Türkiye’nin operasyonu nedeniyle yüzde 80’i zorunlu göç eden Afrinlilerin tarlalarındaki zeytinlerinin 22 milyon dolar karşılığında İspanya’ya satışı için Ankara ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) arasında gizli bir protokol imzalandığı ortaya çıktı. Fırat Haber Ajansı’nın ulaştığı imzalı protokole göre, operasyon nedeniyle göç etmek zorunda kalan Afrinlilerin zeytinlerinin satışı eylül ayında kentte MİT ve ÖSO Bölge Karargahı Sorumlusu Heysem El Afisi ile ÖSO heyeti arasında gerçekleştirilen toplantıda kararlaştırıldı. Toplantıda, Ankara ÖSO’dan elindeki zeytinlikleri “yerel meclis”e devretmesini istedi. Toplantıda, protokolü imzalaması karşılığında ÖSO’nun satıştan alacağı pay ve sınır kapısı gelirlerinin ilerde kendilerine devredilmesi karara bağlandı. ÖSO grupları üzerinden Afrin zeytinlerinin Hatay’a aktarılacağı ve burada işlendikten sonra İspanya’ya pazarlanacağı iddia edildi. ÖSO’dan bu toplantının ve İspanya’ya satışın çok gizli tutulması istenerek, zeytinlerin nakli için Cindirês’te yeni açılacak sınır kapısının tüm gümrük gelirlerinin ileride kendilerine verileceği taahhüdünde bulunuldu. Protokole göre, “yerel meclisler” üzerinden meşrulaştırılmaya çalışılan zeytin satışının gelir ve vergileri ise, PTT ve Ziraaat Bankası’na yatırılması kararlaştırıldı.
Sınır kapısı açıklaması
Afrin’den bu haberler gelirken Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Afrin’e açılan “Zeytin Dalı Gümrük Kapısı”nın 8 Kasım 2018 tarihi itibarıyla faaliyete geçirildiğini açıkladı.
Protokol ÖSO grupları ile Ankara arasında yapılan protokolün metni ise şöyle: “Protokol oAmaç: “Bu protokolün amacı Zeytin Dalı operasyonu kapsamında PKK-PYDYPG terörislerinden alınan Afrin, Bilbil, Cindires, Mabatli, Şera, Raco, Şeyhhedit bölgelerindeki 2018-2019 yıllarındaki zeytin hasadını düzenlemektir.
İmkan: Bu protokol, 2018-2019 yıllarında bölgedeki zeytin hasadı ve zeytin yağı ile ilgili Özgür Suriye Ordusu ve mahalli meclislerin rol ve görevlerini, ortaya çıkabilecek sorunları çözmeye dönüktür.
Taraflar: Afrin, Bilbil, Cindires, Mabatli, Şera, Raco, Şeyhhedit halkın temsiliyetini mahalli meclisler alacak, bölgedeki grupların temsiliyetini ise Özgür Suriye Ordusu karargahının bölge sorumlusu Heysem El Afisi ve silahlı grupların genel sorumluları alacaktır.
Sorumluluk: Mahalli Meclislerin Sorumlulukları:
a- Mahalli Meclisler hisselerin miktarını, kişilerin vereceği miktarı ve benzeri konuları belirler.
b- Vergi toplama merkezlerinin kurulması ve memurların atanması. Artan vergiler ise PTT Bank ve Ziraat Bankası’na yatırılması.
c- Mahalli meclislerin bölgenin güvenliği için 22.000 000$ Özgür Suriye Ordusu’na vermesi.
d- Hasılatların 15 Şubat 2019 tarihine kadar tamamlanması. Bunun yöntemini ise taraflar belirleyecektir. z- Zeytin fabrikalarını tamir ve onarmak isteyen sahipleri ve çalışanları da insani yardım kuruluşu IYKM ile bağlantıya geçmeli.
w- Sahipsiz olan tüm zeytinliklerin gelirlerin genel hizmetler için ayrılacaktır.
Özgür Suriye Ordusu’na bağlı grupların sorumlulukları a- Özgür Suriye Ordusu grupları ellerindeki tüm zeytinlikleri mahalli meclislere devretmeli.
b- Özgür Suriye Ordusu grupları çifçileri PKK-PYD-YPG ve diğer teröristlerden korumalı. Çiftçilerin mahsüllerini toplaması için tüm imkanları sağlamalı. c- Vergi memurlarına müdahale etmemeli ve onlara yardımcı olunmalı.
