Evleri terk ederek göç yollarında yaşam mücadelesi yürüten mülteciler Kurban Bayramı’nı buruk karşıladı
Ülkelerinde yaşanan savaştan dolayı evleri terk etmek zorunda kalan ve göç yollarına düşen mülteciler, bayramı da buruk geçirdi. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü 19 Temmuz 2018 tarihi itibarıyla Türkiye’deki Suriyeli mülteci sayısını toplam 3 milyon 541 bin 572 kişi olarak açıkladı. 210 bin 177 kişi kamplarda yaşarken, 3 milyon 331 bin 395 kişi ise kamp dışında yaşıyor. Yurtlarını terk etmek zorunda kalan ve göç ettikleri yerde yaşam mücadelesi yürüten mülteciler, birçok ketten ırkçı saldırılara maruz kalıyor. Yaşamla savaşları her alanda devam eden mülteciler, devlet için Avrupa’ya karşı kullanılan bir koz aynı zamanda.
Türkiye’de ucuz iş gücü olarak görülen ve çeşitli bahaneler ırkçı saldırılara maruz kalan mülteciler çareyi tekrar göç yollarında ararken, Avrupa gitmek isterken Ege ve Akdeniz sularında yaşamak için ölüyor. 2016 yılında Türkiye- Yunanistan sınırını Meriç Nehri, Midilli, Sisam, Sakız, Kos adaları vb. yolu ile geçen yaklaşık 2 milyon mülteciden yaklaşık 2 bin kişi boğularak hayatını kaybetti. 2017 yılında ise Yunanistan bölgesinde 434 mülteci göç yollarında yaşamını yitirdi. Mültecilerin başka büyük bir mağduriyeti ise hükümet tarafından ‘mülteci statüsündeki’ tanınmadıkları için yaşıyor. İstanbul başta olmak üzere birçok büyük metropolde çok sayıda evsiz mülteciye rastlamak mümkün. En önemli haklardan biri olan barınma hakkına dahi erişmekte zorluk çeken mülteciler, yaşamlar idame ettirmek için karın tokluğuna çalışmak zorunda bırakılıyor.
Son olarak hükümet tarafından devreye konulan uygulamada, mülteciler bir ketten başka bir kente gitmek için yol izni almak zorunda ve bu izni almak belirli şartlara bağlı. Türkiye’deki Suriyeli mültecilerin yaklaşık yüzde 6’sı göçmen kamplarında kalıyor. Geri kalanı ise ülkenin tüm şehirlerine dağılmış durumda. 2016 Şubat ayında yayınlanan Başbakanlık Genelgesi ile Suriyeli olan mültecilere çalışma hakkı verilmiş olsa da, mültecilerin ve göçmenlerin yasal olarak çalışabilmeleri için 4817 Sayılı Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanun kapsamında çalışma izni almaları gerekmektedir.
HABER MERKEZİ