inceleyelim. Ancak gönüllü bir organizasyonuz. Şuan ki çalışmamıza bile ancak yetişebiliyoruz” diye ifade etti. 2014 yılından bu yana yaklaşık 250 bin gönüllülerinin olduğunu dile getiren Çamlıdağ, bu sayının Oy ve Ötesi mutfağından geçen kişi sayısı olduğunu söyledi.
‘Oy farkının az olduğu yerlerde gönüllümüz daha çok’
31 Mart’ta yapılacak olan çalışmaları hakkında bilgi veren Çamlıdağ, aralarında İstanbul, Ankara, Diyarbakır, Çorum, Kayseri, Samsun, Hatay gibi illerin olduğu 58 il ve 279 ilçede gönüllü müşahitler bulunduracaklarını söyledi. Önceki seçimde 81 ilde bu çalışmayı organize ettiklerini sözlerine ekleyen Çamlıdağ, bu seçimde neden özellikle 58 ilde olduklarını ise şöyle açıkladı: “24 Haziranda 81 ildeydik ve bu organizasyon sonrasında gördük ki aslında gönüllümüzün bulunmadığı yerlerde, gönüllü sayımızın çok az olduğu yerlerde çalışma yapmak diğer alanlara ayırdığımız enerjimizi verimsiz kullanmak neticesini doğuruyor. O yüzden hem bu kriteri baz aldık ve geçmiş birkaç seçimin verisini alarak belli il ve ilçeleri önceliklendirdik. İlçe bazında birinci çıkan siyasi parti ile en çok oy alan ikinci siyasi parti arasındaki oy farkının az olduğu yerler aynı zamanda gönüllümüzün çok olduğu yerler, bir fitreleme yaptık. Bu kesişimin olduğu yerleri önceliklendirerek 58 ilin 279 ilçesinde kendimize hedef aldık.”
‘Kayıtlarımızda bugün saat 23.59’a kadar sürecek’
Şuan için gönüllü sayılarının beklentilerinin çok altında olduğunu ifade eden Çamlıdağ, “Yaklaşık 6 bin gönüllümüz var. Daha çok gönüllüye ihtiyacımız var. Kayıtlarımızda bugün saat 23.59’a kadar sürecek. Dolayısıyla seçim güvenliğini benimseyen herkesi, şeffaf seçim hedefinde olan herkesi müşahit olmaya davet ediyoruz” diye konuştu. Çamlıdağ, müşahit olmak isteyen gönüllülerin oyveotesi.org’dan kayıtlarını yapabileceklerini söyledi.
Kaynak: MA