Suriye’deki gidişat hakkında konuşan Jeffrey, Türkiye’nin olası Kuzey Suriye operasyonu için ‘kötü fikir’ ifadesinde bulunurken, ABD’nin Suriye politikasının temelinin Esad’dan ‘kurtulmak’ olmadığını belirtti.
Washington’daki düşünce kuruluşlarından Atlantik Konseyi’nde konuşan, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, “Suriye’nin kuzeydoğusuna herhangi biri tarafından yapılacak herhangi bir operasyonun kötü bir fikir olduğunu düşünüyoruz” dedi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kuzey Suriye’ye operasyon planları hakkındaki açıklamalarına ilişkin soruları yanıtlayan Jeffrey, Türkiye, ABD ve ABD’nin Kuzey Suriye’de IŞİD’e karşı savaştaki ortağı Demokratik Suriye Güçleri (DSG) arasında gerilimin önemli ölçüde büyüdüğünü ifade etti. Jeffrey, “İsrail’in sınırındaki Hizbullah’ı, Suudilerin Husileri kendilerine tehdit olarak gördüğü gibi onlar da PYD’yi en azından kendileri için potansiyel bir tehdit olarak görüyorlar. Bunu dikkate alıyoruz ve Türklerle bu konuda çalışıyoruz” dedi ve “Ama aynı zamanda IŞİD’e karşı savaşı bitirmeye de çok odaklanmış haldeyiz, dolayısıyla bu konuyu yönetip çok yakından takip edeceğiz” diye ekledi. Jeffrey’ye Erdoğan’ın Trump’ın “olumlu yanıt verdiği” şeklindeki sözleri hatırlatırken, Türkiye’nin operasyon planları hakkında Trump yönetimi içerisinde görüş ayrılıklarının mı olduğu sorusu yöneltildi, Jeffrey şöyle yanıt verdi: “Suriye’nin kuzeydoğusuna herhangi bir tarafça girişilebilecek herhangi bir operasyonun kötü bir fikir olduğunu düşünüyoruz. Ankara’dayken ilettiğim, Başkan’dan başlayarak her seviyede ilettiğimiz pozisyon buydu.”
‘Amaç IŞİD’i bitirmek’
Jeffrey, Amerika’nın DSG konusundaki politikasının ne olduğuna ilişkin bir soru üzerine de, DSG’yi spesifik bir amaç için desteklediklerini ve bu amacın da IŞİD’in yenilgiye uğratılması olduğunu, SDG’nin bu süreçte çok etkili savaştığını belirtti. DSG’nin bunu ABD’ye iyilik olarak değil, kendi güvenlikleri için yaptığını ifade eden Jeffrey, ABD’nin geçmişte de örneğin Irak’ta çeşitli grupları belirli amaçlar için desteklediğini anımsattı. Bunların taktiksel destekler olduğunu kaydeden Jeffrey, DSG konusunda da nihai hedefin, DSG’nin değişimden geçmiş bir Suriye toplumunun dokusunun siyasal bir parçası olması olduğunu ifade etti. AKP Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş, ise katıldığı bir televizyon programda Jeffrey’in açıklması üzerine, “Jeffrey’nin YPG açıklaması kabul edilemez. ABD, YPG ile değil Türkiye ile işbirliği yapsın” dedi.
‘Sorun Esad değil’
ABD’nin Suriye politikası hakkında da açıklamalarda bulunan Jeffrey, ABD’nin Suriye politikasının temelinde Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’dan kurtulmanın olmadığını vurguladı. Jeffrey, ‘rejim köklü olarak değişmeden’ de bu ülkenin yeniden inşasına katkı sunmayacaklarını dile getirdi. Suriye’de halen rejime muhalif 100 bin silahlı militan bulunduğunu savunan Jeffrey, “Bizler (Suriye’de) kökten değişik bir rejim istiyoruz. Ancak kastettiğim bir rejim değişikliği değil; Esad’dan kurtulmaya çalışmıyoruz” diye konuştu. Suriye’nin yeniden inşasına da değinen Jeffrey, Suriye’nin ülkedeki savaşı sonlandıracak ciddi bir değişime gitmemesi halinde ne ABD’nin ne de diğer batılı ülkelerin maddi yardımda bulunmayacaklarını da ifade etti.
WASHINGTON