Geçtiğimiz yıl yüzbinlerce hektar ormanlık alan yanarken, bu yıl yangınlar erken başladı. Çanakkale, Bursa, Muğla ve Bilecik’te ilk belirlemelere göre toplam 160 hektar orman yanarak kül oldu
Bu yıl yine orman yangınlarıyla sık sık karşı karşıya kalacağımız erken başlayan yangınlar ve uzmanların açıklamalarından anlaşılabiliyor. Orman yangınlarını önlemeye yönelik iktidarın bir çaba içinde olması ise ‘fıtratı’ gereği beklenmiyor. Bugüne kadar orman yangınlarının büyük çoğunluğunun maden, enerji ve güvenlik gibi nedenlerle çıkmış olması bu yılda benzer kundaklamalarla yüz yüze kalacağımızı gösteriyor. Bu yıl Çanakkale’nin Bayramiç ilçesindeki yangın dikkat çekici. Bayramiç’te başlayan orman yangını ancak 18 saat sonra kontrol altına alınabilirken, Bursa’da çıkan orman yangını ise 17,5 saat sonra kontrol altına alındı. Bilecik Merkezde yaşanan orman yangını ise kontrol altına alınarak soğutma çalışmaları yapıldığı ifade edilirken, Muğla Milas’ta çıkan yangının 2 noktada başlaması kundaklama ihtimalini ortaya çıkardı.
Yanan alan Kaz Dağları
Çanakkale’nin Bayramiç ilçesi Kaz Dağları ekosisteminde bulunan Toluklar köyünde tarım arazisinde çıktığı belirtilen yangının ormanlık araziye sıçradığı bildirildi. Şiddetli rüzgarın da etkisiyle ilerlemeye başlayan alevler Külcüler ile Çırpılar köyü arasındaki ormanlık araziye ulaştı. Yangın gece saatlerinde de bölgede etkili olan lodos fırtınası nedeniyle ilerlemeye devam ederken, yangın ancak 18 saat sonra kontrol altına alındı ve söndürme çalışmalarının ardından soğutma çalışmaları yapıldı. Çıkan yangında en az 50 hektarlık ormanın yandığı belirtildi.
Sadece orman ağaçları yandı!
Yangını yerinde takip eden Bayramiç Belediye Başkanı Mert Uygun, yangının konum olarak tehlikeli bir noktadan başladığını ve rüzgarın söndürme çalışmalarını olumsuz etkilediğini ifade ederek, “Yangının çıktığı bölge hem dört köyün ortası hem de meyve bahçelerinin yoğun olduğu bir alan. Burası hem Kazdağları’nın en önemli ormanlık alanlarından olarak hem de tarımsal üretim açısından ekonomik olarak da değerli ve önemli bir alan. Rüzgarın etkisiyle yangının kontrol altına alınması uzun sürdü. Tabi en önemli tesellimiz, köylere, soğuk hava depolarına ya da meyve bahçelerine sirayet etmemiş olması” sözlerindeki teselli sözcüğü garip karşılandı. Diğer yandan Çırpılar Köyü coğrafyasına termik santral girişimleri devam ederken aynı bölgede orman yangının çıkması dikkat çekti.
Bursa’da 60 hektar orman yandı
Bursa’nın Osmangazi ilçesi Güneybudaklar Mahallesi’nde bir kişinin bahçesindeki otları temizlemek için yaktığı ateşinin ormana sıçradığı belirtildi. Alevler, rüzgarın da etkisiyle hızla yayılırken, Soğukpınar ve Karaislah mahallelerine kadar ilerledi. Bursa Orman Bölge Müdürlüğü ile Bursa Büyükşehir Belediyesi, Keles, Harmancık ve Osmangazi belediyelerine bağlı itfaiye ekipleri yangın bölgesine sevk edildiği ve yangına 22 arasöz, 14 tanker, 1 loder, 1 grayder, 5 dozer, 10 ilk müdahale aracı ile 90 personelle müdahale edildiği bildirildi. Bursa Valisi Yakup Canbolat’ın yaptığı açıklamada, 60 hektarlık ormanın yandığı söyledi.
