21 Temmuz 2016 itibariyle uygulanmaya başlanan ve 18 Temmuz’da son bulacağı belirtilen OHAL bugüne kadar tam 7 kez uzatıldı. OHAL süresince ihraçlara, basın kuruluşlarına, derneklere, sivil toplum örgütlerine ve şirketlere dönük kapatma kararlarını da düzenleyen 35 KHK yayımlandı.
70 gazeteye kapatma
KHK’lerle 2 yılda 129 bin 410 kişi kamudaki görevlerinden ihraç edildi. OHAL döneminde 70 gazete, 25 radyo, 20 dergi ve 18 televizyon kanalı hakkında kapatma kararı verildi. Sivil toplum alanı da KHK’lerden payına düşeni aldı. OHAL süresince bin 431 dernek kapatıldı.
Kentlerde süresiz yasaklar
Başta Ankara olmak üzere birçok kentte valilikler tarafından OHAL’e dayandırılarak üçer ay süreyle toplantı ve gösteri yürüyüşleri ve açıklamalar yasaklandı. Hatta Ankara Valiliği, Temmuz 2017’de bu yasağı süresize çevirdi. Güneş battıktan sonra ateş yakarak eylem yapılmasını, yüksek sesle şarkı, türkü, marş ve benzeri sloganlar atılarak basın açıklaması yapılmasını yasaklayan Ankara Valiliği, bu eylem yasağını Kızılay için süresize dönüştürdü.
Grevler yasaklandı
OHAL’in 2 yılda en çok etkilediği alanlardan birisi de çalışma yaşamı oldu. İhraçların yanı sıra işçilerin sendikal hakları da engellendi. Mefar İlaç Fabrikası’nda toplu sözleşme görüşmelerinden sonuç alınamaması üzerine alınan grev kararı, Şişecam işçilerinin 24 Mayıs’ta başlatacağı grev, Birleşik Metalİş’in örgütlü olduğu EMİS’e bağlı işyerlerinde 20 Ocak 2017’de başlayan grev, Bursa Asil Çelik’te 18 Ocak 2017’de başlaması planlanan grev, Bakanlar Kurulu ve cumhurbaşkanlığı tarafından OHAL’e dayandırılarak ‘genel sağlığı ve milli güvenliği bozucu’ gerekçeleriyle engellendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan grev yasakları ile ilgili “Grev tehdidi olan yere, OHAL’den istifade izin vermiyoruz” ifadelerini kullanmıştı.