Hatay’da Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından imzalan protokol ile öğrencilere Türk-İslam sentezini aşılayan, farklı inanç ve yaşam tarzlarını ötekileştiren kitaplar dağıtılıyor.
Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Memur Sen’e bağlı Eğitim Bir Sen Şubesi arasında imzalanan ortak protokol ile 11 Şubat -14 Haziran 2019 tarihleri arasında yapılması planlanan “Bir Bilenle Bilge Nesil Kitap Okuma ve Kompozisyon Yarışması” başlıklı çalışma başlatıldı. Buna göre, ortaöğretim ve liselere Cengiz Aymatov’un “Gün olur Asra Bedel Olur”, Sezai Karakoç’un “Diriliş Neslinin Amentüsü” ve Mustafa Kutlu’nun “Ya Tahammül Ya Sefer” kitapları dağıtılıyor.
3 ayrı kitap dağıtıldı
Bu kapsamda Cengiz Aymatov’un kitabı Fen, Sosyal Bilimler ve Anadolu liselerinde okuyan öğrencilere, Sezai Karakoç’un kitabı İmam Hatip liselerinde okuyan öğrencilere ve Mustafa Kutlu’nun kitabı da Güzel Sanatlar, Spor ve Mesleki ve Teknik Anadolu liselerinde okuyan öğrencilere ücretsiz dağıtılıyor. Çalışmanın sonunda yapılacak okuma yarışmasında birinci gelen öğrenciye bin TL, ikinci olan öğrenciye ise 500 TL para ödülü verilecek.
Proje ‘milli duyguları diri tutmayı’ amaçlıyor
Projenin genel amacı “Ortaöğretim çağındaki gençlere okuma alışkanlığı kazandırmak, tarihimizi ve kültürel mirasımızı, milli ve manevi değerlerimizi daha etkin bir şekilde tanıtmak” olarak açıklanırken, 3 kitabın, il ve ilçe merkezlerinde belirlenecek olan orta öğretim seviyesindeki öğrencilere proje kapsamında danışman öğretmenler tarafından okutulacağı, kitap temininin ise Eğitim Bir Sen Sendikası tarafından sağlanacağı belirtiliyor.
Ötekileştirici dil okullarda
Dağıtılan Mustafa Kutlu’nun “Ya Tahammül Ya Sefer” adlı kitabında Türk İslam ideolojisine bağlı dava adamları olarak belirtilen bir kaç kişinin hikayesi anlatılıyor. Kitabın öyküsüne göre; biri profesör (Asım), biri bakan (Yunus) olan iki kişinin davadan döndükleri, kendilerini lüks hayata adadıkları, içki içtikleri hatta Ramazan ayında bile içki sofralarında lüks içinde yaşadıkları belirtiliyor. Davadan dönmeyen Murat ise, fakirlik içinde ölüyor. Yayın basmak için borca giriyor, dava uğruna hiç evlenmiyor. Profesör olan Asım’ın oğlu İlhan babasının bu durumuna çok üzülüyor. Bir kaç defa sinir krizi geçirerek içki sofrasını deviriyor. Daha sonra derneğe gidip geliyor, kendini davaya adıyor.
Sezai Karakoç’un “Diriliş Neslinin Amentüsü” adlı kitabında ise, aynı şekilde her türlü ayrıştıran ve ötekileştirici dil görülürken, Diriliş yayınlarından çıkan kitabın 60’ıncı baskısının 13’üncü sayfasında şu ifadeler dikkat çekiyor: “İşte bu anlamda sağcıyım. Batılı anlamda sağcılık, solculuktur benim gözümde. Ya da solculuktan farksızdır. Kapitalizm, benim gözümde solun bir yüzü, komünizm öbür yüzüdür. İnsan olan derim tükürsün ikisinin de suratına. Solcular, gerek başkalarını sömürmeleriyle, gerek insanların muhtaç oldukları gerçek barışı doğrudan doğruya veya dolaylı olarak yıkmakla toplumların çürümesine, insanların ret ve isyanın pençesine düşmelerine sebep olurlar. Kin ve öç tohumunu ekerler. Silahları propagandadır. Ne kadınlara, ne yaşlılara, ne yoksullara, ne öksüzlere acırlar. Gözlerini kan bürümüştür.”
