Bilêxşê köyünde tutuklanan 9 kişiden biri olan 59 yaşındaki Sare Kaya, 90’lı yıllardan bu yana devletin baskısına karşı direniyor. Köyleri yakılan Kaya’nın, iki kardeşi kontralar tarafından katledilirken, kayını ise hizbulkontra tarafından katledildi
Êlih’in Kercews (Gercüş) ilçesine bağlı Bilêxşê köyünde 22 Haziran’da başlatılan askeri operasyon 6 Temmuz’da sona erdi. Günlerce abluka altında kalan köyde gerçekleştirilen ev baskınlarında 11 kişi gözaltına alındı. Darp edilerek gözaltına alınanların tamamı 9 Temmuz’da serbest bırakıldı.
Savcılık itiraz etti
Ancak Batman Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 13 Temmuz’da yaptığı itiraz sonrası 54 yaşındaki Emine Kaya, 58 yaşındaki Nezete Bölek, 59 yaşındaki Sare Kaya, 61 yaşındaki Habib Kaya, 60 yaşındaki İsa Gitmez, 62 yaşındaki Nedim Kaya, 68 yaşındaki Yusuf Bölek, 41 yaşındaki Zübeyir Şimşek ve 24 yaşındaki muhtar Murat Gelir tutuklandı. Abdülcelil Gitmez ve Yüksel Gitmez ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
Ailesinden 3 kişi katledildi
15 gün boyunca abluka altında yaşayan ve 13 Temmuz’da tutuklanan Sare Kaya, 1990’lı yıllardan beri devletin baskısına maruz kalıyor. Kaya, 90’lı yıllarda köyün yakılması üzerine ailesiyle birlikte Mêrdîn’în Nisêbîn (Nusaybin) ilçesine göç etmek zorunda kaldı. Nisêbîn’de Kaya’nın kardeşleri Mecit ile Hemdin kontra güçler tarafından katledildi. Kaya’nın eşinin kardeşi de Êlih’te hizbulkontra tarafından katledildi. Kaya’nın bir çocuğu da yaşanan baskılar üzerine PKK’ye katıldı. Nisêbîn’de baskının sürmesi üzerine Kaya ailesi, 2000’lerin başında Êlih kent merkezine taşındı. Bir süre burada yaşayan Kaya, 4 yıl önce Bilêxşê’de ev yaparak, yeniden köyüne döndü.
‘Utanç fotoğrafı’
Êlih Barış Anneleri Meclisi üyesi Kamile Şimşek, yeğeni Kaya’nın yaşadıklarını anlattı. Kaya’nın baskı, işkence, göç ettirme politikası ve katliamlara karşı geri adım atmadığını kaydeden Şimşek, “Yaşanan olaylarla hiçbir alakaları yokken gözaltına aldılar. Daha sonra serbest bırakıldılar. Ancak gelen talimatla tekrar tutukladılar. Köyün neredeyse tamamı gözaltına alındığı ve tutuklandığı için şuan köyde kimse yok. Ekinler ve hayvanlar bakımsız kalmış durumda. Bu insanlar 40 yıldır devletin şiddetine maruz kalıyor. Aileye rahat yüzü göstermedi. Şeker ve tansiyon rahatsızlıkları var. Yaşlı ve hasta olmalarına rağmen tutukladılar” diye konuştu.
Şimşek, gözaltı sırasında çekilen annelerin fotoğrafına işaret ederek, söz konusu fotoğrafın devlet için “utanç fotoğrafı” olduğunu belirtti.
Haber: Fethi Balaman / MA