Gündemi değerlendiren HDP’li Oluç, Diyadin Belediyesi’ne kayyum hazırlığı, sosyal medyaya da kısıtlama hazırlığı yapıldığını söyledi. Oluç, Nusaybin’deki elektrik ve su kesintileri ne değindi: Susuzluktan hayvanlar ölüyor
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında güncel gelişmelere dair değerlendirmelerde bulundu.
Oluç, Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Doğuş köyündeki su kesintisinden kaynaklı yaşanan mağduriyete değindi. Yurttaşlardan aldığı mesajları okuyarak yaptığı bilgilendirmede, hayvanların susuzluktan öldüğünü kaydeden Oluç, “Haftalardır DEDAŞ’a seslendik. Fakat DEDAŞ sesimize kulak vermeyip insanlık dışı uygulamalarına devam ediyor. Akçakale Bulutlu köyünde de DEDAŞ zırhlı araçlarla giriyor elektriği kesmek için. Yazın sıcağında ve ürün zamanında su ve elektriğin kesilmesi insanlık dışı bir tutumdur. Bu tutumunuzu gelip İzmir’de, İstanbul’da, Antalya’da, Bursa’da sürdüremezsiniz ama Urfa’da Mardin’de bu insanlık dışı tutumunuzu sürdürüyorsunuz” şeklinde konuştu.
Diyadin’e kayyum hazırlığı
HDP Diyadin Belediye Eşbaşkanı Betül Yaşar’ın sabah saatlerinde gözaltına alınması ve belediyenin ablukaya alınmasının kayyum atama hazırlığı olduğunu dile getiren Oluç, “11 belediyemiz kalmıştı onlara da peyder pey kayyım atanacağını biliyoruz. Neden Diyadin Belediyesi hedef alındı? Çünkü Diyadin Belediyesi’nde son haftalarda halkın ve kadınların yararına işler yapılıyor. Geçen hafta kadın emek pazarı açılmıştı. Kadın danışma merkezinin projesi başlamıştı. Sadece HDP’li belediyelere düşman değil aynı zamanda kadınlara yönelik çalışma yapan belediyelere de düşman. Kayyımlar atandığında ilk yaptıkları, Kürtçe tabelaları indirmek, ikinci yaptıkları iş kadın çalışmalarını durdurmaktır” dedi.
Kanal İstanbul rant projesidir
Oluç, bir diğer gündem başlığı olan Kanal İstanbul Projesi’ne dair de açıklamalarda bulundu. Açıklamasında “Bir kez daha gördük ki Kanal İstanbul Projesi bir rant projesi, peşkeş çekme projesidir. Katar Emiri’nin annesinin arazilerinin turizm ve ticaret alanı olmasıyla orada AVM, otel, çok katlı mağazalar yapılmasının imkanı sağlanmış oldu” sözlerini ifade etti.
Meclis gündemine getirilmesi beklenen sosyal medyadaki kısıtlamaları içiren düzenlemeye dikkati çeken Oluç, bu yönlü bir çalışma yapıldığına işaret ederek, “Henüz AKP-MHP’nin teklifine dair bir not iletilmedi. Bu hafta bu çalışmayı Meclise getirmek istediklerini biliyoruz. Buna dair önceden hazırlanan kanun tekliflerine dayanarak hem torbadan çıkarılan 4 madde hem de MHP milletvekilinin hazırladığı teklife dayanarak değerlendirme yapmak istiyoruz. Sosyal medyayla uğraşmaya başlayan bir iktidar gerçeğiyle karşı karşıyayız. Önce yeşil topu denediler o tutmayınca, dislike alınca Z kuşağından, şimdi ‘nasıl yaparız da sosyal medyadaki sansürü iyice büyütürüz’ diye çalışıyorlar. Yapılmak istenen sosyal medyada toplumsal ve siyasal muhalefetin, genel olarak yurttaş muhalefetinin sesini kesmektir” diye belirtti.
Oluç, şöyle devam etti: “Sosyal medya Türkiye’de çok özgürce kullanılan bir alan değil bunu görüyoruz zaten. Bu alanda düşünce ve ifade özgürlüğü iletişim alanında ciddi sıkıntılar var. Türkiye’de 2019 sonu itibariyle 408 bin 494 web sitesi ve alan adına erişim engellenmiş. Bu kadar yüksek bir rakam var. 2007 yılından 2019 yılına kadar bir çalışma yapılmış. Şu tablo bunu gösteriyor engellenen web ve haber sitelerini. 2007’den başlıyor. Türkiye’de web sitesi ve sosyal medya zaten özgürce kullanılmıyor.”
Düzenlemeye karşı muhalefet edeceklerine vurgu yapan Oluç, iktidarı şu sözlerle uyardı: “Bütün dünya bu sorunları nasıl aşarız tartışması yaparken, siz AKP iktidarının korunması için sosyal medya ve dijital medyada size yönelik eleştirileri ortadan kaldırmak ve engellemek için bu çalışmayı sürdürmeyin daha fazla. Bu alanda yaratacağınız nefes kesme operasyonu emin olun her gün tükenmekte olan iktidarınıza büyük bir darbe daha vuracaktır.”
ANKARA