Dövizdeki artış nedeniyle kırtasiye masrafları katlandı. Okulların açılmasına sayılı günler kala çocuğu için alışveriş yapan Billur Karadağ, geçtiğimiz yıl 300 TL olan okul masrafının bu yıl bin TL’yi bulduğunu söyledi
Türkiye’de döviz kurundaki artış, tüm sektörleri olumsuz etkilerken 2018-2019 eğitim öğretim yılının başlamasına günler kala veliler okul masrafını karşılayamaz duruma geldi. Bir öğrenci için yapılması gereken kırtasiye masrafı geçen sene ortalamasına göre üç kat artmış durumda. 17 Eylül’de başlayacak olan okullar için alışverişe çıkan veliler rakamlara isyan etti.
Her şey iki üç katı fiyatına
İzmir’in Buca ilçesinde ikamet eden Billur Karadağ, ortaokulda okuyan çocuğu için kırtasiye ve mağazalardaki fiyat artışından yakındı. Masrafların çok ağır olduğunu ve emekli maaşıyla geçindiğini belirten Karadağ, geçen yıl 300 liraya yaptığı tüm alışverişin bu yıl bin TL’yi aşabileceğini söyledi. Karadağ, “Okul çantasının fiyatları 120 TL. Kalemlik fiyatları 30 TL, beslenme çantaları 45 TL’den başlıyor. Defter fiyatları 15 TL, suluk 40 TL, defter kabı 5 TL’den başlıyor. Bunların çoğunu alamıyorum şu an, ben resim defteri ve çantasını 50 TL’ye alıp çıkıyorum. Geçen hafta da defter ihtiyacı için 100 TL harcamıştım. Düşünün sadece kırtasiye masraflarının bir kısmı 150 TL tuttu. Şimdi bu eğitimin neresi parasız?” diye sordu.
Pahalılığa herkes tepkili
Giyim fiyatlarına da değinen Karadağ, tişörtün 30, kapşonlu swetin 80, pantolonun 65 TL olduğunu dile getirdi. Karadağ, “Daha okul kıyafeti, kışlık ceket montu veya ayakkabı almıyoruz bile. Pahalılığa herkes kendi arasında tepki gösteriyor. Ama sesini çıkaran yok. Velilerin maddi durumu gerçekten yok. Bütün okul masrafları nerdeyse bin TL’yi geçecek. Her şey ateş pahası” dedi.
Karşılamak devletin görevi İktidarın sürekli övgüyle eğitim sisteminin parasız olduğundan bahsettiğini dile getiren Karadağ, “Evet öğretmen parası hariç her şeye para veriyoruz. Temizlik malzemesine ve sınıfta bir etkinlik olacağı zaman hep para veriyoruz. Her zaman devletin eli bizim cebimizde” dedi. Okul ihtiyaçlarını devletin karşılaması gerektiğini söyleyen Karadağ, “En azından giysilerini karşılayabilirler. Eğitim bir ülkenin en önemli ayağı, eğer çocuklarımızı bu şekilde okutmaya devam edersek onlardan iyi şeyler bekleyemeyiz” diye konuştu.
Çocukların ihtiyaçlarını alamadan çıkıyorlar
Kırtasiye sahibi Ahmet Güzelsoy, dolar artışının piyasaları altüst ettiğini, bunlardan birinin de kırtasiye malzemeleri olduğunu ve velilerin okul alışverişini yapmakta zorlandığını belirtti. Bir başka kırtasiyeci Mehmet Özel de Türkiye’deki kağıt sektörünün dışa bağımlı olduğunu, dolayısıyla dolar yükseldikçe kağıt fiyatlarının attığını ve zamlardan en çok kağıt piyasasının etkilendiğini söyledi. Özel, “Geçen yıl, bu vakitler A4 kağıdın paketini 10 liradan alıyorduk, bu sene 22-23 lira arasında değişiyor” dedi. Türkiye’de kırtasiye ürünlerinin yüzde 80’inin ithal olduğunu vurgulayan kırtasiye çalışanı Mehtap Altın da “Doların artması bütün kırtasiye ürünlerini etkiledi. Özelikle, kağıt oranlarını çok etkiledi. Geçen yıl bu zamanlar, kırtasiyelerde bir sirkülasyon vardı. Şimdi bu neredeyse yok. İnsanlar gelip fiyatları gördüğünde, 3 çocuk okutan bir veli haliyle bir çok ihtiyacını almadan çıkıp gidiyor” dedi. Kırtasiye sahibi Ferhat Demir de “Bu zamlar, büyük esnafın küçük esnafı yediği zamanlardı. Kırtasiye sektörü bitmek üzere. Her gün bir kırtasiye kapanıyor “ diye konuştu. Okul ihtiyaçlarını karşılamak için kırtasiyeye gelen üniversite öğrencisi Şevin Çelik de artan zamlardan dolayı masraflarını karşılayamadığını söyledi.
İZMİR/DİYARBAKIR-MA