Eğitim Sen’den protokole tepki
Duruma tepki gösteren Eğitim Sen Hatay Samandağ İlçe Temsilcisi Arkadaş Karadaş, “Niçin bu projenin oluşturulma sürecinde diğer sendika temsilcileri davet edilmedi? Belirlenen bu üç kitap hangi kriterlere dayandırılarak seçilmiştir?” diye sordu.
Karadaş, “21’inci yüzyıl da insanları ötekileştiren, belli bir kesimin ideolojisini yücelten, diğer ideolojileri – fikirleri yok sayan, onları hedef haline getiren, yadsıyan ve aşağılayan kitapların orta öğretim çağındaki çocuklara okutulması ne kadar doğrudur. Kitapta özellikle Hıristiyan inancına mensup dini inanç küçümseniyor. Kitabın tamamına sinen ayrımcı ve ötekileştirici bir dil mevcut” dedi.
‘Tüm kesimlere savaş açılmış’
Aynı şekilde Mustafa Kutlu’nun “Ya Tahammül Ya Sefer “ kitabında da ötekileştirici ve ayrımcı bir dil olduğunu sözlerine ekleyen Karadaş, “Kitabın tamamı okunduğunda farklı yaşam tarzlarına tahammül etmeyen Türk- İslam Sentezi dışında kalan tüm ideolojilere savaş açan, Türkiye’de yaşayan farklı ırktan, dinden ve mezhepten olan insanları dışlayan, hatta mütedeyyin insanların bile rahatsızlık duyacağı bir ırkçılığı içinde barındıran bir kitap olduğu aşikârdır” diye konuştu.
‘Bu tür kitaplar okullardan toplatılmalı’
Dini, mezhebi, ırkı ve fikri olan halklar arasında ayrımcı politikalar güden anlayışlara karşı olduklarını sözlerine ekleyen Karadaş, son olarak şunları söyledi: “Özellikle bu tip kitapların ortaöğretim çağındaki çocuklarımızda ayrımcı ve ötekileştirici bir zihniyetin gelişmesine sebep olacağını görmekteyiz. Kimsenin çocuklarımız arasında kin tohumlarını ekmeğe hakkı yoktur. Daha özgür, adil, hoşgörülü ve kardeşçe yaşayan toplumlar yaratmak biz eğitimcilerin asli görevidir. Bu yüzden derhal bu yanlıştan geri dönülmesini ve dağıtılan kitapların toplatılmasını, tüm yetkililerden talep ediyoruz.”
‘Nifak tohumları ekecek’
Eğitim Sen Altınözü İlçe Temsilcisi Mürsel Salmanoğlu ise daha önce Altınözü Süleyman Şah çok programlı lisesinde Sezai Karakoç’un “Diriliş Neslinin Amentüsü” adlı kitabının toplatıldığını, insanlar arasında ayırımcılık politikaları güden, Hıristiyan inancına mensup yurttaşları aşağılayan, solcuları şeytanlaştıran bu kitabın ilçede farklı etnik kökene sahip yurttaşlar arasında nifak tohumları ekeceğini düşündüklerini ifade etti.
‘Uygulamadan vazgeçilsin’
Hatay’ın Altınözü ilçesinde Arap, Türk, Kürt ve farklı inançlara mensup yüzlerce kişinin iç içe yaşadığını sözlerine ekleyen Salmanoğlu, bugüne kadar büyük çaplı hiç bir olayın yaşanmadığını, halkların iç içe dostça yaşadığını kaydetti. “Kimsenin bu birlikteliğe darbe vurmasına izin vermeyiz” diyen Salmanoğlu, “Fakat ne yazık ki şimdi İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Eğitim Bir Sen sendikasıyla bir protokol imzalamış ve bahsettiğim kitap Altınözü ilçesinde bulunan İmam Hatip okullarına dağıtılmıştır. Bu uygulamanın derhal durdurulması gerekiyor” diye konuştu.