Federe Kürdistan Bölgesi’nde bulunan birçok kütüphane sorumlusu gelenlerin azaldığını, kitapçılar ise kitap satma oranında ciddi azalışın olduğunu dile getiriyor. Hesen eli ise aydınlanma Bakanlığı’nı sorumlu tutuyor.
Federe Kürdistan Bölgesi’nde kitap okuma alışkanlığının geçmiş yıllara göre çok azaldığını belirten Yazar Mumtaz Heyderi, “1980 yıllarında şair Goran’ın 30 bin kitabı satılıyordu, şimdi basılsa 10 tane satılmıyor” dedi. Kürdistan Bölgesi’nde bulunan birçok kütüphane ziyaretlerin azaldığını, kitap satan yerlerin ise kitap satma oranında ciddi azalışın olduğunu belirtti.
20 kişi kütüphaneye geliyor
Kitap basımı ve dağıtımını yapan Awêr Matbaa’ya bağlı ve aynı zamanda Hewlêr’deki en büyük kütüphaneler arasında yer alan Awêr Kütüphanesi Sorumlusu Hesen Eli, günde yaklaşık 20 kişinin kütüphaneyi ziyaret ettiğini söyledi. Eli, kütüphaneyi ziyaret edenler arasında sohbet ve görüşme yapmak için gelenlerin de bulunduğunu söylüyor. Kitap okuma alışkanlığının azaldığına dikkat çeken Eli, 2013 yılında kütüphaneyi ziyaret edenlerin sayısının 300 ve 500 kişi arasında değiştiğini belirterek, bu durumun kitap okuma oranının ne kadar azaldığını gözler önüne serdiğini ifade etti. Federe Kürdistan Bölgesi’nin Aydınlanma Bakanı’na eleştiride bulunan Eli, sözlerini şöyle sürdürdü; “Aydınlanma Bakanı kitap okuma konusunda şu ana kadar iyi bir proje hazırlayamadı. Bakanlık ve kütüphaneler arasında hiçbir alışveriş yok. Aydınlanma Bakanı kütüphanelerimizi ziyaret ettiklerinde birçok projeden bahsediyor. Ancak daha sonra projelerin çok az bir kısmını görebiliyoruz. Sadece kitap sergilerinde birbirimizi görebiliyoruz. Onun dışında bakanlıkla herhangi bir alışverişimiz yok.”
Okuma oranında kriz Kitap okuma oranının azalmasına ilişkin konuşan yazar Mumtaz Heyderi ise, “Egemenlik felsefesi zayıf ve aydın kişiler parti ideolojileri üzerinde paylaştırılmıştır. Herkes çıkarlarının peşine düşmüş. Gerçekten de aydın ve kitap okuma oranları konusunda bir kriz var. Federe Kürdistan Bölgesi’ndeki mevcut durum konusunda bir şey demek zor” diye konuştu. Federe Kürdistan Bölgesi’nde kitap okuma oranlarının azalması konusunda eleştirilerini dile getiren Heyderi, “ Üniversite, okul ve iletişim organlarının artmasına rağmen kitap okuma oranı az. 1980 yıllarında şair Goran’ın 30 bin kitabı satılıyordu, şimdi basılsa 10 tane satılmaz” dedi.
SÜLEYMANİYE