Olimpos Antik Kenti’nin çevresi bozulmamış ormanlarla kaplı. Bu alanda birçok kez orman yangını yaşandı ve bölgenin koruma statüsünün düşürülmesi ile birlikte bölgenin otellerle işgal edileceği belirtiliyor
Antalya’nın Kumluca ilçesine bağlı Olimpos ve Adrasan bölgelerinde 2014 ve 2016 yıllarında yaklaşık 500 hektar orman yanmıştı. Orman yangınları yaşanan birçok bölgede ortaya çıkan yapılaşma, yangınların birçoğunun sabotaj sonucu yandığını gösteriyor. Olimpos’ta yanarak kül olan bölgelerin 1. derece olan koruma sınıfının 3. dereceye düşürülmüş olması, bölgenin oteller tarafından işgal edileceğini gösteriyor. Koruma statüsünün 2004 yılından bu yana hazırlanan planlarla düşürülmek istendiği ise biliniyor. 2004 yılındaki başvurunun Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kabul edilmiş olması, bölgenin otel işgaline açılacağının mutlak işareti.
Bakan Ersoy ve tesadüfler
Bodrum’un el değmemiş nadir koylarından, Doğal ve Arkeolojik SİT alanı olan Kissebükü’nde, Turizm Bakanı Mehmet Ersoy’un sahibi olduğu ETS Tur’a ait olan ve otel yapılmak istenen arazinin imar planları Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca onaylanmıştı. 2005’ten beri girişimlerde bulunulan Kissebükü’ndeki otel projesi açılan davalar sonucu iptal edilmişti. Ancak Ersoy’un bakan olmasıyla SİT statüsü değiştirilerek bölgede otel kurulmasının önü açıldı. Olimpos’un koruma statülerini düşüren bakanlığın bu değişikliği ‘Olympos Koruma Amaçlı İmar Planı’ ile koruyacaklarını belirtmesi trajikomik bir durumu ortaya çıkarıyor. Aynı gerekçenin Kissebükü için de kullanılmış olması neyi kimden koruyacaklarını merak konusu haline getirirken 1. derece koruma bölgesiyken 3. dereceye düşürerek korunacağının belirtilmesi inandırıcı olmaktan çok uzak.
Arkeolojik alan
M.Ö. 167-168 yıllarında kurulmuş olan Likya medeniyetinin en önemli liman şehirlerinden biri olan Olimpos, sahip olduğu tarihsel değerleri, muhteşem sahili, endemik bitki türleri, ormanları ve doğasıyla tüm dünya tarafıdan bilinen bir yer. Olimpos’un doğusunda, sahilden 300 metre ileride Carettaların yumurta bıraktığı muhteşem kumsalı ve pek çok bitkinin yaşadığı sahil kumulları ile ünlü Çıralı yerleşimi yer alır. Kentin birkaç kilometre güneybatısındaki Çakaltepe olarak anılan yükseltinin güney yamacından devamlı olarak alev çıkar. Özellikle geceleri çok etkileyici olan bu doğa olayı metan gazının asırlardır aynı noktadan yeryüzüne ulaşmasından kaynaklanmakta. Arkeolojik kazı çalışmalarının halen sürdüğü bölgede gelecek günlerde bunun da sürdürülmesi imkansızlaşacak ve arkeolojik alanlar zarar görecek.
3 yılda 500 hektar orman yandı
Adrasan İnceboyun mevkiinde 28 Haziran 2014’te çıkan orman yangınında, 200 hektara yakın kızılçam ormanı kül olmuştu. 18 saat devam eden yangın, artık yanacak ağaç kalmayınca sönmüş ve bölgedeki 4 otel, bir hediyelik eşya mağazası ve bir restoran da yanmıştı. Bu tarihten 2 yıl sonra ise 300 hektara yakın ormanlık alanın yaydığı yangın bu kez Olimpos tarafında yaşandı ve 3 gün sonra söndürülebildi. Bu yangının dışında aynı yıl 3 yangın daha yaşanmıştı. Orman bölge müdürlüğü yanan alanların temizlenip koruma altına alınacağını ve yeşerteceklerini belirtmişti. Benzer sözler Bodrum’da, Trabzon’da da söylenmiş ancak ardından bu bölgelerde yoğun yapılamalar başlamıştı.
EKOLOJİ SERVİSİ