Bir çok ilde avukat, siyasetçi ve STÖ temsilcilerinin gözaltına alınmasını Diyarbakır, İstanbul ve Van’da protesto edildi.
Demokratik Toplum Kongresi’ne (DTK) dönük soruşturma kapsamında Diyarbakır, İstanbul, İzmir ve Adıyaman’da 24’ü avukat olmak üzere 72 kişi gözaltına alınmıştı. Emniyet’teki ifade işlemleri ardından 21 avukat, bırakıldı. Operasyona tepkiler devam ediyor.
HDP, konuya ilişkin açıklama yaptı. Operasyonun avukatlara ve savunma hakkına tahammülsüzlüğün, demokrasiye, hak ve özgürlüklere, eşitlik, barış ve kardeşlik değerlerine, bu değerlerin hukuk ve adalet zemininde savunulmasına dönük olduğunun altı çizilen açıklamada, Türkiye’de 2015’ten bugüne kadar şiddetlenerek kalıcı hale getirilmek istenen AKP/MHP baskıcı rejiminde yüzlerce, binlerce HDP ve DTK’nin yönetici, üye ve çalışanının gözaltına alınıp tutuklandığı belirtildi. Açıklamada, “Yaşanan bu gözaltılar, AKP/MHP iktidarının faşizan yöntemlerle HDP ve demokratik siyasetin temsilcisi olan diğer kurum ve kişilere yönelik uyguladığı sindirme politikasının bir ürünüdür.”
İktidarların öteden beri, baskıcı ve faşizan yöntemlerle savunma hakkına saldırdığı belirtilen açıklamada, avukatların adalet talebinin, hak ve özgürlükler savunusunun, kendi varlıklarına yönelik bir tehdit olarak görüldüğü ifade edildi. Açıklamada, “Yargının, iktidar tarafından ele geçirilip, bir zor aygıtı olarak araçsallaştırıldığı bu süreçte; siyasi iktidar karşısında bağımsızlığını ve mesleki onurunu koruyabilmiş olan, hukuk ve adalet safında yer alan yegâne yargısal özne, avukatlardır. Avukatlara ve savunma hakkına tahammülsüzlük; demokrasiye, hak ve özgürlüklere, eşitlik, barış ve kardeşlik değerlerine, bu değerlerin hukuk ve adalet zemininde savunulmasına tahammülsüzlüktür. Adalet Bakanı Gül’ün ‘Adalet yerini bulsun, isterse kıyamet kopsun’ açıklaması ile başlayan yargıda reform tartışmalarının Diyarbakır’daki görünümü, savunmaya gözaltı olmuştur” denildi. Açıklamada, gözaltına alınanların bırakılması istendi. Diyarbakır’da yapılan açıklamada da operasyona tepki gösterilerek şöyle denildi: Her gün operasyonda yapsanız, her gün bizi gözaltına da alsanız, avukat mesleğinden vazgeçmeyecek, partimiz siyasetinden vazgeçmeyecek, sağlıkçılarımız hizmetlerinden vazgeçmeyerek, her zaman yanlış siyasetinizin karşısında olmaya devam edeceğiz ve hiçbir operasyon çöküşünüzü engelleyemeyecektir. Bundan dolayı diyoruz ki; Sivil toplumun temelleri ile oynamayınız, bu yoldan dönün ve aldığınız arkadaşlarımızı derhal serbest bırakın.
İntikam alma operasyonu
Diyarbakır Barosu, gözaltılara ilişkin basın açıklaması düzenledi. Diyarbakır Adliye Sarayı önünde yapılan açıklamaya, baro üyesi avukatlar ve Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar katıldı. Açıklamada operasyonun intikam amaçlı olduğu belirtilerek, zulme boyun eğilmeyeceği ifade edildi.
‘Kabul edilemez’
Mardin Barosu da yaptığı açıklama ile gözaltılara tepki gösterdi. Açıklamada gözaltına alınan avukatlar için “Gerekçesi ne olursa olsun her gün adliye ve kollukta mesleklerini icra eden meslektaşlarımızın davet üzerine ifadeye çağrılma imkanı varken, bu yapılmayıp henüz gün ağarmadan evlerine baskın yapılmak suretiyle gözaltına alınmaları kabul edilemez” ifadelerine yer verildi.
MYD’den açıklama
Mezopotamya Yazarlar Derneği (MYD) de konuya dair yaptığı açıklamada üyeleri olan Jinnews Kürtçe editörü ve Kürt yazar Roza Metina ile şairler Mehmet Sait Arzu ve Panayır Çelik’in gözaltına alınmasının kabul edilemez bir durum olduğunu belirtti. Açıklamada üyelerinin serbest bırakılması istendi. Çukurova Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma Derneği (Çukurova TUAYDER), operasyonu protesto etmek için açıklama yaptı. Açıklamada baskılara karşı ortak mücadele çağrısı yapıldı.
HABER MERKEZİ