Ankara’da 9 kişinin yaşamını yitirdiği tren ‘kazası’ sonrası, yol yeniden ulaşıma açıldı. Uzmanların ‘yolda sinyalizasyon olmalıydı’ değerlendirmelerine rağmen Bakan Turhan’ın ‘gerekli değil’ açıklaması ise gereken tedbirlerin hala alınmadığı kaygılarını ortadan kaldırmadı
Ankara-Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren (YHT) ile yol kontrolü yapan kılavuz lokomotifin çarpıştığı Marşandiz İstasyonu’ndaki hat, onarım çalışmalarının tamamlanmasıyla tren seferleri de kullanılmaya başlandı. Yenimahalle’deki Marşandiz İstasyonu’nda oluşan enkazın vinç yardımıyla hattın yanındaki boş alana kaldırılmasının ardından, raylarda ve elektrik iletim hatlarında oluşan hasarın onarımı da tamamlandı. Çalışmalar kapsamında, hasarlı raylar ve enerji iletim hatları yenilendi. Onarım çalışmalarının tamamlanmasıyla kazanın yaşandığı hat, tren seferlerinde kullanılmaya başlandı. Hattan ilk olarak dün saat 06.10’da Ankara YHT Garı’ndan kalkarak İstanbul Pendik’e giden YHT geçti. Daha sonra Sincan-Kayaş arasında hizmet veren banliyö treni, kazanın yaşandığı hattı kullandı. Marşandiz İstasyonu’na gelen YHT ve banliyö treni, istasyonda durmadan düşük hızda geçiş yaptı. Her iki trenin geçişinde sorun yaşanmadı. Öte yandan, bakım ve onarım çalışmaları nedeniyle istasyonun kapalı tutulduğu görüldü.
Bitmeden açılmıştı
Yaşanan olay sonrası Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Başkanı Hasan Bektaş, kazanın tren hattından sinyalizasyonun olmamasından dolayı meydana geldiğini söylemişti. Kaza hattının iki yıl önce bakıma alındığını belirten Bektaş, “Bakım yapıldı ama sinyalizasyon sistemi tam bitmeden yani yol tam açılmadan işletmeye açıldı. Bir yandan banliyö treni çalışıyor, bir yandan hızlı tren çalışıyor, yani bu kaza göz göre göre geldi” dedi. Tren hattından iletişimin ilkel şartlarda yapıldığını ifade eden Bektaş, “Sinyal sistemi çalışmadığı için buradaki trafik telsizle yapılıyor. Telsizle yapıldığı zaman da yanlış anlaşılmalar olabiliyor. Asıl nedeni buradaki sinyalizasyon sistemin olamaması ve açılmamasından dolayı, trafik işletmesinin ilkel şartlarda yapılmasında dolayı meydana gelmesi” açıklaması yapmıştı.
Üstü örtülüyor mu?
9 kişinin yaşamını yitirdiği ve “Kaza değil, göz göre göre gelen cinayet” olarak tanımlanan olayda, birçok uzman, olayın yaşanmasında sinyalizasyonun olmamasının büyük payı olduğunu dile getirmişti. Ancak uzmanların tersine Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, “Sinyalizasyon sistemi demir yolu işletmeciliği için olmazsa olmaz bir sistem değil. Bu sistemin olmamasından dolayı demir yollarında işletme yapılamaz diye bir şey yok. Sinyalizasyon olmadığı için bu kaza oldu gibi değerlendirmeler yapanlar doğru bir değerlendirme yapmıyor’’ açıklaması yapmıştı. Bakanın bu açıklaması, akıllara bu olayın sorumluları bulunmayıp, üzeri örtülecek mi sorusunu getirdi.
HABER MERKEZİ