HDP milletvekillerine siyasi faaliyetleri nedeniyle hazırlanan fezlekeleri jet hızıyla işleme koyan Adalet Bakanlığı ve Meclis, ‘öldürme’ suçundan soruşturmalık olan AKP vekili Bayram Türkoğlu’na işlem başlatmıyor.
Hatay’ın Dörtyol ilçesinde, 13 Mart 2017 tarihinde kullandığı araçla motosikletle seyir halindeki Suriyeli mülteci 4 çocuk babası Cihat Kadro’ya çarpıp ölümüne sebep olan AKP Hatay Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu hakkında Dörtyol Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “taksirle öldürme” suçundan hazırlanan fezleke işleme konulmuyor. Savcının hazırladığı iddianame, Türkoğlu milletvekili olduğu gerekçesiyle davaya dönüştürülmedi. Türkoğlu için Cumhuriyet Başsavcısı’nın 30 Mayıs 2017 tarihinde dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle Adalet Bakanlığı’na gönderdiği fezleke, yaklaşık 2 yıldır işleme konulmuyor. Olay anında polisler tarafından tutulan tutanakta, Türkoğlu’nun önünde ilerleyen Kadro’yu güvenli ve yeterli bir mesafeden izlemediği ve yakın takip kuralını ihlal ettiği belirtilirken, Kadro’nun kazada hiçbir kusuru olmadığı belirtildi. Adli Tıp Kurumu (ATK) Trafik İhtisas Dairesi Başkanlığı’nın hazırladığı raporda ise, “Yolda doğru nizami seyir eden Kadro’nun aydınlatılması olan yolda arkasından gelen Türkoğlu idaresindeki otomobil tarafından arkadan çarpılmaya maruz kaldığı; kazada oluş şartlarına göre Kadro’nun kusursuz olduğu, Türkoğlu’nun gece vaktinde seyrini yola gereken dikkatini vermeden sürdürdüğü; sevk ve idare hatası göstererek önünde motosikletiyle seyir eden Kadro’ya önlemsizce arkadan çarptığı olayda yüzde 100 kusurlu olduğu” kaydedildi.
Tutanak yanlışmış!
Olaydan 10 gün sonra ifade veren Türkoğlu, yolda ‘az hızla’ seyrederken Kadro’nun motosikletinin farı yanmadığı için göremediğini ve aniden karşısına çıkmasından dolayı çarptığını ileri sürerek, olay yerinde tutanak tutan polislerin kendisini haksız gösterdiğini söyledi. Türkoğlu, yapılan keşfe de itiraz ederek yeniden keşif istemişti.
Eşine yalan ifade imzalattılar
Olayın olduğu günün sabahı erkenden eşinin işe gittiğini anlatan Kadro’nun eşi Hude Kadro ise gece saat 23.00’da kendisine haber geldiğini söyledi. Polislerin tercüman eşliğinde evlerine geldiğini anlatan Kadro, şöyle dedi: “Beni eşimin çağırdığını söylediler.İlçe emniyet müdürlüğüne götürüldüm. Eşimin öldüğünü orada öğrendim. Orada vekilin yakınları olan birkaç kişi geldi. Eşime arabayla çarptıklarını söyleyip olayı anlattılar. Ama eşimin bin tane kusurunu çıkardılar. Eşimin hatalı olmasından dolayı kendisine çarptıklarını söylediler. Ancak hepsi bahaneydi. Beni emniyette ayrı bir odaya aldılar. Ablam ve oğlumun girmesine izin vermediler. Bana o sıra bir kâğıtimzalattılar. İmzalattıkları kâğıt ifadeymiş.K endileri hazırladıkları ifadeyi bana imzalattılar.” Milletvekilinin kendisine maddi yönden yardım edeceği sözü verdiğini sözlerine ekleyen Kadro, o an ki acıyla ve Türkçe bilmediği için ne yaptığını bilmediğini dile getirdi. Hala büyük acı duyduğunu ifade edenKadro, “Olayın ilk anında da olaydan sonra da milletvekili arayıp başsağlığı dahi dilemedi. Biz geçimimizi eşimin çalışmasıyla sağlıyorduk. O ölünce çalışacak kimsemiz kalmadı. Hep ablam bana yardımcı oldu. Şimdi de ablam ve komşuların yardımıyla ayakta durmaya çalışıyorum. Eşim varken çok güzel bir hayatımız vardı. O öldükten sonra hayatımız mahvoldu” diye konuştu.
Yargı AKP’ye dokunmuyor
2011 yılından bu yana 4 dönemdir AKP Milletvekilliği yapan Hacı Bayram Türkoğlu için hazırlanan fezlekeler işleme konulmazken, aynı bakanlık ve parlamento, HDP milletvekillerine dair hazırlanan fezlekelerde ise jet hızıyla hareket ediyor. AKP/MHP’nin uzlaşısı, CHP’nin de desteğiyle 20 Mayıs 2016 tarihinde Meclis milletvekili dokunulmazlıkları kaldırılmıştı. Ondan 4 ay sonra, 4Kasım 2016 tarihinde HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ olmak üzere partinin 11 milletvekilinin evlerine yapılan operasyonlarla gözaltına alınıp daha sonra tutuklanmıştı. HDP milletvekilleri için tutukluluk süreci bu operasyonla başladı. Yüksekdağ ve Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu toplam 15 HDP milletvekili tutuklandı. Bu vekillerden halen 9’u cezaevinde, 27 milletvekili ise gözaltına alındı ve serbest bırakıldı. Dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından hemen tüm HDP milletvekilleri hakkında davalar açılıp, astronomik oranlarda cezalar verildi
HATAY/MA