Eğitim Enternasyonali Genel Sekreteri David Edwards, dünyada artan otoriteleşme eğilimine işaret etti. Türkiye’nin otoriterleşen ülkelerden biri olduğunu söyledi
OHAL uygulamaları, Eğitim Sen üyelerine yönelik işten çıkarmalar, baskılar, eğitimdeki müfredat, sendikalar üzerindeki baskı ve İHL’lerdeki artışa dikkat çekiliyor. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’nın (Eğitim Sen) düzenlediği Uluslararası Sendikal Hak ve Özgürlükler Sempozyumu’na katılan Eğitim Enternasyonali Genel Sekreteri David Edwards ve Avrupa Eğitim Sendikaları (Etuce President) Eğitim Komitesi Avrupa Direktörü Susan Flocken, Türkiye’deki mevcut iktidarın eğitim politikalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Eğitim Enternasyonali Genel Sekreteri David Edwards, Türkiye’de inşa edilmek istenen “yeni rejime” ilişkin konuştu. Edwards, dünyada yeni bir otoriter rejim ve yönetim uygulamalarının dikkat çektiğini, Türkiye’de bunun bir parçası olduğunu söyledi. Özellikle eğitim alanında yoğunlaşan baskılara dikkat çeken Edwards, “Yarının geleceğini oluşturdukları için eğitim alanında özel bir baskı durumu var” dedi.
Filipinler-Türkiye benzerliği
Otoriter rejimlerin yeni bir “trend” olduğunu vurgulayan Erdwards, bu durumu şu örneklerle anlattı: “Geçen hafta Filipinler’deydim. Filipinler’deki hükümet, Filipinler’deki eğitim sendikasını terörist olmakla itham ediyordu. Türkiye’ye benzer bir durum gibi. Çünkü oradaki sendika Filipin hükümetinin politikalarını eleştirdiği için bu baskıya maruz kaldı. Sendika, Filipin hükümetinin tarih dersi müfredatı ile ilgili eleştirilerini dile getirmişti. Yerel halkın kendi dilinde eğitimi ile ilgili konuları eleştirmişti. Bu ve benzeri gibi durumlar Brezilya’da da yaşandı. Brezilya’da sendikaların aidat toplamasının önüne geçen bir uygulamadan bahsediliyor ve bunun yaşama geçmesi gibi bir durum söz konusu.” Türkiye’deki eğitim sisteminin ortalamanın çok altında olduğunu belirtti. Erdwards, “Türkiye’de hükümetin, öğretmenlere daha az ücret ödemeye çalışan, bilim karşıtı politikalar izleyen bir durumda olduğunu görüyoruz. Bunu da otoriter rejimler grubunda olan diğer ülkelerle birlikte düşündüğümüzde, Türkiye’nin eğitimde nitelik açısından dibe doğru gittiğini görebiliyoruz” dedi.
OHAL kağıt üstünde kalktı
Avrupa Eğitim Sendikaları Eğitim Komitesi Avrupa Direktörü Susan Flocken, eğitim sisteminde muhafazakarlaşma eğiliminin Avrupa’da da olduğunu ancak Türkiye’de daha yoğun ve kapsamlı olduğunu belirtti. Özellikle OHAL ilanından sonra yaşanan ihraçların Türkiye’deki eğitim sistemine uzun vadede olumsuz etkilerinin olacağına değindi. Flocken, akademideki ihraçların üniversitelerde niteliksizleşmeye yol açtığını . OHAL’in kaldırıldığı halde etkilerinin hala devam ettiğinin altını çizen Flocken, “OHAL kağıt üzerinde kalkmış olsa bile bir değişim ya da ilerleme kat edilmediğini görüyoruz. Sendikalar üzerinde çok yoğun baskıların olduğunu görüyoruz” şeklinde konuştu.
Diren Yurtsever /İstanbul-MA