Ev eksenli çalışan kadınlar hem güvencesiz hem de uzun saatler çalıştırılıyor. Bu sorunlara karşı yıllardır mücadele veren EVEKSEN, kadınları sendikada örgütlenmeye çağırıyo.
Ev Eksenli Çalışan Kadınlar Sendikası (EVEKSEN) kurucu üyelerinden Durdu Çetiner, 2004’ten bu yana örgütlenme faaliyetleri içinde olduğu sendikada güvencesiz yaşamaya karşı kadınlarla bir direniş hattı örüyor. Çalışmalarına 1994’te başlayan ve faal hale gelmesi 2001’de gerçekleşen sendika, fiili kuruluşunu 2009’da ilan edebilmiş. Anayasa’nın 90. maddesi ve 1996’da Uluslararası Çalışma Örgütü (İLO) tarafından kabul edilen Evde Çalışma Sözleşmesi’nin 177. maddesine göre kurulan EVEKSEN’i ve çalışmalarını Durdu Çetiner Jinnews’e anlattı. Örgütleyicisi ve çalışanları kadın olan sendikada, ev eksenli çalışan kadınlar yer alıyor. Türkiye’nin 27 ilinde örgütlü olan sendika çalışanları, 5-6 Ocak’ta “Kadınlar birlikte güçlü” sloganıyla gerçekleşen buluşmada da yer aldı. Kadın emeğinin sömürülmesine karşılık bütün sivil toplum örgütleriyle birlikte dayanışmanın örülmesinin elzem olduğunu belirten Durdu Çetiner, “Ev eksenli çalışma kadının eve kapanması değil aslında. Sendika eve kapanmanın önüne geçiyor. Gelir elde eden kadın kendini fark ediyor özgüveni artıyor” dedi.
‘Kadının güvencesi yok’
Genellikle güvenceli işlerde erkeklerin çalıştırıldığını ve kadınların “ev ekonomisine katkı” adı altında çalıştıklarını, emeklerinin ise görünmediğini vurgulayan Çetiner, “Özellikle de ev kadınlarının emeği görülmüyor. Biz de yaşlanınca emekliliğimiz olamayacağı için sendikal mücadeleye başladık. Yasal sosyal güvencemizi almak için uğraşıyoruz” diye konuştu. Sendikanın ev eksenli çalışanların paralarını düzenli alabilmelerini ve diğer yandan kurumsal muhataplık oluşmasını sağladığını ifade eden Çetiner, kayyumlar atanmadan önce eşbaşkanlık sisteminin olduğu belediyelerle kurumsal kimliğe sahip olmadan çalışabildiklerini ancak birçok batı ilinde örgütlü olduğunu kanıtlamanın istendiğini dile getirdi. Çetiner şöyle devam etti: “Sendikanın işveren üzerinde hukuki yaptırımı da oluyor. Sendika davalarımızı takip ediyor, paramızı alamazsak hukuki yollardan paramızı alıyor. Üye arkadaşların açtığı davalar devam ediyor. Sendikaya açılan davaları oy birliği ile kazandık. İşyeri ve sicil numarası olmayanlar çalışamadığı için devletin bize açtığı emsal nitelikteki bir davayı kazandık. Vergi levhamız yok, e-devlete formla kayıtlıyız.”
‘Daha güçlü olacağız’
Kadınların güvencesiz olmasının en önemli sebebinin ise savaşa ayrılan bütçe olduğunu söyleyen Durdu Çetiner, şöyle dedi: “Bir sürü güvencesiz çalışan varken savaşa kaynak aktarmak ne denli doğru? Bütçe kadın çalışanlara ve güvencesizlere de ayrılmalı. İlle de işyeri olması gerekmiyor, herkese bir sigorta numarası verilsin. Yaşlanınca emekliliği olsun. Savaş maaşları düşürüyor, işsiz kalmalar da oluyor. Kadınlar örgütlensinler, en yakın buldukları sivil toplum örgütlerine katılsınlar. Örgütlendiğimiz zaman daha güçlü olacağız.”
MUĞLA