Demokrasi ve insan hakları konusunun göstermelik olarak gündeme geldiği Erdoğan’ın Almanya ziyareti bitti. Erdoğan, katıldığı açılışta ‘arananların’ iadesini istedi ve ‘Maalesef ortaklarımız delil diyor’ diye sitem etti.
İnsan hakları ve demokrasi gündeminin taraflar tarafından göstermelik olarak gündeme getirildiği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tartışmalı Almanya ziyareti, önceki gün Köln’de katıldığı cami açılışıyla son buldu. Diyanetİşleri Türk-İslam Birliği’ne (DİTİB) bağlı Merkez Camii’nin açılışına Erdoğan’ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoglu,İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan da katıldı. Erdoğan cami açılışı sırasında hem caminin hemen karşısındaki sokağın sakinleri tarafından evlere asılan “Basın özgürlüğü ve düşünce özgürlüğü. Gazetecilerimizi serbest bırakın” ve “Diktatörler hoş gelmedi” yazılı pankartlarla hem de Köln’de “Erdoğan Hoş Gelmedi” adlı platform tarafından protesto edildi. Alman yetkililerin açılış etkinliğine katılmamasına ‘sitem’ eden Erdoğan, yaptığı resmi görüşmelerde Alman yetkililere, “son dönemdeki fikir ayrılıklarını bırakarak işbirliğine odaklanmak gerektiği” mesajını verdiğini söyledi.
‘Ne delili ya’
Erdoğan konuşmasında Gülen Cemaati soruşturması kapsamında arananların iadesini isteyerek, “Maalesef hala bizim stratejik ortaklarımız veya farklı ortaklarımız delil diyor. Ya ne delili?” ifadelerini kullandı. Erdoğan, “Özellikle 15 Temmuz gecesi 251 insanımızı şehit eden, 2193 vatandaşımızı gazi eden FETÖ’cülerin bu tavrı sebebiyle Avrupa ve ABD’de barınamaması gerekir. Maalesef hala bizim stratejik ortaklarımız veya farklı ortaklarımız delil diyor. Ya ne delili? İşte Türkiye yargısı bunlarla ilgili her kararı verdi. Sizin yargınızda verilen kararlar geçerli, bizimkinde verilenler değil” diye konuştu. Erdoğan’ın Almanya ziyaretinin ikinci günü ilk olarak Almanya Başbakanı Angela Merkel’le görüşmüştü. Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Merkel, Alman hükümetinin AKP iktidarının Kürtlere karşı uyguladığı “güvenlik ve savaş konsepti”ne destek mesajı vermiş, son dönemde Kürtlerin yürüyüşlerine ve kurumlarına yönelik polis baskısını örnek göstermişti. Ardından Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier ile Bellevue Sarayı’nda yemekte bir araya gelen Erdoğan, Steinmeir’in Türkiye’de tutuklu olan gazeteciler, sendikacılar, avukatlar ve siyasetçiler için endişeli olduğunu belirtmesi üzerine, “Bizden 3 tane, 5 tane gazeteci istediler. Ve buna karşı bizim ne yaptığımızı gayet iyi biliyorlar” ifadelerini kullanmıştı.
Çeteciler de karşılamadaydı
Almanya İçişleri Bakanlığı’nın her türlü faaliyetini yasakladığı “Almanyalı Osmanlılar” (Osmanen Germania) adlı çetenin üyeleri de caminin açılışının yapılacağı alanda görüntülendi. Bild gazetesinin camii önündeki muhabiri Frank Schneider çete üyelerinin fotoğraflarını paylaşarak bu kişilerin nasıl güvenlik şeridini geçtiğini sordu. Bu haberin ardından çetenin üyeleri Erdoğan’ın gelişinden hemen önce güvenlik şeridinden uzaklaştırıldı. Aynı şekilde organize suç örgütü lideri Sedat Peker’in adamları da caminin önünde üzerinde “Hanua’dan selamlar, Reis Sedat Peker” yazılı pankart açarak Erdoğan için gösteri yaptı. Türk milliyetçiliği yönünde bir çizgi izleyen “Almanyalı Osmanlılar” adlı suç örgütünün Almanya genelinde en az 300 üyesinin olduğu tahmin ediliyor.
DIŞ HABERLER