Şırnak’ta 2016’da sokağa çıkma yasağı sırasında yıkılan okulların yerine yenileri yapılmadı. Kentte birçok okul ise prefabrik durumda
Şırnak’ta 14 Mart 2016’da ilan edilen sokağa çıkma yasağı, 3 Haziran’a kadar operasyonlarla, 14 Kasım’a kadar kentin yıkımıyla 246 gün boyunca devam etti. 7 mahallenin tamamen yok edildiği kentte, binlerce insan yerinden edildi. Kentin kültürel dokusunu değiştiren TOKİ evleriyle donatılan Şırnak’ta, yıkılan okulların yerine bu kez iş merkezleri inşa edildi. Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Şırnak Şubesi yöneticisi Adnan Şenbayram, kentteki okulların durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
‘Okul için uygun değil’
Kentte yıkılan okulların ticaret alanlarına dönüştürüldüğünü ve bu şekilde öğrencilerin mağdur edildiğini ifade eden Şenbayram, “Yasakta zarar gören belli okullar, yasaktan sonra yıkıldı. Bu okulların yerine yenisi inşa edilmediği gibi, iş merkezleri yapıldı. Bu okullardan biri de Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan İsmet Paşa İlkokulu ve Ortaokulu’dur. Yıkılan okulların akıbetiyle ilgili daha önce İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile görüşme yaptığımızda, belli okulların tekrar inşa edileceğini ilettiler. Ama merkezi olarak bilinen bazı okullar iş merkezine dönüştürüldü. Milli Eğitim Müdürlüğü ‘Orası okul için uygun değil, okul için uygun olmadığından kaynaklı okullar bölgesinden arazi tahsis edeceğiz ve orada okul yapılacak’ diye aktardı. Bu açıklama ihtiyaca karşılık bir cevap değildir. Yıkılan okullar yapılana kadar, akıbetini sormaya devam edeceğiz” dedi.
Birçoğu prefabrik
Kentte yapılan birçok okulun prefabrik olmasının eğitim açısından sorun yarattığını kaydeden Şenbayram, “Orgeneral Edip Başak İlkokulu ve Ortaokulu, Özel Eğitim Meslek Uygulama Okulu, TOKİ Ortaokulu ve dört okul daha prefabriktir. Bununla ilgili de müdürlükle görüşme yaptık. Ancak bu konuda da hâlâ bir çözüm bulmuş değiliz. Sendika olarak bunun da takipçisi olacağız ve öğrenciler daha konforlu bir eğitim ve öğretime ulaşana kadar mücadele edeceğiz” diye konuştu.
Kent merkezinde bulunan okullarda yaşanan personel eksikliğine de değinen Şenbayram, şunları ekledi: “Yetkililer; bol bol poz vererek fotoğraf çekmek, eksik bir şeyin olmadığını, her şeyin tam olduğunu pandemi koşullarına uygun olduğunu, eğitim ve öğretimin konforlu bir şekilde sürdürüldüğünü belirten demeçler veriyor. Sendika olarak bunu kabul etmediğimizi belirtiyoruz. Gelin, eğitimin paydaşları olan sendikalarla oturarak, sorunu yerinde tespit ederek, çözüme kavuşturalım. Konfordan ve ihtiyaçtan uzak olacak bir eğitim sürdürülebilir değildir.”
ŞIRNAK