Milas’ta iki noktada yangın
Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Kalınağıl ve Çukur köyleri yakınlarındaki ormanlık alanlarda 2 noktada birden başlayan orman yangını yaşandı. Milas ve Bodrum Orman İşletme Şeflikleri’ne ait orman arazözleri ile Muğla Büyükşehir İtfaiye ekipleri ve yaklaşık 40 orman işçisi yangına müdahale de yetersiz kalındı. Bölgedeki şiddetli rüzgarın etkisi ile hızla büyüyen ve kontrol altına alınamayan yangın ile ilgili olarak özel şirketlere ait traktörler ve su kamyonlarından yardım istendiği belirtildi. İlk belirlemelere göre 4 hektar ormanın yandığı iddia edilirken, yurttaşlar çok daha büyük bir alanın yangından etkilendiğini ve kundaklama olabileceğini belirtti.
Bilecik’te orman yangını
Bilecik kent merkezine bağlı Kızıldamlar ile Kurtköy arasındaki Abuşlar mevkisindeki ormanlık alanda çıkan orman yangını 12 saatin sonunda kontrol altına alındı. Çıkış nedeni henüz belirlenemeyen yangında alevler, rüzgarın etkisiyle kısa sürede geniş bir alana yayıldı. Bölgeye 20’ye yakın orman ve belediyelere ait itfaiye ekibi ile su tankerlerinin yanı sıra 4 iş makinesi de yangın söndürme çalışmalarına katıldı. İlk belirlemeler göre 30 hektar ormanın yandığı belirtildi.
Türkiye’de yangınlar 2022’de artabilir
Türkiye de Karadeniz’in ısınmasına bağlı olarak Batı ve Doğu Karadeniz Bölgelerinde seller, taşkınlar ve aşırı yağışlar geçtiğimiz yıla damgasını vurmuştu. Ayrıca, Türkiye genelinde 1888 gözlem istasyonundan alınan verilerin değerlendirilip, 2021’in meteorolojik uç değerlerinin hazırlandığını belirten yetkiler, geçen yılın en sıcak gününün 49,1 santigrat dereceyle 20 Temmuz’da Şırnak’ın Cizre ilçesinde yaşandığını açıkladı. Türkiye’de 2021 yılının ilkbahar mevsimi son 51 yıllık dönem göz önüne alındığında en sıcak dokuzuncu ilkbahar olarak kayıtlara geçti. Bu sıcaklık artışlarına bağlı olarak tarihinin en büyük orman yangınları da 2021 yılında yaşandı. İklim bilimciler, 2022’nin de en sıcak yıllar arasında yer alacağını şimdiden belirtirken, 2022 yılında orman yangınları, seller gibi afetlerin giderek artış göstererek süreceği ön görüldü.
Akdeniz ve Ege’ye uyarı
Akdeniz ve Ege başta olmak üzere Marmara, Batı Karadeniz ve Kürt coğrafyasında 49 ilde çıkan 299 orman yangınında 8 kişi hayatını kaybetti, yüzbinlerce hektar orman küle döndü, birçok hayvan yaşamını yitirdi. Akdeniz bölgesinde sıcak hava dalgalarının ve kuraklığın arttığı tartışılmaz biçimde ortaya konulurken Cizre’de 2021 yılında sıcaklığı 49 dereceyi aşması Kürt coğrafyasında gelecek yılların felaket kapılarını açabileceği anlaşılabiliyor. Uzmanlar, Türkiye’nin birçok bölgesinde gelecekte yağışların miktarında azalma ve zamansal değişimlerin yaşanacağını belirtiyorlar. İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Şaylan, dünyada her yıl yaklaşık 50 milyon hektar orman alanının yandığını söyleyerek özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerini uyardı.
EKOLOJİ SERVİSİ