Okyanusların yüzey sıcaklığının tarihi rekorlar kırdığını söyleyen bilim insanları, aşırı okyanus sıcaklıklarının ‘yeni normal’ haline geldiğine dikkati çekiyorlar
Dünya genelindeki okyanusların yarısından fazlasında, yüzey sıcaklığı 2014’ten bu yana düzenli olarak tarihi rekorlar kırıyor. Yapılan yeni bir araştırma, iklim değişikliğinin neden olduğu aşırı okyanus sıcaklıklarının “yeni normal” haline geldiğine işaret ediyor.
PLOS Climate’de yayımlanan araştırmada, deniz yüzeyi sıcaklıklarının 150 yıllık bir haritasını çıkardı. Araştırmacılar, 2014’ten bu yana okyanusların yarısından fazlasında aşırı sıcaklıkların kritik eşiği aştığını tespit etti. 19’uncu yüzyılın sonunda bu kadar aşırı sıcaklıklar gören okyanus yüzeyi oranı sadece yüzde 2’ydi.
İklim değişikliğini yaşıyoruz
Araştırmanın baş yazarı Dr. Kyle Van Houton, “İklim değişikliği ileride meydana gelecek bir olay değil. Gerçek şu ki, bizi bir süredir zaten etkiliyor” şeklinde açıkladı. Aşırı sıcak normalin baş tetikleyicilerinden olan fosil yakıtların acilen terk edilmesi için bunun bir işaret olduğunu ifade eden Houton, “Ekosistemlerin yapısının ve işleyişinin değiştirilmesi sağlıklı ve sürdürülebilir balıkçılığı desteklemek, alçak kıyı bölgelerini ekstrem hava olaylarından korumak ve insan kaynaklı sera gazı emisyonlarıyla atmosfere yayılan fazla karbonu depolayacak karbon yutağı görevini görmek gibi ekosistemlerin insan topluluklarının hayatlarına devam etmesini sağlama kapasitelerini tehlikeye atıyor” dedi.
2 bin yıllık buzlar eridi
ABD’li bilim insanlarının yeni bir araştırmasına göre, dünyanın en yüksek dağı olan Himalaya sıradağlarındaki Everest, otuz yıldan daha kısa bir sürede iki bin yıllık buzunu kaybetti. Yeşil Gazete’de yer alan habere göre, çalışmada, Everest üzerindeki en yüksek buzulun insan kaynaklı iklim değişikliği nedeniyle her yıl, on yıllık buz kaybettiği belirtildi. Bulgular, dünyanın en yüksek noktalarından bazılarında yaşanan hızlı buzul erimesinin daha kötü iklim etkilerine yol açabileceğine dair bir uyarı görevi görüyor. İklim değişikliği nedeniyle daha sık görülen çığlar ise yaklaşık 1.6 milyar insanın içme, sulama ve hidroelektrik için bağımlı olduğu su kaynaklarının kurumasına neden oluyor.
EKOLOJİ SERVİSİ