Türkiye ve Kurdistan’da onlarca ormanlık alanın yok edilmesine dair değerlendirmelerde bulunan Yeşil Sol Parti İklim Adaleti Koalisyonu üyesi Çiğdem Özbaş, söz konusu duruma karşı mücadele edilmesi gerektiğini belirtti
Türkiye’de ulaşım ve benzeri gerekçelerle yok edilen ormanlık alanlar Kurdistan’da ise operasyon gerekçesiyle ya yakılıyor ya da ağaçlar kesiliyor. Sadece 2015 ila 2020 yılları arasında ortalama 11 bin futbol sahası orman alanı yanarken, birçok ormanlık alan da çeşitli izinlerle yok edildi. Yakılan ya da yok edilmesine izin verilen alanların bazılarında ise devasa lüks oteller yükseldi.
Binlerce ağaç kesildi
Şirnex’te (Şırnak) bulunan Cudi, Gabar ve Besta bölgeleri ile Amed, Mûş, Colemêrg (Hakkari) ve Bedlîs (Bitlis) kırsallarında son yıllarda binlerce ağaç kesildi. Korucular, kestikleri ağaçları ise çeşitli kentlere sattı.
Konuyu değerlendiren Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) İklim Adaleti Koalisyonu üyesi Çiğdem Özbaş, yaşanan kıyım nedeniyle ormanlık alanların gittikçe yok olduğuna dikkat çekti.
Ormanlık alanlar peşkeş çekildi
Dünya genelinde ormanlık alanların yok oluşunun iklim kriziyle bağlantılı olduğunu vurgulayan Özbaş,iklim krizine karşı yüzden fazla ülkenin bir araya gelerek imzaladığı ve 2016’da yürürlüğe giren Paris Anlaşması sonrası dünya ölçeğinde ormansızlaştırmanın az da olsa düşüş gösterdiğine işaret etti. Özbaş, AKP iktidarının son yıllarda neoliberal politikaları nedeniyle Türkiye’de ormanlık alanların maden, enerji ve turizm gibi sektörlere yeniden peşkeş çekildiğini dile getirdi.
Rant merkezilerine döndürdüler
AKP ve sermaye odaklarının ormanlık alanları “rant merkezi” haline getirdiğini ifade eden Özbaş, “Endüstriyel amaçlarla, kalkınma merkezli yeni orman alanları yaparsanız ya da yaşlı ağaçları kesip yerine endüstriyel ağaçlar ekerseniz, ekolojik ormanlar yok olur. Ormanlara ekilen ağaçların tomruk, keresteleri ulaşım, barınma ve inşaat sektöründe kullanılıyor” diye belirtti.
Ormanlık alanların onarılması lazım
İktidarın ekoloji politikaları nedeniyle ekosistemde ciddi bir yarık oluştuğunu ifade eden Özbaş, bu durumun önüne geçmek için ormanlık alanların yeniden onarılması ve genişletilmesi gerektiğini belirtti. Öztaş, öte yandan biyoçeşitlilik arz eden karbon yutak ağaç türlerinin yaygınlaştırılması gerektiğinin altını çizdi.
Mücadelemiz sürecek
Kurdistan’da “güvenlik” adı altında ormanlık alanların yakıldığını belirten Özbaş, “Kurdistan açısından ormansızlaştırma, hep güvenlik tartışmasıyla birlikte geliyor. Kalekol kurmak için ağaç kesiyorlar” diye konuştu. Yeşil Sol Parti olarak iktidar ve sermaye gruplarının ekolojik tahribatına karşı mücadele etmeyi sürdürdüklerini dile getiren Özbaş, “Bakanlık yetkilileri, maden ocağı ya da santral kurma projeleri kapsamında halkla toplantı yapıp, bu projelerin halka faydalı olacağı yönünde bilgi veriyordu. Biz bu toplantıların birçoğunu bastık. Örnek verecek olursak, Akbelen’de ilk davaları kazanmıştık. Fakat yeniden döndüler ve bilirkişi raporlarında o alanı termik santraline uygun bir yer haline getirerek, saldırı sürecine girdiler. Orada 2 yıldır köylülerle birlikte nöbet tutuyoruz. Geçtiğimiz günlere arkadaşlarımız nöbet tutarken jandarma gelip tehdit etmiş” diyerek buna rağmen mücadelelerinin süreceğini belirtti.
Kaynak: MA