Sorunların Çözüm Komitesi Protokollerin yürütülmesinde sorunlar yaşanırsa biri Afrin İnsani Yardım Kurumu Başkanı Başkanlığı, biri MİT’in Afrin sorumlusu ve Özgür Suriye Ordusu’nun Karargahı Başkanı’ndan oluşan 3 kişi bu sorunları çözmeye çalışacaktır. Afrin Mahalli Meclisi’nin kararlarına tüm taraflar uymak zorundadır.
Farklı hükümler:
1- Bu protokol tüm sorunların çözümü için hazırlandı. Bu protokolün maddelerine göre kimse mülkiyet talebinde bulunamaz. Mülkiyetle ilgili konular bu protokolün kapsamında değildir.
2- Mülkiyetlerle ilgili sorunların çıkması durumunda mahkeme yolu açıktır, ancak son kararı komite verir.
3- 2018-2019 zeytin hasılatı için oluşturulan bu protokol iki tarafça münasip görülmesi halinde ileriki yıllarda da devam ettirilebilir.
İnfaz:
Bu protokol imzalandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer. Doğan Süleyman (Fatih Sultan Mehmet Tugayı 12. Fırka), Mukadim Zuhir (121. Liva Başkanı), Wail Fridil (122. Liva Başkanı), Mihemed Dawud (123 Liva Başkanı), Hişam Ehmed (12. Fırka Başkanı), Neqib Ebdulnasıl Ebû Celal (14. Fırka Başkanı), Raid Selim Sirsi (141. Fırka Başkanı), Malik Casim (Süleyman Şah Fırkası Başkanı), Muqadim Fehed Huyid (143. Fırka başkanı ), Hesen Hac Elî Xeyriye (Sikûr El Şîmal), Mihemed Reslam (145. Liva Başkanı), Rail Hisên Himadî (146. Liva Başkanı), Haldun Cemil Midur (Feylaq Şam Sorumlusu), Neqib Elî Mihemed Hisen (Cephe Weteniye), Mihened Helef (Cephe Şamiye), Ehmed Micahid Himo (Ehrar Şam), İsam Boysadi (Ceyşül İslam), Ela Biro (Liva Selam), Mihemed Derî (51. Liva), Yamin Tilco (Feylaq El Mecd), Mehmud Hac Hisen (Sultan Murad), Mutasim Ebas (Mutasim Fırkası), Seyf Bolat (Firqet Hemze), Mutez Reslan (Ceyşül Nuxbe), Fadî Omer (Ceyşül Ehfad), Rami Hoce (111. Liva), Ebdulkerim Hesum (112. Liva), Husam Bekur (113. Liva), Firaz Başa (Muntesir Billah), Sair Meruf (Semerkant Livası), Mihemed Başa (122. Liva), Ehmed İhsan Haşimi (Ehrar Şerqiye)”
Zeytin ve patates Afrin’den!
Marmarabirlik, rekoltesini tespit ettiği ve alacağını taahhüt ettiği zeytini yaşanan rekolte düşüklüğüne karşın almaması üzerine konuşan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “Marmarabirlik’in Afrin’den 52 bin ton zeytin aldığını biliyoruz. Marmarabirlik Başkanı’nın o bölgeye gittiğini biliyorum. Halktan 50 bin ton zeytinin alınacağını kamuoyuna duyurdular. Çiftçi olarak söylüyorum, burada bu zeytinin alınmamasına neden olacak hiçbir gerekçe yok. Bu zeytin pırıl pırıl ve çok da güzel. Marmamabirlik’in sahibi zeytin üreticisidir. Marmarabirlik’in görevi üreticinin sıkıntısını gidermektir. Koşullar ne olursa olsun taahhüt ettiği zeytini almalıdır” açıklamasında bulunmuştu. Daha önce de Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ve Tarım İşletmeleri aracılığıyla Afrin’de ki ÖSO gruplarına önce patates tohumu dağıtılmış ve ardından 4 bin ton patates buradan Türkiye’ye getirilmişti. Patateslerin gelmesinde önce garip biçimde Türkiye’de patates fiyatları yükselmiş ve hükümet fiyatları düşürmek adına patatesleri getirdiklerini açıklamıştı.
TIL RIFAT