Suriye’de 7 yıldır süren savaşın iki belirleyici gücü, şimdi de harabeye çevrilen ülkenin yeniden inşası için çağrıda bulunuyor. IŞİD’den kurtarılan kentlerin onarımı ve savaş maliyeti için müttefiklerinden ellerini ceplerine atmasını isteyen ABD Başkanı Trump’ı, Rusya Devlet Başkanı Putin izledi. Putin, Almanya ziyaretinde AB liderlerine aynı çağrıyı yaptı. Ancak ABD yönetimi daha çok Kuzey Suriye için bu çağrıları yinelerken, Suriye’nin geneli için BM kararını şart koşuyor.
Suriye için 300 milyon dolar
ABD yönetimi, Suriye’nin kuzeyinde IŞİD’den geri alınan bölgeler için yürütülen savaşın masraflarının karşılanması için müttefiklerinden 300 milyon dolar yardım aldı. 300 milyon dolarlık yardımda ilk adım Suudi Arabistan’tan gelmişti. Rakka için 100 milyon dolar vereceğini açıklayan Riyad yönetimini Birleşik Arap Emirlikleri izledi. Abu Dabi yönetimi, Suriye için 50 milyon dolarlık yardımda bulunacağını açıkladı. Washington yönetimi, mart ayında Suriye için ayırdığı 230 milyon dolarlık yardım fonunu dondurduğunu ve bu meblağın farklı alanlarda kullanılacağını duyurmuştu.
Halifeliğin son kalesi…
Trump yönetimi ayrıca IŞİD karşıtı koalisyon ortaklarının yardım etmemesi halinde bu ülkedeki varlığını sonlandıracağını bildirmişti. Ancak uzmanlar, mali destek sağlansa bile ABD güçlerinin bu ülkede kalıp kalmayacağının kesin olmadığını dile getiriyor. ABD’nin IŞİD karşıtı operasyonlarla görevlendirdiği özel elçisi Brett McGurk, Koalisyon’un Suriye’nin doğusunda küçük bir alanda kalan IŞİD militanlarını bölgeden çıkarmak için operasyona hazırlık yaptığını söyledi. McGurk, IŞİD halifeliğini ortadan kaldırmak için Koalisyon’un belirlediği bir zamanda Hajin kentine yönelik saldırı başlatılacağını belirtti.
Temmuz’daki toplantıda
Özel Elçi McGurk, Trump’ın destek çağrısına Suudi Arabistan ve BAE’nin dışında Avustralya, Danimarka, Avrupa Birliği, Tayvan, Kuveyt, Almanya ve Fransa’nın da söz verdiğini aktardı. ABD’li diplomat fonun 12 Temmuz’da Brüksel’de düzenlenen IŞİD karşıtı Küresel Koalisyon toplantısında toplandığını kaydetti. Söz konusu fon her ne kadar Rakka başta olmak üzere IŞİD’den geri alınan kentlerin yeniden imarına harcanacak olsa da bu konuda henüz net bir açıklama yapılmış değil.
BM teyidi istendi
Bununla birlikte ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı David Satterfield, ABD ve diğer müttefik ülkelerin, çatışmaların sona ermesi için “güvenilir ve geri dönüşü olmayan” bir siyasi zemin oluşturulana kadar Suriye’nin genel anlamda yeniden yapılanmasına katkıda bulunmayacağını söyledi. Satterfield bir konferansta yaptığı konuşmada, ülkesinin bu minvaldeki duruşunu şu sözlerle açıkladı: “BM, güvenilir ve kırılgan olmayan bir siyasi sürecin başladığını teyit etmediği sürece, Suriye’ye uluslararası yeniden imar yardımı olmayacak.”
WASHINGTON