Tüm yetkilerin tek kişiye bağlandığı yeni sistem, Erdoğan’ın yemin töreniyle bugün başlıyor. Törene Gine, Somali, Zambiya gibi ülkelerin liderleri ile Barzani katılacak. Erdoğan ardından NATO için yola çıkacak
Türkiye’de OHAL koşullarında yapılan tartışmalı referandum ve seçimler sonrası yasama, yürütme ve yargınını tek kişiye başlandığı sistem 9 Temmuz 2018 itibariyle Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yeminiyle sesmen başlıyor. “Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi” adı verilen sistemde MİT’ten Diyanet’e, Genelkurmay’dan başkanlık ofisine kadar birçok kurum doğrudan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bağlanıyor. Başbakanlığın tüm yetkileri cumhurbaşkanına geçerken, Meclis işlevsiz kalacak, yargı atamalarının çoğunluğunu cumhurbaşkanı yapacak, KHK yetkisi ve Meclis’e karşı sorumluluğu olmayan bir kabine kurabilecek.
Sistem çok basit
Yeni sistemde Cumhurbaşkanı tüm yetkileri kendinde merkezileştiriyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin merkezinde yer alan Erdoğan, kendisine 2 ya da 3 tane yardımcı belirleyecek. Özel kalem ve İdari İşler Başkanlığı Erdoğan’ın en yakınındaki ikinci kademe olacak. Bakanlar kurulu dışında cumhurbaşkanlığına bağlı 8 başkanlık ile 4 başkanlık ofisi olacak. Bunlara ilaveten bir de kurullar var. Yeni yönetim modelinde en önemli başkanlık makamları doğrudan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bağlı olacak. Aralarında MİT ve Genelkurmay ile Diyanet’in de olduğu 8 başkanlık şunlar: Devlet Denetleme Kurulu, Milli Güvenlik Kurulu, Milli İstihbarat Başkanlığı (MİT), Genelkurmay Başkanlığı, Savunma Sanayi Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, İletişim Başkanlığı, Strateji ve Bütçe Başkanlığı Doğrudan Erdoğan’ı bağlı olan Milli İstihbarat Teşkilatının (MİT) yeni sistemdeki adı “Milli İstihbarat Başkanlığı” oldu. Cumhurbaşkanlığı bünyesinde olacak Savunma Sanayii Müsteşarlığı da başkanlığa dönüştürüldü.
Her şey bir kişiye bağlı
Erdoğan’a bağlı 4 ofis olacak. Bu afislerin isimleri şöyle: Finans Ofisi, İnsan Kaynakları Ofisi, Dijital Dönüşüm Ofisi ve Yatırım Ofisi. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile oluşturulacak 9 kurul doğrudan Erdoğan’a bağlı olacak. Kurullar şunlar: Yerel Yönetim Politikaları Kurulu, Sosyal Politikalar Kurulu, Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu, Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu, Hukuk Politikaları Kurulu, Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu, Ekonomi Politikaları Kurulu, Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulu, Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile bazı bakanlıklar birleştirilerek bakanlık sayısı 26’dan 16’ya düşürüldü. Yeni yapılanma kapsamında bazı bakanlıkların da isimleri değişti. Ekonomi alanında 6 olan ilgili bakanlık sayısı 3’e inerken Başbakan Yardımcılığına bağlı Hazine Müsteşarlığı yeni yapılanmada Maliye Bakanlığı çatısı altına geçti.
İlk işi NATO zirvesine katılmak olacak
Erdoğan’ın seçimlerin ardından katılacağı ilk yurt dışı uluslararası zirve ‘NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı’ olacak. Belçika’nın başkenti Brüksel’de, 11-12 Temmuz tarihlerinde ‘NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı’ yapılacak ve zirve ilk kez NATO’nun yeni karargah binasında gerçekleşecek. Söz konusu zirve kapsamında Erdoğan’ın, ABD Başkanı Donald Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İngiltere Başbakanı Theresa May başta olmak üzere birçok NATO ülkesinin liderleriyle bir araya gelmesi bekleniyor. Öte yandan Erdoğan’ın, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani ile de görüşmesi bekleniyor. Erdoğan’a zirveye yeni atadığı kişileri de götürmesi bekleniyor.
HABER MERKEZİ